Οι Φυσικές Επιστήμες θεμελίωσαν σε λίγα μόλις χρόνια, από τα τέλη του 190υ και τις αρχές του 20ου αιώνα, τις σύγχρονες θεωρίες που περιγράφουν τον κόσμο μας. Ο σύγχρονος επιστήμονας λειτουργεί με φαντασία και την ελευθερία που χαρακτηρίζουν την Τέχνη, για να μπορέσει να προεκτείνει τα όρια μεταξύ Γνωστού και Αγνώστου, μεταξύ Φυσικής και Μεταφυσικής. Οι καλλιτέχνες του 20ου και του 21ου αιώνα δεν μπορούσαν να μείνουν αδιάφοροι μπροστά στο φαινόμενο και «αφουγκράστηκαν» όλες αυτές τις πληροφορίες. Πολλά είναι τα καλλιτεχνικά κινήματα που ενσωμάτωσαν τις επιστημονικές ανακαλύψεις, για να λειτουργήσουν ως έμπνευση, ως μέσο έκφρασης αλλά, πολλές φορές, και ως πρόβλεψη.
Το παρόν βιβλίο παρουσιάζει στον αναγνώστη, με προσιτό τρόπο και χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις, τις βασικές αρχές των επιστημονικών θεωριών του 20ου και του 21ου αιώνα στον τομέα των Φυσικών Επιστημών, με την ελπίδα ότι θα λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες που, ενώ γοητεύονται από την Επιστήμη, συχνά απογοητεύονται από την ορολογία και τη «σκληρή» γλώσσα των Μαθηματικών.
Ο Δημήτριος Τραπέρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πτυχιούχος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Απέκτησε το διδακτορικό του το 2019 στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, πάνω στην Τέχνη και Επιστήμη με θέμα: «Οπτική και Ηχητική Αντίληψη Υπερχώρων» ενώ συνεχίζει μέχρι σήμερα την μεταδιδακτορική του έρευνα πάνω στο ίδιο θέμα. Στο ενεργητικό του έχει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, video art, οπτικοακουστικές διαδραστικές εγκαταστάσεις και τετραδιάστατης βιντεογλυπτικής. Η συγγραφική του δράση περιλαμβάνει ένα ζωγραφικό λεύκωμα και ένα βιβλίο ενώ έχει επιμεληθεί εξώφυλλα δίσκων και βιβλίων. Σήμερα διαμένει και εργάζεται στην Κέρκυρα.