ShareThis
Anthropos
Τίτλος Εκδήλωσης: OPEN ART
Ημερομηνία και Ώρα: 22/05/2021 (20:00-23:30)
Στεφανία Σωτηριάδη, Ελένη Ξυνογαλά

Anthropos
Ένα μανιφέστο για τις κοινωνίες ελέγχου και υπακοής

Anthropos είναι ο θύτης, Anthropos είναι το θύμα. Anthropos είναι αυτός που έχει τον έλεγχο, που πατά το κουμπί, ασκεί εξουσία. Anthropos είναι αυτός που δέχεται τις συνέπειες.

Πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι άνθρωποι που υπακούν σε διαταγές εάν οι ενέργειες τους βλάπτουν κάποιον άλλον άνθρωπο? Οι προσωπικότητες των
ανθρώπων μπορούν να αλλοιωθούν ριζικά όταν τους δίνεται θέση εξουσίας. Ενώ η ελευθερία φαίνεται να ενθαρρύνεται, στην πραγματικότητα ζούμε μέσα σε κοινωνίες ελέγχου. Έχεις ελεύθερη βούληση αρκεί να υπακούς στο σύστημα. Μετατρέπεσαι σε πιόνι για να ανήκεις στην πλειοψηφία. Κλείνεις τα μάτια και ακολουθείς τυφλά οδηγίες. Είναι πιο εύκολο όταν δεν βλέπεις, έτσι δεν είναι? Μη κάνεις πίσω. Μη σκέφτεσαι. Μην αμφισβητείς. Απλά πάτα τη σκανδάλη. Κάθε μας κίνηση πλέον καταγράφεται και αυτοί που περιμένουμε να μας προστατέψουν, είναι αυτοί που μας απειλούν. Ποιοι είναι οι πραγματικοί θύτες και ποια τα θύματα?Ποια είναι τα όρια μεταξύ υπακοής στην εξουσία και ατομικής συνείδησης? Μπορούμε να οραματιστούμε μια κοινωνία στην οποία ο σεβασμός για το κοινωνικό σύνολο ξεπερνάει την ατομικότητα?

Η εγκατάσταση δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν τα όρια του περφόρμερ/θύματος προκαλώντας τον να αντιδράσει κινητικά. Υπάρχουν πέντε σημεία διεπαφής/ ελέγχου που αποτελούνται από μία οθόνη, ένα διακόπτη και ένα ποτενσιόμετρο και αντίστοιχα πέντε αλυσίδες χειραγώγησης του περφόρμερ. Ο ήχος και το φως αυξομειώνονται για να δημιουργήσουν ένα οπτικό και ηχητικό περιβάλλον που συμβάλει στην εμπειρία των συμμετεχόντων. Θα υπακούσουν στους όρους του πειράματος και των ρόλων εξουσίας και ελέγχου που προκύπτουν από τη διάδραση ή θα αντιδράσουν για να σώσουν το θύμα;

Στεφανία Σωτηριάδη
Η Στεφανία Σωτηριάδη είναι αρχιτέκτονας μηχανικός και τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην Αθήνα. Οι έννοιες της μνήμης και της παροδικότητας, του σώματος και της υλικότητας, της εμπειρίας και της αναπαράστασης, καθώς και ο τρόπος που αυτές εγγράφονται και αλληλεπιδρούν στο χώρο, αποτελούν μερικές από τις ερευνητικές της ανησυχίες. Επικεντρώνεται στη δημιουργία έργων με διεπιστημονικό χαρακτήρα, αρχιτεκτονική υπόσταση και έργων σε δημόσιο χώρο. Θέτει προβληματισμούς γύρω από κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, προκαλώντας το θεατή να πάρει θέση. Ο συνδυασμός τέχνης, τεχνολογίας και αρχιτεκτονικής αποτελεί σημαντικό στοιχείο στα έργα της.
Ελένη Ξυνογαλά
Η Ελένη Ξυνογαλά είναι interaction designer που εργάζεται πάνω σε πολυμέσα και πειραματίζεται με δημιουργικές και διαδραστικές τεχνολογίες, στο μεταίχμιο τέχνης, σχεδιασμού και επιστήμης. Στη δουλειά της δημιουργεί φουτουριστικά σενάρια που αναμειγνύουν τη φαντασία και την πραγματικότητα, ερευνώντας την ενσώματη νοημοσύνη και τις πιθανές συνέργειες μεταξύ των ανθρώπινων και των more-than- human οικοσυστημάτων. Στην πρακτική της, γίνεται διαμεσολαβητής αυτών των οικοσυστημάτων, εφαρμόζοντας αναδυόμενες τεχνολογίες και δημιουργώντας υβριδικές performances και speculations, που αμφισβητούν κοινούς κανόνες σχετικά με τα τεχνολογικά συστήματα.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Επιλέξτε την ημερομηνία για να δείτε τις εκδηλώσεις

<
Μάιος 2021
>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Πέμπτη 13-05-2021
ionio.gr
avarts.ionio.gr
erimee
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας