ShareThis
Beat Generation: with a long black shoe a radio-performance
Τίτλος Εκδήλωσης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΥ
Ημερομηνία και Ώρα: 23/05/2021 (22:00-22:45)
Γιάννης Μήτρου

Έτσι ονομάσαμε την τέταρτη radio-performance, που διοργάνωσε το Διεθνές Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών – AlmaKalma με την τεχνική υποστήριξη του ToPikap, στις 15/12/2018. Βέβαια όχι μόνοι μας αλλά μαζί με μία εκλεκτή παρέα, όπως τους Αλέξη και Πάνο Νάνο, τον Φίλιππο Τσιτσόπουλο, την Αυγουστίνα Νάνου και άλλους.
Γιατί radio-performance; Αρχικός μας στόχος ήταν να επεκτείνουμε το ραδιοφωνικό μέσο με μορφές που εφάπτονται στη σωματική και εικαστική τέχνη. Αντιμετωπίσαμε τον ήχο σαν αντικείμενο που μπορεί και παράγει χώρο, έναν χώρο ηχητικής γλυπτικής – sound sculpture. Ταυτόχρονα, η δυναμική του ρυθμού και το αφηρημένο νόημα του μέτρου καθιστούν δυνατό έναν διαφορετικό χρόνο που συντονίζεται με το ποιητικό συμβάν της beat generation. Γιατί οι William S. Burroughs, Allen Ginsberg, Gregory Corso, Jack Kerouac μπορούν ακόμα να μας εμπνέουν.

IV

O mother
what have I left out
O mother
what have I forgotten
O mother
farewell
with a long black shoe
farewell
with Communist Party and a broken stocking
farewell
with six dark hairs on the wen of your breast
farewell
with your old dress and a long black beard around the vagina
farewell
with your sagging belly
with your fear of Hitler
with your mouth of bad short stories
with your fingers of rotten mandolins
with your arms of fat Paterson porches
with your belly of strikes and smokestacks
with your chin of Trotsky and the Spanish War
with your voice singing for the decaying overbroken workers
with your nose of bad lay with your nose of the smell of the pickles of Newark
with your eyes
(…)
Kaddish, by Allen Ginsberg


Στο ζωντανό ηχητικό περιβάλλον προστέθηκαν τραγούδια και συνθέσεις του jazz σαξοφωνίστα Archie Shepp. Το αποτέλεσμα ήταν τελικά μια εκστατική εμπειρία για τους συμμετέχοντες, όσο και για τους ακροατές.

Διάρκεια: 43’ 40’’
Live Radio at To Pikap, www.topikap.gr

Συμμετέχοντες: Γιάννης Μήτρου, Μάρω Θεοδοσίου, Μαρία Χαρέλα, Τσιφής Σεμπάστιαν, Αλέξης και Πάνος Νάνος, Αυγουστίνα Νάνου, Φίλιππος Τσιτσόπουλος

Γιάννης Μήτρου

O Ιωάννης Μήτρου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι visual-performance καλλιτέχνης και θεωρητικός της Σύγχρονης Τέχνης και Ψυχανάλυσης με ειδίκευση στην τέχνη της Performance. Διδάσκει στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Απόφοιτος του Α.Π.Θ, τμήματος Φυσικής. Υπότροφος του Ινστιτούτου Πυρηνικής Σύντηξης στο Orsay, Paris-Sud για πρωτότυπη επιστημονική́ ερευνά. Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή: «Φαινομενολογία του ασυνειδήτου: Το παράδειγμα του λακανικού πεδίου» σε συνεργασία του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ με το τμήμα Ψυχανάλυσης, Paris VIII. Από το 2003 διευθύνει και κατευθύνει τις έρευνες του Διεθνούς Εργαστηρίου Έρευνας Παραστατικών Τεχνών – AlmaKalma. Εκτός των άλλων συνεργάζεται με: το Ινστιτούτο Jerzy Grotowski, Wroclaw, Πολωνία, το Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards, Pondedera, Ιταλία, το Τμήμα Παραστατικών Πειραματικών Τεχνών της Ακαδημίας Τέχνης της Μόσχας, τον Οργανισμό Κlub Art, Νέα Ορλεάνη, Αμερική́ κ.α.
Η έρευνα του αφορά στη σχέση μεταξύ της τέχνης και της επιστήμης. Ειδικεύεται στις πολυσυλλεκτικές performance με διαμεσικότητα σε χώρους Μουσείων, γκαλερί κ.α., στην διεύρυνση της σχέσης σώματος και μέσων, καθώς και στην ανάπτυξη μιας σωματικής μεθόδου (Βιοδυναμική), η οποία αλληλεπιδρά δημιουργικά με τον σύγχρονο χορό (dance performance) και την performance γενικότερα.
Ο ίδιος είναι ψυχαναλυτής, μέλος της Φ.Ε.Β.Ε., του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του Α.Π.Θ, της Ε.Ε.Σ. και F.E.R.A.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Επιλέξτε την ημερομηνία για να δείτε τις εκδηλώσεις

<
Μάιος 2021
>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Πέμπτη 13-05-2021
ionio.gr
avarts.ionio.gr
erimee
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας