Το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας στεγάζεται στον ιστορικό χώρο του Παλαιού Ψυχιατρείο της Κέρκυρας που έχει μετατραπεί έτσι ώστε να φιλοξενεί αρκετά τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο έχει διατηρήσει πολλά από τα αυθεντικά κτίρια του νοσοκομείου, ενσωματώνοντάς τα σε μια ζωντανή Πανεπιστημιούπολη που τιμά την πλούσια ιστορία της τοποθεσίας. Το Παλαιό Ψυχιατρείο ή Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, που ιδρύθηκε το 1838, ήταν το πρώτο ίδρυμα περίθαλψης ατόμων με σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές στην Ελλάδα και τη Βαλκανική χερσόνησο, παραμένοντας σε πλήρη λειτουργία για περισσότερο από έναν αιώνα.
Ανάμεσα στους ασθενείς του, ένας από τους πιο αξιόλογους είναι ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς, ο οποίος έμεινε εκεί από το 1888 έως το 1902, μετά από νευρικό κλονισμό. Ενώ οι συνθήκες στο νοσοκομείο ήταν κάθε άλλο παρά ιδανικές, καταβλήθηκαν προσπάθειες να παρασχεθεί στους ασθενείς θεραπεία και ευκαιρίες για αποκατάσταση. Ο αγώνας του με την ψυχική ασθένεια αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης στην και της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα. Η τέχνη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξερεύνηση και μετουσίωση εμπειριών ψυχικής υγείας, καθώς και στην ευαισθητοποίηση κοινωνικών και πολιτικών δομών. Θεραπευτικά, η ίδια η καλλιτεχνική πράξη μπορεί να είναι ένα μέσο εξερεύνησης και τροποποίησης της συμπεριφοράς, όπως η δημιουργία οπτικών μεταφορών για συναισθήματα ή η εξάσκηση νέων κοινωνικών δεξιοτήτων.
Ο φετινός κύκλος εργαστηρίων και σεμιναρίων AV-School, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών, είναι ένας ταπεινός φόρος τιμής στην ιστορία του Παλαιού Ψυχιατρείο της Κέρκυρας, στις προσπάθειες των εργαζομένων και των ασθενών του, γιορτάζοντας έτσι το έργο τους στην ψυχική υγεία και έχοντας τους ως έμπνευση για νέες γενιές καλλιτεχνών. Το AV-school στεγάζει εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών. Ήδη από το ξεκίνημά του, το 2006, το Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του εργαστήρια και σεμινάρια με σκοπό την προσέγγιση θεωρητικών και πρακτικών θεμάτων που σχετίζονται με την τέχνη των νέων μέσων, του κινηματογράφου, της επιτέλεσης και των υβριδικών τεχνών. Οι εκπαιδευτικές δράσεις που θα παρουσιαστούν φέτος πραγματοποιούνται στους χώρους του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας και απευθύνονται σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και το ευρύτερο κοινό. Η εγγραφή τόσο στα εργαστήρια όσο και στα σεμινάρια είναι δωρεάν ενώ θα προσκομίζεται στους παρευρισκόμενους βεβαίωση παρακολούθησης.
Οργανωτική Επιτροπή
Συντονίστρια:
Dalila Honorato
Μέλη:
Χριστίνα Μητσάνη
Τάνια Τσιρίδου
σε συνεργασία με:
Χάρη Μαρίνη
Εμμανουήλ Ροβίθης
Μαρία Ασλανίδη
Ιάκωβος Παναγόπουλος
Adam Zaretsky
Θάνος Τσίγκας