ShareThis
Διαλογικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο
Ημερομηνία και Ώρα: 17/05/2023-19/05/2023 (15:00-20:00)
Τοποθεσία: Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Παλαιό Ψυχιατρείο)
Συντονισμός:
Αγγελος Φλώρος

Έργα προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Χειμερινού Εξαμήνου 2022-23


Εγκαταστάσεις για το Μάθημα "Διαλογικές Παρεμβάσεις στο Δημόσιο Χώρο": Το μάθημα ‘Διαλογικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο’ διαμόρφωσε το πρόγραμμα του στο πλαίσιο της σχέσης των πολιτών με το δημόσιο χώρο. Βασίστηκε στην τριλογία ‘ανάγνωση’, ’γραφή’, ‘παρέμβαση’, μία ενότητα που χρησιμοποίησε η επιστήμη της πληροφορικής για τα δικαιώματα των χρηστών στο περιεχόμενο του ψηφιακού αποθετηρίου του ιδιωτικού και δημοσίου χώρου της επεξεργαστικής μονάδας (read/write/execute).

Στο 16ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών συμμετέχουν φοιτητικές εργασίες από τις πρώτες δύο ενότητες, της ‘ανάγνωσης’ και της ’γραφής’. Στο μάθημα συμμετείχε η Μάρθα Γωγάκου, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η ενότητα ‘Ανάγνωση’ αφορούσε δυνατότητες χαρτογράφησης, κατανόησης και ανάδειξης της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της διαφορετικότητας στοιχείων του αστικού περιβάλλοντος στο δημόσιο χώρο. Το θεωρητικό πλαίσιο βασίστηκε στη σπουδή των ‘Ετεροτοπιών’ του Μισέλ Φουκώ, μέσα από το οποίο ο φιλόσοφος διατύπωσε 6 αρχές για τον ορισμό και τη διάκριση τους σε ετεροτοπίες κρίσης  και απόκλισης. Πεδίο μελέτης ορίστηκε για  τις φοιτήτριες και τους φοιτητές ο κήπος Μποσκέτο ένας συμμετρικός στα πρότυπα της Αναγέννησης κήπος που χωροθετείτε στην βορινή τάφρο του Παλαιού Φρουρίου και της Κάτω πλατείας στην Σπιανάδα. Ζητούμενο, ήταν η υλοποίηση ενός οπτικοακουστικού έργου που θα απαρτίζονταν από τη σύνθεση φωτογραφιών και ηχητικών καταγραφών από το χώρο το κήπου.
Παρουσιάστηκαν οι 6 αρχές και ζητήθηκε η σύνταξη μίας δικής τους αρχής βασισμένες στις λέξεις που χρησιμοποίησε ο Φουκώ για τη διατύπωση τους, μιας που οι λέξεις αποτελούν φιλοσόφους την βασική πρώτη ύλη για διαμόρφωση του θεωτητικού λόγου.

Οι έξι αρχές Ετεροτοπίας
1. «Πρώτη αρχή, είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει ούτε ένας πολιτισμός στον κόσμο που να μην συγκροτεί ετεροτοπίες».
2. «Η δεύτερη αρχή της περιγραφής των ετεροτοπιών είναι ότι, κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, μια κοινωνία μπορεί να θέσει σε λειτουργία με τρόπο πολύ διαφορετικό μια ετεροτοπία που υπάρχει και που δεν έπαψε να υπάρχει».
3. «Τρίτη αρχή. Η ετεροτοπία έχει την ικανότητα να συμπαραθέτει σε έναν μόνο πραγματικό τόπο περισσότερους χώρους, περισσότερες χωροθεσίες, οι οποίες είναι μεταξύ τους ασύμβατες».
4. «Τέταρτη αρχή. Οι ετεροτοπίες συνδέονται, ως επί το πλείστον, με χρονικές αποτμήσεις, δηλαδή διανοίγονται προς αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί, για λόγους απλής συμμετρίας, ετεροχρονίες».
5. «Πέμπτη αρχή. Οι ετεροτοπίες προϋποθέτουν πάντα ένα σύστημα διάνοιξης και περίκλεισης που τις απομονώνει και συγχρόνως τις καθιστά διαπερατές».
6. «Έκτη αρχή. Το τελευταίο χαρακτηριστικό των ετεροτοπιών είναι ότι έχουν, σε σχέση με τον υπόλοιπο χώρο, κάποια λειτουργία που ξετυλίγεται ανάμεσα σε δύο ακραίους πόλους. Είτε αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν έναν χώρο ψευδαίσθησης που καταδεικνύει ως ακόμη πιο ψευδαισθητικό ολόκληρο τον πραγματικό χώρο […] Είτε πάλι, αντιθέτως, δημιουργούν έναν άλλο χώρο […] τόσο τέλειο […] όσο ο δικός μας είναι αποδιοργανωμένος».

Λέξεις και ρήματα
 
πρώτο, αρχή, πιθανότητα, πολιτισμός, κόσμος, ετεροτοπία, ιστορία, κοινωνία, λειτουργία, ικανότητα, ένα, πραγματικό, τόπος, χώρος, χωροθεσία, ασύμβατο, αποτμήσεις, χρονικό, συμμετρία, ετερόχρονο, διάνοιξη, περίκλειστο, σύγχρονο, διαπερατό, ανάμεσα, δύο, ακραίο, πόλος, ψευδαίσθηση, πραγματικό, ολόκληρο, άλλο, τέλειο, αποδιοργανωμένο.
είναι, υπάρχω, συγκροτώ, θέτω, παύω, συμπαραθέτω, έχω, συνδέομαι, διανοίγω, ονοματίζω, προϋποθέτω, ξετυλίγω, αναλαμβάνω, καταδεικνύω, δημιουργώ.

Η ενότητα Γραφή διερεύνησε την ανθρωπογεωγραφική προσέγγιση του δημόσιου χώρου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Αρχικά ζητήθηκε η δημιουργία ενός ψυχογεωγραφικού χάρτη του τόπου όπου πέρασαν την παιδική και εφηβική ηλικία. Στη συνέχεια προχώρησαν στη συγγραφή ενός κειμένου ως μέσου και ως μηνύματος για την οπτικοακουστική μεταφορά στο ευρύ κοινό. Το κείμενο αποτέλεσε το βασικό εκφωνούμενο αντικείμενο του οπτικοακουστικού τους έργου. 
Εκφώνηση άσκησης
“Ανακαλώντας τα παιδικά, τα εφηβικά και τα ενήλικα σας βιώματα καλείστε να δημιουργήσετε ένα αυτοβιογραφικό βίντεο που να συνδέει τον ιδιωτικό βίο με τη δημόσια σφαίρα και την πόλη.
Στο βίντεο δύναται να χρησιμοποιήσετε πλάνα στατικά και κινούμενα από μέρη του τόπου σας που έχετε μία προσωπική εμπειρία, ή χαρακτηριστικές ανανμνήσεις, σημεία που φέρουν ένα προσωπικό ίχνος ή άφησαν ένα στίγμα του Δημόσιου Βίου σας. Το ηχοτοπίο συμπληρώνει το οπτικοακουστικό περιεχόμενο του αστικού πλαισίου και χώρου στο οποίο μεγαλώσατε.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός αφηγηματικού κειμένου -υπό τη μορφή γράμματος-, ένα κείμενο καταγραφής και μεταφοράς των βιωμάτων σας από τον αστικό πολιτισμό και την πόλη. Το κείμενο δύναται να φέρει χαρακτηριστικά ημερολογίου στο οποίο καταγράφονται με ειλικρίνεια οι σκέψεις, οι φοβίες αλλά και οι επιθυμίες.”


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Επιλέξτε την ημερομηνία για να δείτε τις εκδηλώσεις

<
Μάιος 2023
>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Παρασκευή 05-05-2023
20:00
Παλαιό Φρούριο - Φυλακές

ΧΩΡΟΙ

 • Πολύτεχνο
 • Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Παλαιό Ψυχιατρείο)
 • Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων: Αίθουσα Τέχνης- Κήπος του Λαού
 • Ιόνιος Ακαδημία
 • Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας: Αίθριο (Παλαιό Ψυχιατρείο)
 • Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας - Κτίριο Γκούση: Studio Video (Παλαιό Ψυχιατρείο)
 • Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας - Κτίριο Γκούση: Γραμματείας (Παλαιό Ψυχιατρείο)
 • Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας - Κτίριο 3: Εργαστήριο Σχεδίου (Παλαιό Ψυχιατρείο)
 • Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας - Κτίριο 3: ΥΚ1 (Παλαιό Ψυχιατρείο)
 • Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας - Κτίριο 3 (Παλαιό Ψυχιατρείο)
 • Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας - Κτίριο 3: ΥΚ2 (Παλαιό Ψυχιατρείο)
 • Βιβλιοθήκη Ιονίου Πανεπιστημίου
 • Μουσείο Ασιατικής Τέχνης (ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ)
 • Παλαιό Φρούριο - Φυλακές
 • Gallery Ersi
 • Παλαιό Φρούριο - Αύλειος Χώρος Λατινικού Παρεκκλησίου
 • Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας - Κτίριο Γκούση: Studio Ήχου (Παλαιό Ψυχιατρείο)
 • 1o ΕΠΑΛ Κέρκυρας
 • Παλαιό Φρούριο
ionio.gr
avarts.ionio.gr
erimee
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας