ShareThis

Κεντρική Έκθεση - Λουκία Αλαβάνου "Στον δρόμο για τον Κολωνό"

ShareThis
Δημοσίευση: 17-05-2024 19:25 | Προβολές: 1277
image

Η ταινία εικονικής πραγματικότητας που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας παρουσιάζεται σε μια ειδικά διαμορφωμένη εγκατάσταση για την Ιόνιο Βουλή στο πλαίσιο του 17oυ Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών στην Κέρκυρα.

Με σημείο εκκίνησης την τραγωδία του Σοφοκλή ‘Οιδίπους επί Κολωνώ”, η καλλιτέχνις προσκαλεί το κοινό να παρακολουθήσει σε εικονικό περιβάλλον 360 μια πλοκή που πραγματεύεται τα θέματα της μετανάστευσης, του εκτοπισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτά εντοπίζονται σε  μεγαλουπόλεις κυρίως σήμερα. Θίγονται άμεσα ζητήματα που αφορούν στη φροντίδα, τα γηρατειά και το θάνατο, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελευθερία, καθώς και την αναγκαιότητα καταπολέμησης της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Πρωταγωνιστές του έργου της Λουκίας Αλαβάνου είναι μέλη της κοινότητας των Ρομά από τη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, στη Δυτική Αττική. Όπως αναφέρει η ίδια η καλλιτέχνις: «Αυτή η κοινότητα Ρομά εγκαταστάθηκε εκεί τη δεκαετία του 1980, ερχόμενη από τη Θήβα, όπως και ο Οιδίπους δηλαδή. Υπάρχει μάλιστα μια υπόθεση ότι η διαδρομή που ακολούθησε ο Οιδίπους, από τη Θήβα προς τον Κολωνό, περνούσε ακριβώς από αυτή την τοποθεσία, που έχει το ενδιαφέρον όνομα Νέα Ζωή».

Το έργο φέρει στοιχεία ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας, slapstick, βίντεο κλιπ εμπνευσμένων από τη διαβαλκανική ποπ κουλτούρα σύγχρονων Ρομά τραγουδιστών, καθώς της αισθητικής της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας. Η καλλιτέχνις αξιοποιεί την τεχνολογία με τρόπο καινοτόμο και ριζοσπαστικό για να αφηγηθεί μια ιστορία με στοιχεία διαχρονικά και διατοπικά, συνδέοντας το μύθο με την πραγματικότητα και το παρελθόν με το παρόν.

Ημερομηνία και Ώρα: 23/05/2024-02/06/2024 (18:00-21:00)
Τοποθεσία: Ιόνιος Βουλή

Επιμέλεια έκθεσης: Δάφνη Δραγώνα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

Η Λουκία Αλαβάνου είναι εικαστικός και σκηνοθέτης με εκθέσεις και βραβεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το 2018 ασχολείται με τον τομέα της VR κινηματογραφικής παραγωγής, έχοντας ήδη ιδρύσει την πρώτη εταιρεία παραγωγής VR ταινιών στην Ελλάδα. Το 2022 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας. Έργα της Λουκίας Αλαβάνου έχουν εκτεθεί, μεταξύ άλλων, στo Casino Luxemburg, ΚΑΝΑΛ Centre Pompidou/Βρυξέλλες, Palais de Bozar/Βρυξέλλες, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ/ Αθήνα, SMFA, Βοστώνη, Palais de Tokyo/ Παρίσι, Μπιενάλε Μόσχας, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης/ Θεσσαλονίκη, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης/ Αθήνα. Συμπεριλαμβάνονται, επίσης, σε σημαντικές διεθνείς συλλογές όπως η Συλλογή Gucci, Δάκη Ιωάννου, The Center for Art and Media Karlsruhe, ZKM, PCAI/ Polyeco Contemporary Art Initiative, Onassis Culture, Fiorucci Art Trust.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Καλλιτέχνις: Λουκία Αλαβάνου
Επιμελήτρια για την παρουσίαση του έργου στο 17o Φεστιβάλ Οπικοακουστικών Τεχνών: Δάφνη Δραγώνα
Επιμελητής του έργου για την Ελληνική συμμετοχή  στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας: Heinz Peter Schwerfel
Επικεφαλής παραγωγής για την Ελληνική συμμετοχή στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας: Martin Tabaku

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Οιδίπους: Παναγιώτης Τσιρικλός
Αντιγόνη: Μαίρη Λουλουδάκη
Θησέας: Ορφέας Βασιλάρης
Φώνη Αφηγητή: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Φωνή Αντιγόνης: Ρένα Κυπριώτη
Φωνές Οιδίποδα και Κρέοντα: Γρηγόρης Πατρικαρέας

Μια παραγωγή της VRS Virtual Raw Synergy
Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Λουκία Αλαβάνου
Διευθυντής Φωτογραφία 360: Γιάννης Κανάκης
Μουσική / Στίχοι: Elbrus Hisenaj
Σύμβουλος παραγωγής: Χριστίνα Πηγάκη
Animation: Χάρης Λαλούσης, Em Kei
Σχεδιασμός Ήχου: Μανώλης Μανουσάκης
Μοντάζ: Ναταλία Παπαδοπούλου, Λουκία Αλαβάνου

Η πρώτη έκδοση της ταινίας «Στον δρόμο για τον Κολωνό» ανήκει στη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση και πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Onassis Culture και με την υποστήριξη του PCAI/Polygreen Culture and Art Initiative.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΧΩΡΟΙ

  • Ιόνιος Ακαδημία
  • Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας
  • Παλαιό Ψυχιατρείο
  • Αίθουσα Τέχνης - Αρτ Καφέ, Κήπος του Λαού
  • Κτίριο Τμήματος Μουσικών Σπουδών
  • Πολύτεχνο
  • Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Κέρκυρας
  • Μον Ρεπό
ionio.gr
avarts.ionio.gr
erimee
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας