Η πρότασή αφορά τη mixed media performance ‘Σπιτική μανταρινάδα' μια σύγχρονη τελετουργία για συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων έως 30 άτομα έτσι ώστε να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας τελετουργίας και να διασφαλιστεί η ανάδυση μιας εφήμερης κοινότητας. Σύμφωνα με τον Victor Turner, η τελετουργίες είναι απαραίτητο κομμάτι σταθεροποίησης της καθημερινότητας και εισάγουν το θεατή σε μια κατάσταση που υπερβαίνει την καθημερινή του αντίληψη και αγγίζει τα όρια της μεθοριακότητας (liminality). Η 'Σπιτική μανταρινάδα' στοχεύει στην ενεργοποίηση αυτής της ιδιαίτερηης σύνδεσης με τον εαυτό και την ομάδα μέσα από μια συμμετοχική και σχεσιακή αισθητική (Relational aesthetics). H performance θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο και ζωντανή δράση (live action) την οποία θα εκτελέσει η Ελένη Κολλιοπούλου. Η παράσταση αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου έργου της Ελένης Κολλιοπούλου που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ BIFPA στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μπέλφαστ (Belfast School of Art), στη Βόρεια Ιρλανδία με τίτλο "Handle with care": http://www.elenivisualart.eu/poetics-politics-of-everyday-life/handle-with-care-2020/.
Η παράσταση αφορά τη μαγειρική ως ζωντανό βίωμα και σύνδεση ανάμεσα σε μια ομάδα/ κοινότητα. Η 'Σπιτική μανταρινάδα' μας καλεί να περιπλανηθούμε ανάμεσα σε σύνθετα εννοιολογικά πλέγματα σκέψης όπως αυτό της Νεκροπολιτικής (Achille Mbembe), σε ερωτήματα που αφορούν την ελευθερία έκφρασης διανθισμένα με ποιητικά αποσπάσματα που υμνούν την ειρήνη αλλά να συνδεθούμε με τις βασικές ζωτικές μας ανάγκες όπως η τροφή, το μοίρασμα, η σιωπή. Το κοινό θα είναι μέρος του χώρου της παράστασης και θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει στη δράση σε συγκεκριμένες στιγμές. Η δράση θα κρατήσει περίπου 30 λεπτά.
Η Ελένη Κολλιοπούλου είναι εικαστικός, performer, ερευνήτρια και εκπαιδευτικός. Σπούδασε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης από το οποίο αποφοιτά το 2003 (ΒΑ). Από το 2003 μέχρι το 2006 παρακολούθησε μαθήματα ελεύθερου σχεδίου και χρώματος στο εργαστήριο προετοιμασίας για την Καλών Τεχνών του Τάσου Ρήγα στην Αθήνα. Από το 2008- 2013 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Τορίνο της Ιταλίας (ΒΑ, ΜΑ). Το Μάρτιο του 2020 της απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα για το διδακτορικό της με θέμα τις υβριδικές εικαστικές εγκαταστάσεις με επιρροές Butoh από το Ulster University, Northern Ireland. Ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα τεχνών ήχου και εικόνας (2022-2024) με την υποστήριξη του ΕΛΙΔΕΚ. Είναι Ακαδ. Υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Παραστατικών τεχνών για το ακαδ. Έτος 2024-2025.