ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Τελευταία Ενημέρωση: 05-04-2019 13:29 :: Mέγεθος: 9.79 MB :: Τύπος: Αρχείο PDF

ΟΛΑ | Θεωρία [THE] | Τεχνολογία [TEC] | Ήχος [AUD] | Ήχος - Εικόνα [AVA] | Εικόνα [VIS]

Τεχνικές Βιντεοσκόπησης


Διδάσκων/ουσα: Τσιρίδου Τάνια
Κωδικός Μαθήματος: AVA444
Κατηγορία Μαθήματος: Ειδικού Υποβάθρου - Κορμού
Τύπος Μαθήματος: Επιλογής
Επίπεδο Μαθήματος: Προπτυχιακό
Γλώσσα Μαθήματος: Ελληνικά
Τρόπος Παράδοσης: Στην τάξη
Εξάμηνο: 4
ECTS: 5
Διδακτικές Μονάδες: 3
Ώρες Διδασκαλίας: 3
Σελίδα E Class: https://e-class.ionio.gr/courses/DAVA312

Οργάνωση Διδασκαλίας:
ΔραστηριότηταΦόρτος Εξαμήνου
Διαλέξεις26
Εργαστηριακό13
Φροντιστήριο0
Εργαστήριο0
Εξάσκηση και Προετοιμασία30
Αυτοτελής Μελέτη56
Σύνολο Μαθήματος (ECTS: 5)125

    Τεχνικές Βιντεοσκόπησης
Mέγεθος: 203.69 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF


Σύντομη Περιγραφή:

Αναλύονται οι αρχές και τεχνικές της παραγωγής βίντεο καθώς και οι βασικές λειτουργίες  της βιντεοκάμερας όπως η πλαισίωση πλάνου, ο χειρισμός βάθους εικόνας, ο έλεγχος των κινήσεων (κάμερας και αντικειμένου). Επίσης, αναλύονται ζητήματα σε σχέση με το φως, το χρώμα και το φωτισμό. Γίνεται πρακτική εξάσκηση στο πλαίσιο του εργαστηρίου σε εξωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους.


Αντικειμενικοί Στόχοι - Επιδιωκόμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:

Το μάθημα αποσκοπεί στην εκμάθηση των λειτουργιών και της τεχνολογίας της βίντεο κάμερας και του σχετικού υποστηρικτικού εξοπλισμού. Ταυτόχρονα ενισχύεται η κριτική ικανότητα σχετικά με ζητήματα αισθητικής που αφορούν τη σύνθεση, τις γωνίες λήψης και το φωτισμό κατά τη δημιουργία των πλάνων αλλά και τη καταγραφή του ήχου για τη παραγωγή αφηγηματικού ή μη αφηγηματικού βίντεο. Στόχος είναι η απόκτηση εμπειρίας του συνόλου των διαδικασιών της οργάνωσης και υλοποίησης των γυρισμάτων ξεκινώντας από την αρχική ιδέα - σενάριο μέχρι τα τελικά γυρίσματα.


Περιεχόμενο (Syllabus):

1η Εβδομάδα

Παρουσίαση των στόχων του μαθήματος στους φοιτητές και εισαγωγή στις κεντρικές έννοιες.

Ιδιότητες του φωτός. Βασικά χρώματα της απεικόνισης βίντεο. Ιδιότητες των χρωμάτων: φωτεινότητα, απόχρωση, κορεσμός. Σύγκριση του ανθρώπινου μηχανισμού όρασης και της βιντεοκάμερας. Από το φως στο σήμα βίντεο. Παρουσίαση μηχανισμού της βιντεοκάμερας (Φακός,  διαχωριστής δέσμης, σύστημα σχηματισμού ειδώλου, σκοπευτικό όργανο) Παρουσίαση των βιντεοκαμερών του εργαστηρίου και οδηγίες χρήσης: Ενέργειες πριν, κατά και μετά τη βιντεοσκόπηση.


2η Εβδομάδα

Από το Super 8 στη ψηφιακή βιντεοκάμερα:συνοπτική ιστορική αναδρομή στην τεχνολογική εξέλιξη των συστημάτων βίντεο( Super 8 ,VHS, SVHS , VIDEO 8 , HI 8, DVD PRO , DV CAM , BETA

Κατηγορίες κάμερας:

  • Αναλογικές και ψηφιακές κάμερες
  • Κάμερες στούντιο
  • Camcorders 
  • Ερασιτεχνικές κάμερες εγγραφής

Δημιουργώντας με το φακό:

Είδη φακών (ευρείας γωνίας, κανονικός, στενής γωνίας)

Τα οπτικά χαρακτηριστικά των φακών

  • Το βάθος πεδίου 
  • Εστιακή απόσταση, εστίαση 
  • Ταχύτητα κλείστρου 
  • το Διάφραγμα ( f-stop)

Δημιουργώντας με τον φακό : Χειρισμός βάθους εικόνας (προσκήνιο, μέσο σκηνής, φόντο). Δοκιμές στο εργαστήριο.


3η Εβδομάδα

Το πλάνο ως σύνθεση.

Διαχωρισμός τών πλάνων και η σχετική ορολογία (γενικό, μεσαίο, κοντινό - extra long shot, long shot, medium shot, close up κ.τ.λ.).

Γωνίες λήψης βάση του ντεκουπάζ. Άξονας μετατόπισης της κάμερας. Κάδρο πλάνου (ανοικτή / κλειστή φόρμα και άλλα). Εργαστήριο:Το πλάνο: Εφαρμογή και ασκήσεις πάνω στο διαχωρισμό των πλάνων με τις βιντεοκάμερες του εργαστηρίου.


4η Εβδομάδα

Είδη κίνησης κάμερας (πανοραμική κίνηση, κίνηση κλίσης, κατακόρυφη κίνηση, κίνηση γλώσσας, κατευθυντική κίνηση, κίνηση γερανού, πλάγια κίνηση, ζουμ). Παρουσίαση παραδειγμάτων και συζήτηση. Δοκιμές στο εργαστήριο: Βασικά στηρίγματα κάμερας. Στηρίγματα χεριών και ώμου, τρίποδας και το steadycam) (μέρος 1ο). 


5η Εβδομάδα

Τα στάδια παραγωγής: από την ιδέα στο σενάριο ως την τελική επεξεργασία (μοντέλα παραγωγής, προϋπολογισμός, παρουσίαση πρότασης, χρονοδιάγραμμα) . Οι συντελεστές παραγωγής Τεχνικό και μη τεχνικό προσωπικό. Εργαστήριο: Δημιουργία storyboard και ντεκουπάζ.


6η Εβδομάδα

Εργαστήριο: Μέθοδος πολλαπλών εικονοληπτών (γωνίες λήψης, συγχρονισμός εικονοληπτών). Παρουσίαση του απαραίτητου εξοπλισμού για ζωντανή βιντεοσκόπηση με πολλαπλούς εικονολήπτες ( pach panel, video/audio mixer κ.λ.π.). Άσκηση και δοκιμές στο εργαστήριο


7η Εβδομάδα

Ο φωτισμός: Τύποι φωτός Θερμοκρασία χρώματος και εξισορρόπηση του Λευκού. Οι σκιές και η δημιουργική χρήση τους. Παρουσίαση σκηνών παραδειγμάτων και συζήτηση. Παρακολούθηση εργασιών των φοιτητών. Εργαστήριο: Συσκευές φωτισμού και βοηθητικά εξαρτήματα για το φωτισμό. Κύριες και δευτερεύουσες πηγές φωτισμού Φωτισμός σε εσωτερικά και εξωτερικά γυρίσματα. Ειδικές τεχνικές φωτισμού Χειρισμός του φωτισμού σε στούντιο. Δοκιμές στο εργαστήριο.


8η Εβδομάδα

Η ταινία τεκμηρίωσης: Το ντοκιμαντέρ Ι. Συνοπτική ιστορική αναδρομή. Είδη και κατηγοριοποίηση των ντοκιμαντέρ. Παρουσίαση παραδειγμάτων και συζήτηση. Εργαστήριο: βιντεοσκόπηση μιας συνέντευξης.


9η Εβδομάδα

Η ταινία τεκμηρίωσης: Το ντοκιμαντέρ ΙΙ. Το δημιουργικό ντοκιμαντέρ και εναλλακτικές μορφές αφήγησης στο ντοκιμαντέρ. Το διαδραστικό ντοκιμαντέρ. Παρουσίαση παραδειγμάτων και συζήτηση. Παρακολούθηση εργασιών των φοιτητών.


10η Εβδομάδα

Ήχος και η λήψη ήχου.  Είδη μικροφώνων. Ο ήχος σε εσωτερικά και εξωτερικά γυρίσματα. Αισθητικοί παράγοντες και κατηγορίες του ήχου. Εργαστήριο: Χρήση εξοπλισμού καταγραφής και ελέγχου του ήχου (ψείρες, μπουμ και άλλα). Ο ήχος σε εξωτερικές και εσωτερικές λήψεις: Δοκιμές στο εργαστήριο.


11η Εβδομάδα

Το τηλεοπτικό στούντιο. Ζωντανή κάλυψη. Σκηνοθεσία από την αίθουσα ελέγχου. Παρακολούθηση της ροής παραγωγής. Τεχνικό και μη τεχνικό προσωπικό. Εργαστήριο στήσιμο και γύρισμα με το γερανό  Γύρισμα στο στούντιο σε green screen. 


12η Εβδομάδα

Τεχνικές βιντεοσκόπησης θεατρικών παραστάσεων, χορού και περφόρμανς. Τεχνικές βιντεοσκόπησης μουσικών συναυλιών. Παρουσίαση παραδειγμάτων και συζήτηση.


13η Εβδομάδα

Παρουσίαση εργασιών και συζήτηση.


Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη:

ΖΕΤΛ ΧΕΡΜΠΕΡΤ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΝΤΕΟ-ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ. 1999

Χρήστος Κ. Κάρλος, Τεχνολογία της τηλεοπτικής παραγωγής. 2005

James Monaco how to read a film. 2000

Επιλεγμένη ιστογραφία.


Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι:

Το μάθημα πραγματοποιείται μέσω διαλέξεων, παρακολούθηση αποσπασμάτων - σκηνών και κριτική ανάλυση τους και μέσω εργαστηριακών ασκήσεων.


Μέθοδοι αξιολόγησης/βαθμολόγησης:

Δημιουργία ταινίας μικρού μήκους (μυθοπλασία / ταινία τεκμηρίωσης / κοινωνική διαφήμιση) και συνοδευτικό κείμενο για όλα τα στάδια της παραγωγής, τον τρόπο προσέγγισης και υλοποίησης.


Επιστροφή στις Περιγραφές Μαθημάτων    Επιστροφή στο Ενδεικτικό Πρόγραμμα Σπουδών
<< <
Αύγουστος 2019
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Κυριακή 18-08-2019
Δεν βρέθηκαν εγγραφές για αυτήν την ημέρα