Γλυπτική I


Διδάσκων/ουσα: Ραφτόπουλος Φώτιος
Κατηγορία Μαθήματος: Γενικού Υποβάθρου - Θεμελίωσης
Τύπος Μαθήματος: Επιλογής
Επίπεδο Μαθήματος: Προπτυχιακό
Γλώσσα Μαθήματος: Ελληνικά
Τρόπος Παράδοσης: Στην τάξη
Εξάμηνο: ΣΤ΄
ECTS: 5
Διδακτικές Μονάδες: 3
Ώρες Διδασκαλίας: 3
Οργάνωση Διδασκαλίας:
ΔραστηριότηταΦόρτος Εξαμήνου
Εργαστηριακές Διαλέξεις39
Μελέτη και Ανάλυση Βιβλιογραφίας56
Εξάσκηση και Προετοιμασία30
Σύνολο Μαθήματος (ECTS: 5)125

Προαπαιτούμενα / Προτεινόμενα: THE200
Προαπαιτούμενο σε / Προτεινόμενο σε: (VIS734), (VIS834), (VIS934)
gr  pdf.png  Γλυπτική I
Mέγεθος: 197.74 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF


Σύντομη Περιγραφή:

Το γλυπτικό σχέδιο μέσα από τη μελέτη οργανικών και ανόργανων δομών οξύνει την αντίληψη, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των φοιτητών/τριών και τους εξοικειώνει με την τρίτη διάσταση, την κλίμακα και την αναλογία και τέλος με τη φόρμα και τη σχέση της με το φως. Επιτρέπει επίσης εύρεση λύσεων (αισθητικών και κατασκευαστικών) και την λήψη βασικών αποφάσεων (μέσα από τα προσχέδια) πριν ξεκινήσουν ένα γλυπτικό έργο (ανάγλυφο ή ολόγλυφο). Λειτουργεί στην ουσία σαν μηχανισμός αποσαφήνισης και συνδετικός κρίκος μεταξύ της σύλληψης μιας ιδέας και της υλοποίησης της, μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, ανάμεσα στο μοντέλο και στη γλυπτική του αποτύπωση.
Το ανάγλυφο λειτουργεί σαν μια εισαγωγή στον απτό τρισδιάστατο χώρο, βοηθά στην εξοικείωση με τα βασικά υλικά, εργαλεία και τεχνικές της γλυπτικής (πηλός, πλαστελίνη κ.λπ.), στην κατανόηση και τη λειτουργία της φόρμας στο χώρο σε σχέση με το φως, το μέσα έξω (εσώγλυφο, εξώγλυφο) το μπροστά πίσω, τη βασική φόρμα σε σχέση με την επιμέρους, την αρμονία και την ισορροπία μιας απτής ολοκληρωμένης γλυπτικής σύνθεσης.
Η όλη μαθησιακή διαδικασία ολοκληρώνεται με το σχεδιασμό και την υλοποίηση του τελικού έργου (ανάγλυφο), την εισαγωγή στις τεχνικές στα καλούπια και εκμαγεία (απλές τεχνικές αναπαραγωγής, γυψοτεχνία) και την παρουσίαση των τελικών έργων.


Αντικειμενικοί Στόχοι - Επιδιωκόμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:

Ο βασικός στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση του χώρου και της φόρμας μέσα από την εικαστική οπτική της σύγχρονης γλυπτικής.

Τα μαθήματα ξεκινούν (αναπτύσσονται) με αφετηρία το δισδιάστατο γλυπτικό σχέδιο ακολουθεί το ανάγλυφο και καταλήγουν στη συνέχεια στο τρισδιάστατο αναλογικό γλυπτικό έργο.

  • Το γλυπτικό σχέδιο μέσα από τη μελέτη οργανικών και ανόργανων δομών οξύνει την αντίληψη, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των φοιτητών/τριών και τους εξοικειώνει με την τρίτη διάσταση, την κλίμακα και την αναλογία και τέλος με τη φόρμα και τη σχέση της με το φως. Επιτρέπει επίσης εύρεση λύσεων (αισθητικών και κατασκευαστικών) και την λήψη βασικών αποφάσεων (μέσα από τα προσχέδια) πριν ξεκινήσουν ένα γλυπτικό έργο (ανάγλυφο ή ολόγλυφο). Λειτουργεί στην ουσία σαν μηχανισμός αποσαφήνισης και συνδετικός κρίκος μεταξύ της σύλληψης μιας ιδέας και της υλοποίησης της, μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, ανάμεσα στο μοντέλο και στη γλυπτική του αποτύπωση.  
  • Το ανάγλυφο λειτουργεί σαν μια εισαγωγή στον απτό τρισδιάστατο χώρο, βοηθά στην εξοικείωση με τα βασικά υλικά, εργαλεία και τεχνικές της γλυπτικής (πηλός, πλαστελίνη κ.λπ.), στην κατανόηση και τη λειτουργία της φόρμας στο χώρο σε σχέση με το φως, το μέσα έξω (εσώγλυφο, εξώγλυφο) το μπροστά πίσω, τη βασική φόρμα σε σχέση με την επιμέρους, την αρμονία και την ισορροπία μιας απτής ολοκληρωμένης γλυπτικής σύνθεσης.
  • Μέσα από τη μελέτη και εμπειρία που προηγήθηκε (Γλυπτική I) το περίοπτο γλυπτικό έργο (ολόγλυφο) αποτελεί τη φυσική συνέχεια της μαθησιακής πορείας των φοιτητών/τριών στην εμβάθυνση της κατανόησης της τρίτης διάστασης στη γλυπτική, πλαστική.
  • Μια σειρά από δημιουργικές ασκήσεις (θεματικές με εμπράγματα μοντέλα, αφαιρετικές προσεγγίσεις, παραμορφώσεις, μελέτες κίνησης κ.λπ.), μελέτες, δοκιμές, σχέδια σε χαρτί, πλαστελίνη, πηλό και σύγχρονα υλικά, οδηγούν στη σύλληψη και κατασκευή (υλοποίηση) του ζητούμενου γλυπτικού έργου (τελικές λύσεις, κριτήρια και αποφάσεις).
  • Η όλη μαθησιακή διαδικασία, ολοκληρώνεται με το σχεδιασμό και την υλοποίηση του τελικού γλυπτικού έργου και με την εμβάθυνση στις προχωρημένες τεχνικές αναπαραγωγής (σύγχρονες τεχνικές και λύσεις).
  • Ουσιαστικά μέσα από όλη αυτήν την εξάσκηση, την παρατήρηση, τη μελέτη και τον προβληματισμό (επιτυχής ολοκλήρωση των μαθημάτων «Γλυπτική I& II»), δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη δόμηση κριτικής ικανότητας και τεχνικής αρτιότητας  που επιτρέπει την κατάκτηση μιας ολοκληρωμένης προσωπικής εικαστικής οπτικής, με φυσικό επακόλουθο μέσα από μια επίμονη δημιουργική πορεία την προσωπική εικαστική γραφή.

Παράλληλα με τα εργαστηριακά μαθήματα θα πραγματοποιηθούν και διαλέξεις στη θεματική: «Στο μυαλό του καλλιτέχνη». 
(Παρουσιάσεις και ανάλυση του έργου εικαστικών.)
Σε τακτά διαστήματα θα πραγματοποιούνται επισκέψεις σε μουσεία και εκθέσεις.
Όλα τα μαθήματα της γλυπτικής είναι εργαστηριακά, είναι τρίωρα (3 ώρες/εβδομάδα) και απαιτούν περίπου ανάλογο χρόνο για εξάσκηση και μελέτη από τους φοιτητές/τριες.


Περιεχόμενο (Syllabus):

1. Εισαγωγή, γνωριμία με το αντικείμενο.
2. Γλυπτικό σχέδιο, ανόργανες δομές.
3. Γλυπτικό σχέδιο, οργανικές δομές.
4. Γλυπτικό σχέδιο, κλίμακες, αναλογίες.
5. Γλυπτικό σχέδιο, μελέτη σύνθεσης για ανάγλυφο.
6. Γλυπτικό σχέδιο, τελική μελέτη σύνθεσης, λύσεις και αποφάσεις.
7. Εξοικείωση με τα υλικά της γλυπτικής.
8. Εξοικείωση με τα εργαλεία και τις τεχνικές.
9. Η λειτουργία της φόρμας στο ανάγλυφο, προεργασία (προετοιμασία) υποδομής
10. Υλοποίηση ανάγλυφης σύνθεσης.
11. Υλοποίηση ανάγλυφης σύνθεσης.
12. Καλούπια / εκμαγεία.
13. Παρουσίαση τελικών έργων.

Οι φοιτητές/τριες που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν το μάθημα της «Γλυπτικής I», πρέπει να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση των μαθημάτων: «Σχέδιο-Χρώμα»( VIS230), «Χώρος & Οπτικοακουστικά Μέσα» (AVA340) και «Εισαγωγή στην Ιστορία της Τέχνης» (THE100).


Επιστροφή
<< <
Μάρτιος 2023
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Πλατεία Τσιριγώτη 7, 49100 Κέρκυρα
Τηλ.: 26610 87860-1 - Fax: 26610 87866
e-mail: audiovisual@ionio.gr
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας