Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει έργα κινούμενης εικόνας που δημιουργήθηκαν από φοιτήτριες και φοιτητές του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.
Συντονισμός εκδήλωσης: Τατιάνα Βελιγρατλή, Βασούλα Γραμματοπούλου, Σελήνη Κυριαζή, Μυρόπη Κυπρή, Όλγα Σκερλέτη
Παρουσιάζονται έργα βίντεο, animation, φιλμ καθώς και ντοκιμαντέρ που προέκυψαν στο πλαίσιο των παρακάτω μαθημάτων του τμήματος:
Ιστορία, Θεωρία & Πρακτική του Ντοκιμαντέρ (διδάσκουσα: Μαρία Χάλκου)
Ιστορία του Κινηματογράφου (διδάσκουσα: Μαρία Χάλκου)
Διαλογικές Παρεμβάσεις στο Δημόσιο Χώρο (διδάσκων: Άγγελος Φλώρος)
Ζωντανά Οπτικά (διδάσκων: Θωμάς Βαλλιανάτος)
Ιστορία, Θεωρία & Πρακτική του Ντοκιμαντέρ
Προβολές μικρού μήκους ντοκιμαντέρ από το μάθημα «Ιστορία, Θεωρία & Πρακτική του Ντοκιμαντέρ». Συνδυάζοντας παρατήρηση, μικρο-συνεντεύξεις και ποιητική διάθεση η κάμερα εστιάζει σε απλά και καθημερινά θέματα: Οι αγαπημένοι μας άνθρωποι, οι τέχνες των χεριών, η πόλη και η λαϊκή αγορά, τα όνειρα και οι ανησυχίες των νέων, η φύση και η επαρχία, η μνήμη, η ιστορία και το παρελθόν.
Παρουσιάζονται τα έργα
Ειρήνη Δενέγρη: «Το πορτρέτο του Κάρολου»
Φώτης Πάγκαλος: «Άννα»
Βασούλα Γραμματοπούλου: «Μυρτώ»
Κατερίνα Κιάφφα: «Πορτρέτο»
Τατιάνα Βελιγρατλή: «Πού;»
Ραφαήλ Βαρβαρέσος: «Ανάμεσα στους πάγκους»
Αλεξάνδρα Ηλιάδου: «Κλειώ και Κώστας»
Μυρόπη Κυπρή: «Το χόμπυ του παππού»
Φωτεινή Φεϊζή – Τσάτσου: «Η έκλειψη μιας τέχνης»
Όλγα Σκερλέτη: «Όνειρα σε αναμονή»
Ειρήνη Δενέγρη: «Αυτό είναι το όνειρο»
Νικολέτα Γεωργαντζά: «ΠΕΡΙ ΕΡΓΟΝ»
Άννα Ανταμπούφη Δούμου: «Μητρική γη»
Αιμιλία Χατζή: «Η Βαλίτσα»
Δήμητρα Καμζέλα: «Η γιαγιά μου – Αρετή»
Ελευθερία Σβολιαντοπούλου: «Yayá»
Κατερίνα Κιάφφα: « Ένα τσιγάρο»
Φώτης Σταματάκης: «Παράλληλη Αναζήτηση»
Κασσάνδρα Θωμά: «Διακοναρούδια»
Μαρίνα Πολίτη: «Η Ελιά»
Ιστορία του Κινηματογράφου
Προβολές μικρού μήκους ταινιών και animation που έγιναν για το μάθημα «Ιστορία του Κινηματογράφου». Αντλούν έμπνευση από τον πρωτοπόρο του φανταστικού κινηματογράφου Georges Méliès, το κίνημα της Δεύτερης Avant-garde, τον Γερμανικό Εξπρεσιονισμό και το Σοβιετικό Μοντάζ. Ακολουθούν ατομικές και πτυχιακές εργασίες υπό την επίβλεψη της επίκουρης καθηγήτριας Μαρίας Χάλκου. Είναι μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ που πειραματίζονται με τη φόρμα και την αφήγηση εξερευνώντας θέματα οπαδικής βίας, εμπειριών του αστικού χώρου, επιστροφής στον τόπο καταγωγής, τα Χριστούγεννα και το ιστορικό τραύμα της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο. Το πρόγραμμα κλείνει με ένα δοκιμιακό βίντεο (Video Essay) γύρω από την ταινία «Μπλε» του Krzysztof Kieślowski.
Παρουσιάζονται τα έργα
Ιωάννα Κρέεμπ : «Ανάμνηση Φεγγαριού»
Κασσάνδρα Θωμά: «Ειμαρμένης Τερέβινθος»
Ζάννα Σακκά: «Καμιά χαρά ο ύπνος δε μου φέρνει»
Χρύσα Πλατσατούρα & Εμμανουήλ Γιαννετάκης: «Ο Νυχτερινός Τρόμος του Φρίντριχ»
Άρις Μακρίδη: «Ενυδρείο»
Ανδρέας Λαζίδης: «Ο Κύκλος της Βίας»
Αναστασία Μπρίκα: «Blurry»
Στρατής Αλβανός: «Χριστούγεννα από χιόνι»
Ιωάννης Παναγή: «Νεκρή Ζώνη»
Κατερίνα Κιάφφα: «Video Essay: 5 τομείς της mise en scène στην ταινία Three Colors: Blue, του Krzysztof Kieślowski»
Διαλογικές Παρεμβάσεις στο Δημόσιο Χώρο
Το μάθημα “Διαλογικές Παρεμβάσεις στο Δημόσιο Χώρο” του ΠΜΣ “Ψηφιακές Μορφές Τέχνης” του Ιονίου Πανεπιστημίου παρουσιάζει τα οπτικοακουστικά έργα των φοιτητών, αποτέλεσμα μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας που εξερευνά τη σχέση του ιδιωτικού και δημόσιου χώρου και βίου.
Μέσα από τις ενότητες “Ανάγνωση” και “Γραφή”, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες χαρτογράφησαν την ανθρώπινη συμπεριφορά στον δημόσιο χώρο και δημιούργησαν αυτοβιογραφικά βίντεο που συνδέουν τις προσωπικές μνήμες με την πόλη. Η έκθεση αναδεικνύει τις αφηγήσεις του αστικού τοπίου μέσα από τη συνύπαρξη εικόνας, ήχου και κειμένου.
Η ενότητα ‘Ανάγνωση’ επικεντρώθηκε στη χαρτογράφηση και την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των ετερογενών στοιχείων του αστικού περιβάλλοντος. Το θεωρητικό πλαίσιο βασίστηκε στις «Ετεροτοπίες» του Μισέλ Φουκώ, εξετάζοντας τις αρχές που καθορίζουν τους ετερότοπους κρίσης και απόκλισης. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες κλήθηκαν να υλοποιήσουν ένα οπτικοακουστικό έργο που θα αποτελούνταν από σύνθεση φωτογραφιών και ηχητικών καταγραφών, αναδεικνύοντας τη σημασία του ως ζωντανό δημόσιο χώρο.
Στην ενότητα ‘Γραφή’, οι συμμετέχοντες διερεύνησαν την ανθρωπογεωγραφική διάσταση του δημόσιου χώρου μέσα από το πρίσμα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Αρχικά, δημιούργησαν έναν ψυχογεωγραφικό χάρτη του τόπου όπου μεγάλωσαν, χαρτογραφώντας βιωματικά τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες τους. Στη συνέχεια, προχώρησαν στη συγγραφή ενός προσωπικού κειμένου, το οποίο αποτέλεσε το βασικό αφηγηματικό στοιχείο της οπτικοακουστικής τους σύνθεσης.
Συμμετέχουν τα έργα:
• Τυφλά βήματα, Χριστόδουλος Χειλακέας
• Πάντα σε 'ος’, Μαρκέλλα Παντελή
• Ο τόπος μου, Δημήτρης Πούρικας
• Ένα κομμάτι του κόσμου, Αντελαΐντα Ζαΐμι
• Το σπίτι μου, εσύ, Βαλέρια Μιρζάκ
Υπεύθυνος μαθήματος: Άγγελος Φλώρος
Ζωντανά Οπτικά
Παρουσιάσεις εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στο μάθημα "Ζωντανά Οπτικά / Live Visuals". Το μάθημα αναλύει τρόπους παραγωγής οπτικοακουστικών καλλιτεχνικών έργων που, στην απόδοσή τους, βασίζονται στην αλγοριθμική επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο. Στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση και η δημιουργία καλλιτεχνικών έργων και εφαρμογών που βασίζονται στη διάδραση ήχου με την ζωντανή ψηφιακή εικόνα.
Παρουσιάζονται τα έργα των:
https://avarts.ionio.gr/festival/2025/gr/artworks/1844/
Φωτεινή Εξάρχου
Βασίλειος Βροχίδης
Αντώνης Μπουλουγούρης
Άννα Ανταμπούφη Δούμου
Αδαμαντία Γκλοβάνου
Φωτιος Πάγκαλος
Δημήτριος Μαριος Γιαννόπουλος
GKLANTOUN HLADUN OLEXANTR OLEKSANDR