ShareThis
BLIND[S] étude στην Ομηριάδα
Τίτλος Εκδήλωσης: OPEN ART
Ημερομηνία και Ώρα: 22/05/2021 (20:00-23:30)
Χρυσιάννα Καραμέρη

Εγώ Ιθάκη, Αυτή Οδυσσέας, Εγώ όχι, Εγώ αυτή, Εγώ ήμουν όλοι και κάτι παραπάνω, Οδυσσέας στη άδεια σιωπή, Εκεί που είμαστε δεν είμαστε, Ρωτώ Ποιος είμαι το ρωτώ Πάλι και Πάλι¨.
Το έργο εφορμάτε απ’ το θεατρικό κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη ¨Ομηριάδα¨. Για τον συγγραφέα η πραγματική Οδύσσεια είναι η επιστροφή στην αφιλόξενη πια Ιθάκη, εδώ που επανεγγράφεται ολόκληρη η περιπέτεια. Μήπως η Ιθάκη αντικατοπτρίζει τον τωρινό Οδυσσέα, όπως αυτός μεταμορφώθηκε μετά την εικοσαετή απουσία του;
Η Οδύσσεια του σύγχρονου ανθρώπου τον οδηγεί στην ανάγκη επιστροφής στον τόπο των αναμνήσεών του, στο οικείο του, σ’ αυτό που έχει ήδη κάνει και προσδιορίζεται μέσα απ’ αυτό. Η πανδημία και ο εγκλεισμός, που συντόνισαν ολόκληρο τον πλανήτη, μας φέρουν αντιμέτωπους με τον εαυτό μας. Όπως και στην Ομηριάδα, μέσα σε ατμόσφαιρα απουσίας το άτομο( η συλλογικότητα) αυτοαναγνωρίζεται στο έτερον, ως σε αντικαθρέφτισμα ή και αμφικατοπτρισμό. Έτσι ο κατακερματισμός του προσώπου είναι ταυτόχρονα και η ολοκλήρωσή του και ο Όμηρος του Δημητριάδη, ο ¨ολοίτατος¨ και ¨κανείστατος¨, δεν έχει χώρο, δεν έχει χρόνο αλλά αναδημιουργείται στο διηνεκές. Ανοιχτός σε όλες τις ερμηνείες, τις αναθεωρήσεις, τις παρερμηνείες, στις αναγνώσεις που έγιναν και θα γίνουν. Ετεροπροσδιοριζόμενος. Γι ‘αυτό πάντα παρών.

Βιβλιογραφική αναφορά:
ΟΜΗΡΙΑΔΑ ,Δ.Δημητριάδης, εκδόσεις ΙΝΔΙΚΤΟΣ, 2007

Χρυσιάννα Καραμέρη
"Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από Δελφούς. Είναι απόφοιτη του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Θ., της Ανώτερης σχολής Δραματικής τέχνης ¨Ιάκωβος Καμπανέλλης¨, Δήμου Αγίας Βαρβάρας και του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. OPENART του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει πραγματοποιήσει δύο εκθέσεις με το έργο της ¨Ω2, ένα μουσικό όργανο για δύο¨ στην 82η ΔΕΘ, στο 2ο Artecitya Art Science Technology Festival by Helexpo(2017) και στο ADAF/extending reality co-existance: Art, Science and Technology(2019). Είναι μέλος από το 2005, της ομάδας φωνητικής έκφρασης της Μαρίας Θωίδου με την οποία έχουν : ηχογραφήσει τέσσερις δίσκους, πραγματοποιήσει συναυλίες και παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και εργαστήρια σε σωφρονιστικά ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου. Είναι συνιδρυτικό μέλος της ομάδας σύνθεσης σύγχρονου μουσικού θεάτρου ¨απ@ριθμήσεις¨ και μέλος του θιάσου μουσικού θεάτρου ¨Puninotes¨ του Ανρί Κεργκομάρ. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός σε Ελλάδα και εξωτερικό, μεταξύ άλλων στην μουσικοκινητική περφόρμανς για την έκθεση του Παντελή Λαζαρίδη ¨Parkour¨ στο Μουσείο Μπενάκη, στην παράσταση ¨Πέρασμα¨ στο Κ.Α.Τ.Κ. στη Θήβα με τον Στάθη Γράψα και ως βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση ¨Μία τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις: Αϊτή/Ελλάδα/ 1821¨ στην Ε.Ε.Λ.Σ. του Κωνσταντίνου Χατζή. Τώρα ετοιμάζει την καινούρια της δουλειά μουσικό θέατρο στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ με την Ελένη Ευθυμίου ,το Δημήτρη Καταλειφό κ.α. "

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Επιλέξτε την ημερομηνία για να δείτε τις εκδηλώσεις

<
Μάιος 2021
>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Πέμπτη 13-05-2021
ionio.gr
avarts.ionio.gr
erimee
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας