Ιάκωβος Παναγόπουλος

Αντικείμενο: Κινηματογραφική Παραγωγή με Ειδίκευση στη Δημιουργία Οπτικοακουστικών Αφηγήσεων
Βαθμίδα: Επίκουρος Καθηγητής
ΦΕΚ Διορισμού: 1818/17-07-2023, τ. Γ'
Τηλέφωνο: 2661087860
Email: panagopoulos@ionio.gr
WWW: http://iakovospanagopoulos.com/
Ώρες γραφείου: Κάθε Τετάρτη 11.00-13.00 (μέσω Zoom)

Παναγόπουλος Ιάκωβος

Ο Δρ.Ιάκωβος Παναγόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι: «Κινηματογραφική Παραγωγή με Ειδίκευση στη Δημιουργία Οπτικοακουστικών Αφηγήσεων». Η πρωτοποριακή δουλειά του είναι συνδυασμός πρακτικής σκηνοθεσίας και ακαδημαϊκής έρευνας. Στόχος του είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα δύο. Το βιβλίο του «Ο Τρίτος Δρόμος στον Κινηματογράφο: το Μοντέλο του Ακαδημαϊκού Κινηματογραφιστή», από τις εκδόσεις Παπαζήση, είναι το πρώτο ελληνικό βιβλίο το οποίο ασχολείται με την έρευνα στον τομέα του πρακτικού κινηματογράφου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο εστιάζουν στην έρευνα πάνω στη σκηνοθεσία, παραγωγή, διεύθυνση φωτογραφίας και στη συγγραφή σεναρίων.

Μετά από πτυχιακές σπουδές σε επίπεδο integrated master στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο Ιάκωβος ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Διεύθυνση Φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth της Αγγλίας. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα της πρακτικής του κινηματογράφου με βασικό αντικείμενο το έργο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire με τίτλο: «Reshaping Contemporary Greek Cinema Througha Re-evaluation of the Historical and PoliticalPerspective of Theo Angelopoulos's Work». Επίσης, ο Ιάκωβος ολοκλήρωσε την μεταδιδακτορική του έρευνα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Η έρευνα του αφορούσε τη διεπιστημονική προσέγγιση της έννοιας της «ετεροτοπίας» με συνδυασμό μεθοδολογιών από την πλευρά του κινηματογράφου και των πολιτικών επιστημών.

Είναι ενεργός ερευνητής, με πολλά διεθνή δημοσιεύματα. Είναι επίσημος ερευνητής στο StoryLab International Film Development Research Network και επιστημονικός συνεργάτης στο InArts (interactive research lab). Είναι, επίσης, ερευνητής στο Εργαστήρι Συγκρουσιακής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και ερευνητής στο Εργαστήριο μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο Ιάκωβος πέρα από ακαδημαϊκός ερευνητής ασχολείται και με τον κινηματόγραφό στην πράξη. Είναι πολυβραβευμένος σκηνοθέτης με ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας, όπως το Για Χρόνια Πλάγιαζα Νωρίς (2019) και το Allimonò (2020) και ταινίες ντοκιμαντέρ όπως το A Quest for Eternity (2020) και το Iannis Xenakis: Music of the Universe (2023). Υπήρξε βαθμολογητής για τρία χρόνια στον διαγωνισμό ταινιών μεγάλου μήκους της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας καθώς και μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Ομιλία του Δρ. Ιάκωβου Παναγόπουλου στο TedX Ionian University με τίτλο: «Στην Αναζήτηση του Τρίτου Δρόμου».

Ενημέρωση: 24-07-2023

Επιστροφή
Σχετικά Νέα
<< <
Ιούλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Πλατεία Τσιριγώτη 7, 49100 Κέρκυρα
Τηλ.: 26610 87860-1 - Fax: 26610 87866
e-mail: audiovisual@ionio.gr
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας