Ιόνιο Πανεπιστήμιο

image

Τα Ιόνια Νησιά (Επτάνησα) παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες στην ιστορική τους εξέλιξη από τον 12ο αιώνα και εξής σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Έχοντας διατελέσει υπό την κυριαρχία των Ενετών, των Γάλλων και των Άγγλων, διαφοροποιούνται ιστορικά από τις περισσότερες ελληνικές επαρχίες, οι οποίες με την κατάλυση του βυζαντινού κράτους αποτέλεσαν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μέχρι τον δέκατο ένατο αιώνα και τις αρχές του εικοστού.

Οι διαφορετικές ιστορικές συνθήκες έφεραν τα Ιόνια νησιά πλησιέστερα στους δυτικούς ευρωπαϊκούς τρόπους ζωής και σκέψης, που με την σειρά τους άφησαν το στίγμα τους στο αστικό και αγροτικό τοπίο των νησιών, στις νοοτροπίες και στις συνήθειες των ανθρώπων. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο, η Ιόνιος Ακαδημία, ιδρύθηκε στην Κέρκυρα το 1824, κατά την περίοδο της Aγγλοκρατίας, ενώ από τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα και μέχρι την ένταξη της Επτανήσου στο Νέο Ελληνικό Κράτος το 1864, αναπτύχθηκε ένα αξιόλογο λογοτεχνικό ρεύμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που πρόσφερε πολλά στις πνευματικές ζυμώσεις του σύγχρονου ελληνισμού.

Μετά την Ένωση με την Ελλάδα, τα Ιόνια νησιά υποτάσσονται στις ανάγκες δημιουργίας ενός κλίματος εσωτερικής συνοχής και ομοιομορφίας μεταξύ των επαρχιών του νέου κράτους. Συνέπεια αυτού του κλίματος ήταν η σταδιακή απώλεια των ιδιαιτεροτήτων και το κλείσιμο της Ιονίου Ακαδημίας.

Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κράτος, σε μια πολιτική ενίσχυσης της περιφέρειας, ίδρυσε νέα περιφερειακά πανεπιστήμια με επιστημονικούς κλάδους που δεν περιλαμβάνονταν στα υπάρχοντα AEI. Μέσα σε μία τέτοια πολιτική εντάσσεται και η ίδρυση του Ιονίου Πανεπιστημίου (Ι.Π.) το 1984 με έδρα στην Κέρκυρα, το οποίο φιλοδοξεί να αναζωογονήσει την εντόπια πνευματική παράδοση, κύημα των πολιτιστικών επιδράσεων που είχε δεχθεί το νησί κατά τη μακρά περίοδο των ευρωπαϊκών κυριαρχιών που γνώρισε, αλλά και να παίξει σημαντικό ρόλο μέσα στο σύνολο των ελληνικών ΑΕΙ.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο από την έναρξη της λειτουργίας του αναπτύχθηκε ραγδαία, στελεχώθηκε από νέους επιστήμονες και ικανούς δασκάλους, δρομολόγησε λύσεις αποτελεσματικές στο πρόβλημα των κτηριακών υποδομών, και ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες στο χώρο του πολιτισμού. Διδάσκοντες και διδασκόμενοι αξιοποιούμε την ποιότητα ζωής της μικρής νησιωτικής κοινωνίας, την ανθρώπινη επαφή, τον ελεύθερο χρόνο, αλλά και τις πολλές ευκαιρίες για ψυχαγωγία και ανάπαυλα, που προσφέρει η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του νησιού. Οι διδάσκοντες επικοινωνούν καθημερινά με τους φοιτητές, παρακολουθώντας στενά την πορεία της εξέλιξής τους, ενώ δίνεται παράλληλα η ευκαιρία να συμμετέχουν σε υπάρχουσες και νέες πολιτιστικές δραστηριότητες σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

ΠΡΥΤΑΝΗΣ
Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου από τον Σεπτέμβριο 2020 είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ανδρέας Φλώρος.

Τα γραφεία της Πρυτανείας βρίσκονται στο ιστορικό κτήριο που στέγασε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο, την Ιόνιο Ακαδημία (Καποδιστρίου 1 και Ακαδημίας, 49100 Κέρκυρα.

ΤΜΗΜΑΤΑ
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο απαρτίζεται από τα ακόλουθα Τμήματα:

Τμήμα Ιστορίας (1985)
https://history.ionio.gr
Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (1986)
http://dflti.ionio.gr
Τμήμα Μουσικών Σπουδών (1992)
https://music.ionio.gr
Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας (1993)
http://tab.ionio.gr
Τμήμα Πληροφορικής (2004)
http://di.ionio.gr
Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (2004)
https://avarts.ionio.gr
Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας (2018)
http://dmc.ionio.gr
Τμήμα Εθνομουσικολογίας (2018)
https://ethnomus.ionio.gr
Τμήμα Περιβάλλοντος (2018)
https://envi.ionio.gr
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (2018)
https://fst.ionio.gr
Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης (2018)
http://rd.ionio.gr
Τμήμα Τουρισμού (2018)
http://tourism.ionio.gr

Επτά από τα Τμήματα του Ι. Π. μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας είναι εγκαταστημένα στην Κέρκυρα, μια πόλη με πλούσιο ιστορικό, πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό παρελθόν, της οποίας ο πληθυσμός ανέρχεται σε 40.000 κατοίκους.

ΚΕΡΚΥΡΑ
image

Η πόλη της Κέρκυρας διατηρεί τον ιστορικό πολεοδομικό της χαρακτήρα, διαθέτει Δημοτική Πινακοθήκη, το μοναδικό στην χώρα μας Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, την Αναγνωστική Εταιρεία, την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, το αξιόλογο λογοτεχνικό περιοδικό Πόρφυρας, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο και παράρτημα των Γενικών Αρχείων του Κράτους, όλα με ζωντανή παράδοση και ρίζες που απλώνονται βαθιά στην ιστορία του νησιού και στη σημαντική πνευματική παράδοσή του.

Οι φοιτητές επωφελούνται από τις δυνατότητες κινητικότητας και εμπειριών που τους προσφέρονται, είτε μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανταλλαγών (ERASMUS) είτε μέσω οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό και πρακτικών ασκήσεων κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Επιπλέον, οι ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι καθημερινή υπόθεση στην Κέρκυρα και οι φοιτητές συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις πρωτοβουλίες του πανεπιστημίου, όπως συναυλίες, κονσέρτα, διαλέξεις, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, φεστιβάλ και ανοιχτά μαθήματα από τα ακαδημαϊκά Τμήματα. Όσοι από τους φοιτητές αγαπούν το θέατρο και τον κινηματογράφο συμμετέχουν στη Θεατρική Ομάδα και την Κινηματογραφική Λέσχη. Ο πανεπιστημιακός αθλητισμός στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τον οποίο η διοίκηση του πανεπιστημίου ενθαρρύνει και υποστηρίζει οικονομικά, όχι μόνο περιλαμβάνει πλήθος αθλημάτων (ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ, κολύμβηση, αερόμπικ, στίβο, τένις, κ.λπ.) αλλά έχει και να επιδείξει αξιόλογες επιδόσεις και διακρίσεις σε αυτά τα αθλήματα.

Κάθε Ιούλιο η Θερινή Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και η Θερινή Μουσική Ακαδημία συγκεντρώνουν στην Κέρκυρα εκατοντάδες παιδιά από όλο τον κόσμο για να μοιραστούν μαζί μας 4 εβδομάδες γνωριμίας με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μας, και να επικοινωνήσουν στη γλώσσα της μουσικής δημιουργίας.

Ενημέρωση: 07-04-2021
<< <
Μάρτιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Τρίτη 19-03-2024
Πλατεία Τσιριγώτη 7, 49100 Κέρκυρα
Τηλ.: 26610 87860-1 - Fax: 26610 87866
e-mail: audiovisual@ionio.gr
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας