Ψηφιακή Γλυπτική IΙ


Διδάσκων/ουσα: Ραφτόπουλος Φώτιος
Τύπος Μαθήματος: Επιλογής
Επίπεδο Μαθήματος: Προπτυχιακό
Γλώσσα Μαθήματος: Ελληνικά
Εξάμηνο: Θ΄
ECTS: 5
Διδακτικές Μονάδες: 3
Ώρες Διδασκαλίας: 3
Οργάνωση Διδασκαλίας:
ΔραστηριότηταΦόρτος Εξαμήνου
Διαλέξεις39
Μελέτη και Ανάλυση Βιβλιογραφίας56
Εξάσκηση και Προετοιμασία30
Σύνολο Μαθήματος (ECTS: 5)125

Προαπαιτούμενα / Προτεινόμενα: (VIS634), (VIS734)
gr  pdf.png  Ψηφιακή Γλυπτική IΙ
Mέγεθος: 195.59 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF


Αντικειμενικοί Στόχοι - Επιδιωκόμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:

Ο βασικός στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση του χώρου και της φόρμας μέσα από την εικαστική οπτική της σύγχρονης γλυπτικής.

Τα μαθήματα ξεκινούν (αναπτύσσονται) με αφετηρία την ψηφιοποίηση (από-υλοποίηση) του αναλογικού γλυπτικού έργου. Στη συνέχεια με μια σειρά από δημιουργικές ασκήσεις καλύπτεται, αναλύεται ένα ευρύ φάσμα από τεχνικές και μέθοδοι υλοποίησης του άυλου ψηφιακού γλυπτικού έργου. Διερευνώνται τα αισθητικά και τεχνικά όρια της όλης διαδικασίας, αξιολογούνται τα προβλήματα και βρίσκονται οι βέλτιστες λύσεις. Η όλη μαθησιακή διαδικασία, ολοκληρώνεται με την υλοποίηση του ψηφιακού     γλυπτικού έργου και την παρουσίαση των τελικών (υλικών) έργων.  

  • Ακολουθεί η μελέτη και η επεξεργασία του στο ψηφιακό περιβάλλον μέσα από σύγχρονα λογισμικά που αφορούν τη γλυπτική και διερευνώνται τα όρια και οι δημιουργικές, αισθητικές δυνατότητες των ψηφιακών μοντέλων.
  • Χρήση τρισδιάστατων σαρωτών (όρια και τεχνικές, εισαγωγή στη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού). Σειρά με δημιουργικές ασκήσεις, επανασχεδιασμός υλικής μακέτας στον υπολογιστή, (τεχνικά και αισθητικά προβλήματα). Δημιουργία παραλλαγών χωρίς καταστροφή του πρωτοτύπου. Βελτιστοποίηση της φόρμας στο ψηφιακό περιβάλλον. Αισθητικές και τεχνικές λύσεις. Από το μεγάλο (μνημειακό) στο μικρό (κόσμημα). Προχωρημένες τεχνικές αναπαράστασης (εισαγωγή στην χρήση εξειδικευμένου λογισμικού). Δημιουργία γλυπτικού έργου στον υπολογιστή, ψηφιακή αναπαράσταση σε επιλεγμένο χώρο, τεχνικές και λύσεις.
  • Χρησιμοποιώντας δημιουργικά τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας στη γλυπτική, οι φοιτητές/τριες εξοικειωμένοι/ες πλέον με αυτήν καλούνται στη συνέχεια να μελετήσουν και να διερευνήσουν τους μηχανισμούς μετατροπής ψηφιακών μοντέλων σε αναλογικά, δηλαδή το πώς ένα «άυλο» ψηφιακό γλυπτικό έργο θα αποκτήσει υλική υπόσταση.
  • Με αφετηρία το ολοκληρωμένο τρισδιάστατο ψηφιακό έργο (Ψηφιακή Γλυπτική I) των φοιτητών/τριών,  με μια σειρά από δημιουργικές ασκήσεις καλύπτεται, αναλύεται ένα ευρύ φάσμα από τεχνικές και μέθοδοι υλοποίησης του άυλου ψηφιακού γλυπτικού έργου. Διερευνώνται τα αισθητικά και τεχνικά όρια της όλης διαδικασίας, αξιολογούνται τα προβλήματα και βρίσκονται οι βέλτιστες λύσεις. Η όλη μαθησιακή διαδικασία, ολοκληρώνεται με την υλοποίηση του ψηφιακού  γλυπτικού έργου και την παρουσίαση των τελικών (υλικών) έργων. 
  • Χρήση τεχνικών μετατροπής ψηφιακών μοντέλων σε αναλογικά. Σειρά με δημιουργικές ασκήσεις, απλές τεχνικές υλοποίησης (εισαγωγή στη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού). Σειρά με δημιουργικές ασκήσεις, τεχνικές υλοποίησης σε προσιτά υλικά πολυστερίνη, χαρτόνι, χαρτοπολτός κ.λπ. Δισδιάστατα αναπτύγματα από τρισδιάστατα μοντέλα (κοπή συμβατική, με cnc laser, και άλλες τεχνικές), προβλήματα και λύσεις. Δισδιάστατα αναπτύγματα από τρισδιάστατα μοντέλα, όρια και τεχνικές συναρμογής, εισαγωγή στην χρήση εξειδικευμένου λογισμικού. Σχεδιασμός, υλοποίηση ανάγλυφου με χρήση cnc τριών αξόνων και ολόγλυφου με cnc πέντε αξόνων (ρομποτικός βραχίονας), προβλήματα και λύσεις. Τρισδιάστατες εκτυπώσεις, όρια και τεχνικές (εισαγωγή στη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού).Τρισδιάστατες εκτυπώσεις, εφαρμογή και λύσεις. Μικτές τεχνικές. Προσαρμογή του έργου στα πραγματικά δεδομένα υλοποίησης (αισθητικά, τεχνικά προβλήματα και λύσεις). Τελικός σχεδιασμός και υλοποίηση τελικού γλυπτικού έργου Υλοποίηση τελικού γλυπτικού έργου.
  • Μέσα από όλη αυτήν τη μαθησιακή πορεία οι φοιτητές/τριες εξοικειώνονται και κατακτούν τα νέα μέσα στον χώρο της γλυπτικής (χρήση εξειδικευμένων λογισμικών, τρισδιάστατων εκτυπωτών και σαρωτών, cncκ.λ.π.), αποκτούν τις κατάλληλες δεξιότητες και εμπειρία, διευρύνουν τους ορίζοντες τους τόσο αισθητικά όσο και δημιουργικά και αποκτούν όλα τα αναγκαία εφόδια για να έχουν μια ολοκληρωμένη δημιουργική δυνατότητα και συνολική εποπτεία στο χώρο της σύγχρονης γλυπτικής.
  • Ουσιαστικά η «Ψηφιακή Γλυπτική I & II» συνεπικουρεί με ρηξικέλευθες λύσεις και προσεγγίσεις την «Γλυπτική I & II».  

Παράλληλα με τα εργαστηριακά μαθήματα θα πραγματοποιηθούν και διαλέξεις στη θεματική: «Στο μυαλό του καλλιτέχνη». 
(Παρουσιάσεις και ανάλυση του έργου εικαστικών)
Σε τακτά διαστήματα θα πραγματοποιούνται επισκέψεις σε μουσεία και εκθέσεις.
Όλα τα μαθήματα της γλυπτικής είναι εργαστηριακά, είναι τρίωρα (3 ώρες/εβδομάδα) και απαιτούν περίπου ανάλογο χρόνο για εξάσκηση και μελέτη από τους φοιτητές/τριες. 


Επιστροφή
<< <
Μάρτιος 2023
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Πέμπτη 23-03-2023
Προσεχώς
Πλατεία Τσιριγώτη 7, 49100 Κέρκυρα
Τηλ.: 26610 87860-1 - Fax: 26610 87866
e-mail: audiovisual@ionio.gr
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας