ShareThis
Παρουσίαση και προβολή του ντοκιμαντέρ του Κωστή Ζουλιάτη ANAPARASTASIS: Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ (1926-1970)
Ημερομηνία και Ώρα: 12/05/2022 (12:00-14:00)
Τοποθεσία: Ιόνιος Ακαδημία
Συντονισμός:
Κωστής Ζουλιάτης

Ο Γιάννης Χρήστου (1926-1970) ανήκει στις μεγάλες μορφές της μουσικής πρωτοπορίας του 20ου αιώνα, αν και ουσιαστικά αποτελεί σήμερα έναν μεγάλο άγνωστο. Το έργο του χαρακτηρίζεται από σπάνια ενότητα και συνέπεια, τόσο ως προς τις πρωτοποριακές τομές που εισήγαγε στον κόσμο των ήχων και στα καινοτόμα μουσικά συστήματα, όσο και ως προς το φιλοσοφικό του σύμπαν το οποίο εμπνέει και διαπνέει τις συνθέσεις του: ο μύθος, το υπερβατικό, ο μυστικισμός, το αρχέγονο, η τελετουργία, το απρόσιτο, ο πανικός, η υστερία... Με τον πρόωρο θάνατό του σε τραγικό δυστύχημα την 8η Ιανουαρίου του 1970, ανήμερα των γενεθλίων του, ο κόσμος της σύγχρονης μουσικής στερείται ένα από τα πλέον συναρπαστικά και προκλητικά ταλέντα του. Το ντοκιμαντέρ αποπειράται να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και το ιδιαίτερο πνεύμα αυτού του μεγάλου στοχαστή της τέχνης και να ακολουθήσει τη διαδρομή της σύντομης ζωής του, η οποία υπήρξε πάντοτε συννυφασμένη με την τέχνη του και την προσφορά του στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό. Μέσα από την παρουσίαση της εργογραφίας του, με σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, αλλά και συνεντεύξεις με τον δημιουργικό και φιλικό κύκλο με τον οποίο συνδέθηκε, το φιλμ αγωνιά να μας φέρει πιο κοντά στο μυστήριο που άφησε πίσω του ο σπουδαίος δημιουργός και να μας κάνει να αναρωτηθούμε για όλες τις μεγάλες στιγμές της τέχνης που συνήθως οι εποχικές συγκυρίες κρύβουν στην σκιά τους. Στην ταινία καταθέτουν μεταξύ άλλων οι: Θόδωρος Αντωνίου, Κάρολος Κουν, Σπύρος Σακκάς, Γρηγόρης και Νέλλη Σεμιτέκολο, Στέφανος Βασιλειάδης, Rupert Huber, Νίκος Μαμαγκάκης, κ.ά.

Διάρκεια: 97’

Website της ταινίας: https://anaparastasis.info/gr/


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κωστής Ζουλιάτης γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος Μουσικών Σπουδών και διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ιδρυτικό μέλος διαφόρων μουσικών σχημάτων, δραστηριοποιείται παράλληλα σε ατομικό επίπεδο τόσο ως συνθέτης και αυτοσχεδιαστής όσο και στον χώρο της μουσικής εκπαίδευσης. Έχει συνθέσει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, performances, ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, ενώ έχει υπογράψει μουσικά video clip και ντοκιμαντέρ. Η σπουδή του στον κινηματογράφο εντοπίζεται στο έργο του Ed Wood, τις διδαχές του Andrei Tarkovsky, καθώς και μια συγκλονιστική διάλεξη του Christopher Doyle.

Στον χώρο του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, έχει πραγματοποιήσει σόλο εμφανίσεις, αλλά και συμπράξει σκηνικά με διάφορους μουσικούς, ενώ στο ίδιο πλαίσιο έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε σκηνικά project (ΝΟΥΑΡ, Αφιέρωμα στον Μίλτο Σαχτούρη). Έχει συνεργαστεί επίσης με διάφορους μουσικούς (Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Κώτη, Dayna Kurtz κ.ά.) είτε ως μέλος κάποιου σχήματος είτε σε σόλο δουλειές. Σε επίπεδο δισκογραφίας, έχει υπογράψει τις προσωπικές κυκλοφορίες «3» (2014) και «2» (2017), συλλογικές δουλειές με σχήματα όπως οι Night On Earth και Τα Ριζά, και έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις άλλων σχημάτων και μουσικών.

Ως ερευνητής, καταπιάνεται σχεδόν για δύο δεκαετίες με τη μελέτη της ζωής και του έργου του Γιάννη Χρήστου. Κυριότερες στάσεις αυτής της περιπέτειας είναι η ταινία «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)» (υπογράφοντας έρευνα, σκηνοθεσία και παραγωγή) και η διδακτορική διατριβή του «Η μουσική και φιλοσοφική σκέψη του Γιάννη Χρήστου, όπως αυτή προκύπτει από τα χειρόγραφά του» (2018). Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και διαλέξεις ως προσκεκλημένος μουσικών φορέων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και φεστιβάλ, πρωτότυπες δημοσιεύσεις και εργαστηριακά σεμινάρια. Παράλληλα, αρθρογραφεί σχετικά με πτυχές της πρωτοποριακής μουσικής του 20ου αιώνα.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Επιλέξτε την ημερομηνία για να δείτε τις εκδηλώσεις

<
Μάιος 2022
>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Παρασκευή 06-05-2022
13:30-14:30
Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας (Κεντρική Σκηνή - Studio)

ΧΩΡΟΙ

  • Ιόνιος Ακαδημία
  • Ιόνιος Βουλή
  • Παλαιό Φρούριο
  • Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας: Αίθουσα Τέχνης- Κήπος του Λαού
  • Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας (Κεντρική Σκηνή - Studio)
  • Πολύτεχνο
  • Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Παλαιό Ψυχιατρείο)
  • Τμήμα Ιστορίας, Αμφ. 1
  • Μον Ρεπό
  • Πλατεία Σπιανάδα
  • Jasmine Cafe Bar
ionio.gr
avarts.ionio.gr
erimee
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας