ShareThis
‘Ταφιός’ 3.500 χρόνια στις εσχατιές της Ελλάδας - Διονύσιος Κατερέλος
Ημερομηνία και Ώρα: 26/05/2022 (18:30-21:00)
Τοποθεσία: Τμήμα Ιστορίας, Αμφ. 1
Διονύσιος Κατερέλος

ΤΑΦΙΟΣ. ΤΡΕΙΣΗΜΙΣΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΕΣΧΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ISBN: 978-618-84405-3-1 
ΕΚΔΟΣΗ – ΔΙΑΘΕΣΗ: HAPPY HOUSE 
e-mail: haphouse@otenet.gr
ΤΗΛ: 26710 92411
FAX: 26710 92406
fb: happyhouse
ΛΗΞΟΥΡΙ 2020

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πριν από τρεισίμιση χιλιάδες χρόνια ένας λαός πειρατών εμφανίστηκε στα Δυτικά Ελληνικά πελάγη. Με ορμητήριο την πολυνησία του Κεντρικού Ιονίου επέδραμε στα νησιά και τις παράλιες χώρες της Μεσογείου, από την Τυρρηνική θάλασσα έως τη Φοινίκη. Το όνομα αυτού του λαού ήταν «Τάφιοι», που σημαίνει «τρομεροί». Άλλοι τους καλούσαν, ή οι ίδιοι αυτοαποκαλούνταν «Τηλεβόες» από το «τήλε»=μακριά και το «έβην»=μετακινήθηκα. Ήταν δηλαδή οι άνθρωποι που πήγαν μακριά και ως εκ τούτου αυτοί που μετακινούνταν μακριά, που μπορούσαν να πάνε μακριά.

Από την πολυκύμαντη ιστορία τους ελάχιστα ίχνη έχουν διασωθεί, τα περισσότερα στη μορφή του μύθου. Επίσης, ελάχιστα υλικά στοιχεία ανιχνεύονται στα μέρη, στα οποία έζησαν. Κάποια τοπωνύμια, όπως «Ταφιός» και «Ταφιονόρος» στην Κεφαλονιά, ή η άλλη ονομασία του Μεγανησίου της Λευκάδας «Τάφος». Πρόσφατες, την περίοδο που γράφεται το παρόν, αρχαιολογικές έρευνες στο Μεγανήσι έχουν φέρει στο φως τάφους, που πιθανόν να προέρχονται από τον πανάρχαιο αυτό λαό.

Η παράδοση του ό,τιδήποτε σχετικό με τους Τάφιους και τις προερχόμενες από αυτούς ονοματοθεσίες ή πολιτισμικές αναφορές με την ευρύτερη έννοια, να καλύπτεται από τα πέπλα του μύθου, να κρύβεται κάτω από την αχλή του χρόνου και τελικά να αποτελεί μυθιστορηματικό στοιχείο, συνεχίζεται έως σήμερα με χαρακτηριστικότερο δείγμα την πάλαι ποτέ διαλάμψασα Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής του Ταφιού στην Κεφαλονιά.

Ο Ταφιός στην Κεφαλονιά αποτέλεσε από πολύ παλιά σημείο αναφοράς για πολλούς λόγους, οι περισσότεροι από τους οποίους θα αναπτυχθούν στο παρόν.

Τελικά τί συμβαίνει μ’ αυτόν τον τόσο μυστήριο όρο; Ποιά είναι τα παιδιά του γιου του Ποσειδώνα και τί κληρονομιά άφησαν στις δυτικές εσχατιές της Ελλάδας; Ίσως το κείμενο που κρατάτε στα χέρια σας να δώσει κάποιες απαντήσεις. Ίσως να δώσει αφορμή και να αποτελέσει έναυσμα για ουσιαστική και εμπεριστατωμένη έρευνα. Ίσως να αποτελέσει απλά ένα ακόμα διάβασμα. Σε κάθε περίπτωση, στόχος του συγγραφέα είναι να περιγράψει στο μέτρο του εφικτού, με τις μικρές του δυνάμεις και να καταθέσει ως κληρονομιά για τους επόμενους, όλα όσα σχετίζονται μ’ αυτή την περίκλειστη κοιλάδα στα δυτικά βουνά της Παλικής. Έγινε προσπάθεια, όλα όσα αναφέρονται εδώ να πατάνε πάνω σε στέρεες βάσεις. Θεωρούμε ότι κανένα στοιχείο από τα παρατιθέμενα δεν είναι στον αέρα, και δεν είναι προϊόν εικασιών και διανοητικών ακροβασιών. Αν κάπου κάτι ξέφυγε, ελπίζουμε στην βοήθεια του χρόνου για την διόρθωσή του.

Διονύσιος Κατερέλος

Αναπληρωτής Καθηγητής 
Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας
Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών
Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ο Δ. Θ. Γ. Κατερέλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών απ’ όπου και έλαβε Δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Μηχανολόγος Μηχανικός. Στα αντικείμενά του περιλαμβάνονται, η Μηχανική Υλικών και Κατασκευών, η Ακουστική, η Μηχανική των Μουσικών Οργάνων, η Αντισεισμική Θωράκιση, οι τεχνολογικές εφαρμογές σε ζητήματα πολιτιστικής δημιουργίας και δημιουργικής βιομηχανίας κ. ά. Έχει εργαστεί σε σειρά ερευνητικών προγραμμάτων, ενώ έχει περί τις εβδομήντα (70) δημοσιεύσεις (βιβλία, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά εθνικών και διεθνών συνεδρίων)


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Επιλέξτε την ημερομηνία για να δείτε τις εκδηλώσεις

<
Μάιος 2022
>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Παρασκευή 06-05-2022
13:30-14:30
Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας (Κεντρική Σκηνή - Studio)

ΧΩΡΟΙ

  • Ιόνιος Ακαδημία
  • Ιόνιος Βουλή
  • Παλαιό Φρούριο
  • Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας: Αίθουσα Τέχνης- Κήπος του Λαού
  • Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας (Κεντρική Σκηνή - Studio)
  • Πολύτεχνο
  • Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Παλαιό Ψυχιατρείο)
  • Τμήμα Ιστορίας, Αμφ. 1
  • Μον Ρεπό
  • Πλατεία Σπιανάδα
  • Jasmine Cafe Bar
ionio.gr
avarts.ionio.gr
erimee
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας