ShareThis

Mε επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του 17ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου

ShareThis
Δημοσίευση: 05-06-2024 13:44 | Προβολές: 6570
image

Το 17ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών, κεντρική δράση των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας (ΤΤΗΕ) του Ιονίου Πανεπιστημίου, ολοκληρώθηκε την Κυριακή (02/06) με μεγάλη επιτυχία και ενεργή συμμετοχή του κοινού. Επί 10 μέρες (23 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2024) ένα πρωτότυπο πρόγραμμα καλλιτεχνικών, επιστημονικών και εκπαιδευτικών δράσεων τροφοδότησε την πόλη της Κέρκυρας με καινούριες πολιτιστικές εμπειρίες κερδίζοντας το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.

Ένα μέρος των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων παρουσίασε στο κοινό διεθνώς αναγνωρισμένους δημιουργούς που με την πρωτοποριακή τους γραφή διερευνούν τις δυνατότητες των οπτικοακουστικών μέσων και πραγματεύονται θεματολογίες αιχμής. Κεντρική ήταν η έκθεση του έργου εικονικής πραγματικότητας «Στον δρόμο για τον Κολωνό» της Λουκίας Αλαβάνου που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας. Πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και έφερε στο προσκήνιο θέματα μετανάστευσης, εκτοπισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρόμοια, η υβριδική έκθεση «Το μεταλλαξιογόνο μέλλον» του bio-artist Ken Rinaldo εστίασε στις καταστροφικές επιπτώσεις της σύγχρονης βιομηχανικής κοινωνίας στην ανθρώπινη, και όχι μόνο, ζωή.

Συγχρόνως, μέσα από μια ευρεία γκάμα δράσεων, σε διάφορα σημεία της πόλης και στους χώρους του Ιονίου Πανεπιστημίου, αναδείχτηκε ο πλούτος και η ποιότητα του καλλιτεχνικού έργου του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας και του Εργαστηρίου Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας & Εφαρμογών (ΕΡΗΜΕΕ) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, που όπως κάθε χρόνο συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση του φεστιβάλ. Ομαδικές φοιτητικές εκθέσεις («17η Φοιτητική Έκθεση Φωτογραφίας», «Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας, 20 Χρόνια Δημιουργικότητας», «RETHINK»), η εικαστική έκθεση των διδασκόντων/σών του ΤΤΗΕ «Στιγμές Συνάντησης», δράσεις με παιχνίδια (επιτραπέζια, ψηφιακά και επαυξημένης πραγματικότητας) του AVARTS Live Game Hub, η παράσταση «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Λουίτζι Πιραντέλλο από τη φοιτητική θεατρική ομάδα AVARTS THEATRE, οι συναυλίες ζωντανής ηλεκτροακουστικής μουσικής «Ακούσματα» με έργα φοιτητών/τριών και διδασκόντων/σών, καθώς και πλήθος εγκαταστάσεων, ψηφιακών έργων, radio art και ζωντανών περφόρμανς («Ταξίδι Ξανά», «Εξωτερικές δράσεις Κηρήθρα», «Μουσικός και σωματικός αυτοσχεδιασμός») και προβολών (ταινιών μικρού μήκους, animation, video art, ντοκιμαντέρ) – που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων του Προπτυχιακού και Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του ΤΤΗΕ ή ειδικά για το φεστιβάλ – πειραματίστηκαν με τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που παρέχει ο χώρος των οπτικοακουστικών τεχνών θέτοντας ταυτόχρονα καίρια ερωτήματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες.

Το φεστιβάλ πλαισιώθηκε από τις εργασίες του 6oυ Διεθνούς Συνεδρίου DCAC (Digital Cultures & AudioVisual Challenges, 24-25/05) και τον ανοιχτό κύκλο σεμιναρίων και εργαστηρίων AV-School (28-31/05). Το DCAC διοργανώθηκε φέτος σε συνεργασία με το διεθνές συνέδριο 3ai (Art in the Age of Artificial Intelligence, 26-27/05) δίνοντας έμφαση στο καυτό θέμα της σχέσης Τεχνητής νοημοσύνης και Τέχνης, με προσκεκλημένους ομιλητές τον κορυφαίο θεωρητικό των νέων μέσων και των ψηφιακών τεχνών Lev Manovich και τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών και Ψηφιακής Τεχνολογίας του Université de Vincennes - Paris 8, Καθηγητή Khaldoun Zreik. Με γενικό τίτλο «Εντυπώσεις» το AV-School ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, την καλλιτεχνική έρευνα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, την επιτέλεση και το ραδιόφωνο έχοντας μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό. Ως εκπαιδευτές συμμετείχαν οι διεθνώς καταξιωμένοι/ες ακαδημαϊκοί ή/και καλλιτέχνες/ιδες Mark Bond, Jakob Berglund Rogert, Agata Lulkowska  και Κλεώνη Φλέσσα.

Σημαντικές ήταν επίσης οι φετινές συνεργασίες με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και τον ηχητικό καλλιτέχνη και μουσικολόγο Matt Rogalsky (Queen's University, ΗΠΑ).  

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή του 17ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές της ευχαριστίες στους φοιτητές, τις φοιτήτριες και το διδακτικό προσωπικό του Ιονίου Πανεπιστημίου για την εθελοντική τους εργασία, καθώς και στους τοπικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και τους χορηγούς (https://avarts.ionio.gr/festival/2024/gr/sponsors/). Η στήριξη και η γενναιόδωρη συμβολή τους ήταν καθοριστική για την επιτυχία ενός τόσο σύνθετου και απαιτητικού εγχειρήματος όπως το φεστιβάλ.

Συντονιστική Επιτροπή 17ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών:

Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος, Πρόεδρος Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας
Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας
Χάρη Μαρίνη, Υπεύθυνη Καλλιτεχνικών Δράσεων
Μιχαήλ Παναγόπουλος, Υπεύθυνος Επιστημονικού Συνεδρίου
Νταλίλα Ονοράτου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων
Απόστολος Λουφόπουλος, Υπεύθυνος Μουσικών Εκδηλώσεωνω

20YearsAvarts

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΧΩΡΟΙ

  • Ιόνιος Ακαδημία
  • Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας
  • Παλαιό Ψυχιατρείο
  • Κτίριο Τμήματος Μουσικών Σπουδών
  • Πολύτεχνο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Με τη Χορηγία
ionio.gr
avarts.ionio.gr
erimee
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας