Συμμετοχή του Δρ. Ιάκωβου Παναγόπουλου, διδάσκοντα ΤΤΗΕ, σε γαλλικό ντοκιμαντέρ σχετικά με το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

ShareThis
Δημοσίευση: 08-09-2022 23:45 | Προβολές: 579
image

Ο Δρ. Ιάκωβος Παναγόπουλος, διδάσκων του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, συμμετέχει ως συνεντευξιαζόμενος στο διεθνές ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο: L’autre Grèce de Theo Angelopoulos: Invitation au voyage, το οποίο αναφέρεται στο έργο του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και το οποίο διατίθεται από την πλατφόρμα Arte.tv

Ο Δρ. Ιάκωβος Παναγόπουλος επικεντρώνεται στην πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Αγγελόπουλου με τίτλο: Αναπαράσταση (1970) και στη δημιουργία αυτής της "άλλης Ελλάδας" ως προνομιακού τόπου για τη δημιουργία του σύμπαντος των ταινιών του Αγγελόπουλου. 

Βλ. σύνδεσμο για το ντοκιμαντέρ: L’autre Grèce de Theo Angelopoulos - Invitation au voyage

Καθώς το ντοκιμαντέρ είναι μεταγλωττισμένο στα Γαλλικά και στα Γερμανικά χωρίς υποτίτλους παρακάτω είναι τα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Δρ. Ιάκωβου Παναγόπουλου:

Πρώτο μέρος: Όταν διασχίζει την περιοχή για πρώτη φορά, ο Αγγελόπουλος συναντά ένα πέτρινο χωριό: τη Βίτσα. Ακούει έναν άντρα να τραγουδά το τραγούδι «Κοντούλα Λεμονιά», ένα παραδοσιακό τραγούδι από την Ήπειρο. Βλέπει γυναίκες που φορούν μαύρα στους δρόμους. Έχουν χάσει τους συζύγους τους στον πόλεμο, ή έχουν φύγει στο εξωτερικό για να ψάξουν για δουλειά... Όλα αυτά αποπνέουν ένα αίσθημα ερήμωσης και εγκατάλειψης, που απεικονίζει τέλεια τα όσα περνούσε η χώρα τότε.

Δεύτερο μέρος: Η αισθητική επιλογή του χιονιού, της ομίχλης, των λασπωμένων δρόμων και των γκρίζων σπιτιών είναι ένας τρόπος να ενσαρκώσει αυτή την "άλλη Ελλάδα", ένα σύμπαν από μόνο του, μια σκοτεινή Ελλάδα, όπως μπορεί να είναι εκείνη η ιστορική στιγμή που μεταφέρει.
Και αυτό ήθελε πάντα να αναπαραστήσει ο Αγγελόπουλος στον κινηματογράφο του: την εμπειρία των κατεστραμμένων από τον πόλεμο και τη φτώχεια των κατοίκων των επαρχιών, των θυμάτων της μεγάλης ιστορίας που τους έχει χτυπήσει την πόρτα.

Τρίτο μέρος: Πιστεύω ότι το πρώτο πράγμα που ήθελε ο Αγγελόπουλος ήταν να μας μάθει είναι να βλέπουμε αυτή την Ελλάδα, που είναι βαθιά δική μας, και που μέχρι τότε ο κινηματογράφος δεν είχε καταφέρει να περιγράψει. Είναι μια Ελλάδα της συλλογικής μας ιστορίας, της οποίας το αποτύπωμα παραμένει στα χωριά της Ηπείρου, αλλά η μνήμη της σιγά σιγά χάνεται αλλού. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένης της γενιάς μου, είναι τόσο έντονα συνδεδεμένοι με τις ταινίες του: ταινίες που είναι πράγματι πολύ αργές, αλλά έχουν μια ρεαλιστική άποψη για το ποιοι είμαστε. Και που δεν μπορείς να βρεις πουθενά αλλού.

Ο Δρ. Ιάκωβος Παναγόπουλος έχει ερευνήσει σε βάθος το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου τόσο μέσα από τη Διδακτορική Διατριβή και τα ακαδημαϊκά άρθρα που έχει συγγράψει, όσο και μέσα από τη δημιουργία του ερευνητικού ντοκιμαντέρ A Quest for Eternity.

 

 


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Σάββατο 20-04-2024
Προσεχώς
Πλατεία Τσιριγώτη 7, 49100 Κέρκυρα
Τηλ.: 26610 87860-1 - Fax: 26610 87866
e-mail: audiovisual@ionio.gr
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας