Από τις 2 έως τις 6 Νοεμβρίου 2024, ο Δρ. Ιάκωβος Παναγόπουλος, Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και μέλος του InArts Lab (https://inarts.eu/en/research/film-praxis/), θα συμμετάσχει στη συνάντηση του κονσόρτσιουμ του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Rewilding Cultures" που θα πραγματοποιηθεί στη São Luís της Πορτογαλίας, υπό τη φιλοξενία του πολιτιστικού κέντρου Cultivamos Cultura. Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Δρ. Παναγόπουλος, υπό την καθοδήγηση της Επιστημονικής Υπεύθυνης και Καθηγήτριας Δρ. Νταλίλας Ονοράτου και του Δρ. Adam Zaretsky, καλλιτεχνικού διευθυντή των TTTlabs και TTTfellows, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με άλλους εταίρους σχετικά με τις καινοτόμες προσεγγίσεις που αναπτύσσονται στον τομέα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, της καλλιτεχνικής έρευνας και της ενσωμάτωσης στις καλλιτεχνικές παραγωγές.
Το πρόγραμμα "Rewilding Cultures" αποσκοπεί στην αναθεώρηση και επανεκκίνηση των καλλιτεχνικών και δημιουργικών διαδικασιών σε επίπεδο έρευνας, παραγωγής, παρουσίασης και διάχυσης, προσεγγίζοντας το περιβάλλον και τη συμπερίληψη ως κεντρικά ζητήματα της σύγχρονης εποχής. Με στόχο την εξεύρεση νέων καλλιτεχνικών πρακτικών που συνδυάζουν την τέχνη με την επιστήμη και την τεχνολογία, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει πλατφόρμες για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών ανάμεσα σε καλλιτέχνες και ερευνητές από όλο τον κόσμο στην Ευρώπη.
Το "Rewilding Cultures" είναι μία πρωτοβουλία του Feral Labs Network και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη, ενώ συντονίζεται από το Projekt Atol Institute (Σλοβενία) και περιλαμβάνει συνεργάτες όπως οι: Schmiede (Αυστρία), Cultivamos Cultura (Πορτογαλία), The Culture Yard / Helsingør Kommune (Δανία), Udruga Radiona (Κροατία), Bioart Society (Φινλανδία) και Makery.info (Γαλλία) και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Το έργο εστιάζει στην έννοια της "επαναδιευθέτησης" των καλλιτεχνικών παραγωγών και πρακτικών με περιβαλλοντική και κοινωνική συνείδηση, ενσωματώνοντας τεχνολογίες και νέες προσεγγίσεις στην τέχνη, με σκοπό να επιφέρει θετικές αλλαγές. Η έννοια του "rewilding" στον τομέα των πολιτιστικών δράσεων ερμηνεύεται ως μια απόπειρα αναβίωσης της άγριας φύσης, της φαντασίας και της συλλογικής εμπειρίας, αντιμετωπίζοντας συγχρόνως τις προκλήσεις που αναδύονται από την τεχνολογική πρόοδο και την περιβαλλοντική κρίση.
Το "Rewilding Cultures" εντάσσεται στο Feral Labs Network, μια πρωτοβουλία που βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ δημιουργών, προάγοντας τη βιωματική και πειραματική μάθηση μέσω κοινών εργαστηρίων και διαλόγων. Οι δραστηριότητες του δικτύου εστιάζουν σε νέες προσεγγίσεις στην τέχνη και την τεχνολογία, ενισχύοντας την πολιτιστική ανταλλαγή με στόχο τη βιωσιμότητα και την προσβασιμότητα.
Η παρουσία της ομάδας του Ιονίου Πανεπιστημίου ενισχύει τη δέσμευση του ιδρύματος για καλλιτεχνική έρευνα που προάγει την κοινωνική και περιβαλλοντική αλλαγή και ανοίγει νέες οπτικές για την ενσωμάτωση της τέχνης στη διαχείριση των σύγχρονων προκλήσεων.