ShareThis

ΧΩΡΟΙ

  1. Ιόνιος Ακαδημία, οδός Καποδιστρίου 1
  2. Ιόνιος Βουλή, οδός Μουστοξύδη (Πλατύ Καντούνι)
  3. Παλαιό Φρούριο, (Λατινικό Παρεκκλήσι, Κτίριο των Φυλακών και Τμήμα Μουσικών Σπουδών)
  4. Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας: Αίθουσα Τέχνης- Κήπος του Λαού, Παλαιά Ανάκτορα (Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου)
  5. Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας (Κεντρική Σκηνή - Studio), Θεοτόκη Γεωργίου 68 & Μαντζάρου
  6. Πολύτεχνο, Σχολεμβούργου 39, είσοδος Νέου Φρουρίου
  7. Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Παλαιό Ψυχιατρείο), Πλατεία Τσιριγώτη 7, 49100 Κέρκυρα
  8. Τμήμα Ιστορίας, Αμφ. 1, Ι. Θεοτόκη 72, 49100 Κέρκυρα
  9. Μον Ρεπό, Δαίρπφελδ 16, Κέρκυρα 49100
  10. Πλατεία Σπιανάδα, Βίκτωρος Δούσμανη 70, Κέρκυρα 49100
  11. Jasmine Cafe Bar, Διονυσίου Σολωμού 31


Ιόνιος Ακαδημία, οδός Καποδιστρίου 1

Η Ακαδημία του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων, ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ιδρύθηκε στην Κέρκυρα το 1824, χάρη στη γενναιοδωρία του φιλέλληνα Άγγλου Φρέντερικ Νορθ, κόμη του Γκίλφορντ και στην πρωτοβουλία της Ιόνιας Πολιτείας.Υπήρξε το πρώτο Πανεπιστήμιο στην ιστορία της νεοελληνικής παιδείας. Περιελάμβανε τέσσερις σχολές: Νομική, Θεολογική, Ιατρική, Φιλοσοφική (σχολή στην οποία διδάσκονταν επιπλέον μαθήματα φυσικών επιστημών και μαθηματικά). Αργότερα, συστήθηκαν και οι σχολές: Πολυτεχνική, Μαιευτική, Φαρμακευτική. Στη Θεολογική και στη Φιλοσοφική σχολή δίδαξαν γνωστοί λόγιοι, όπως οι Ανδρέας Κάλβος, Χριστόφορος Φιλητάς, Κωνσταντίνος Ασώπιος, Θεόκλητος Φαρμακίδης, Νεόφυτος Βάμβας, Πέτρος Βράιλας - Αρμένης κ.ά. Aπό τις αρχές του 19ου αιώνα και μέχρι την ένταξη της Eπτανήσου στο Νέο Ελληνικό Κράτος το 1864, οπότε και η Ακαδημία έκλεισε, αναπτύχθηκε εκεί αξιόλογο λογοτεχνικό ρεύμα που πρόσφερε πολλά στις πνευματικές ζυμώσεις του σύγχρονου ελληνισμού. Η Ακαδημία στεγαζόταν σε ένα επιβλητικό τριώροφο κτήριο στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πλατείας Σπανιάδας, που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως στρατώνας. Μετά το θάνατο του Φρέντερικ Νορθ το 1827, οι οικονομικοί πόροι της περιορίστηκαν και άρχισε η παρακμή της. Το 1864 η λειτουργία της διεκόπη για την υποστήριξη του νέου Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάποιοι από τους καθηγητές της προσελήφθησαν στην Αθήνα, όπου μεταφέρθηκε και η βιβλιοθήκη της. Μέχρι το 1941, το κτήριο στέγαζε πλέον μόνο τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Γυμνάσιο, ενώ το 1943 κάηκε από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς . Μισό αιώνα περίπου μετά, ανοικοδομήθηκε για τις ανάγκες του Ιονίου Πανεπιστημίου και λειτουργεί έτσι μέχρι και σήμερα. Εδώ στεγάζεται πλέον το Τμήμα Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, στην οδό Καποδιστρίου 1.

Ιόνιος Βουλή, οδός Μουστοξύδη (Πλατύ Καντούνι)

Εδώ διαμορφώθηκε και εκφράστηκε η βούληση των εκπροσώπων του Λαού των Ιονίων Νήσων για την ένωση με την Ελλάδα, η οποία και επικυρώθηκε με ψήφισμα της Ιονίου Βουλής στις 23 Σεπτεμβρίου του 1863. Το κτήριο είναι έργο του Ιωάννη Χρόνη. Κατασκευάστηκε το 1855. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό οικοδόμημα, που τη χαρακτηριστική είσοδό του συμπληρώνουν Δωρικοί κίονες. Αναστυλώθηκε το 1978 και από τότε αποτελεί την έδρα Μουσείου αφιερωμένου στους αγώνες για την ελευθερία των Επτανήσων.

Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας: Αίθουσα Τέχνης- Κήπος του Λαού, Παλαιά Ανάκτορα (Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου)

Το Καφέ Τέχνης του Δήμου Κερκυραίων βρίσκεται μέσα στους κήπους των Ανακτόρων με δροσιά και εξαίσια θέα, όπου στεγάζεται και η Gallerie που πραγματοποιούνται εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σύγχρονων καλλιτεχνών.

Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας (Κεντρική Σκηνή - Studio), Θεοτόκη Γεωργίου 68 & Μαντζάρου

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας ξεκίνησε τη λειτουργία του ανήμερα των Χριστουγέννων, το 1998. Έχει παρουσιάσει πολλές θεατρικές παραγωγές σε όλες του τις Σκηνές (Κεντρική, Παιδική, Πειραματική). Στις παραγωγές του, που παρακολούθησαν θεατές σε πολλές πόλεις της χώρας, όπου και περιόδευσε, αλλά και στην Ιταλία, συνέπραξαν πολλοί δημιουργοί – καλλιτέχνες, εκ των οποίων αρκετοί ήταν Κερκυραίοι και φοιτητές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Παλαιό Ψυχιατρείο), Πλατεία Τσιριγώτη 7, 49100 Κέρκυρα

Το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας ιδρύθηκε το 2004 στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ, με σκοπό να καλύψει για πρώτη φορά στη χώρα μας την έλλειψη αυτή. Είναι ένα υβριδικό Τμήμα όπου έμφαση δίδεται στη σύγκλιση της τέχνης με την τεχνολογία στο πεδίο της έρευνας και της διδασκαλίας. Το αποτέλεσμα αυτής της αλληλεπίδρασης εναρμονίζεται με τα σύγχρονα διεθνή ερευνητικά δεδομένα του ψηφιακού πολιτισμού.

Επιλέξτε την ημερομηνία για να δείτε τις εκδηλώσεις

<
Μάιος 2022
>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Παρασκευή 06-05-2022
13:30-14:30
Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας (Κεντρική Σκηνή - Studio)

ΧΩΡΟΙ

  • Ιόνιος Ακαδημία
  • Ιόνιος Βουλή
  • Παλαιό Φρούριο
  • Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας: Αίθουσα Τέχνης- Κήπος του Λαού
  • Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας (Κεντρική Σκηνή - Studio)
  • Πολύτεχνο
  • Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Παλαιό Ψυχιατρείο)
  • Τμήμα Ιστορίας, Αμφ. 1
  • Μον Ρεπό
  • Πλατεία Σπιανάδα
  • Jasmine Cafe Bar
ionio.gr
avarts.ionio.gr
erimee
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας