ShareThis

18ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών [Κέρκυρα, 8-18 Μαΐου 2025]

ShareThis
Δημοσίευση: 28-04-2025 12:17 | Ενημέρωση: 03-05-2025 21:09 | Προβολές: 1345
image

Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου ανακοινώνει με χαρά την έναρξη του 18ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα από την Πέμπτη 8 έως την Κυριακή 18 Μαΐου. Το Φεστιβάλ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στον χώρο των σύγχρονων οπτικοακουστικών τεχνών, συγκεντρώνοντας δημιουργούς, ερευνητές/τριες και φοιτητές/τριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, το Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών διοργανώνεται από το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας σε συνεργασία με το Εργαστήριο ΕΡΗΜΕΕ – Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, προβάλλοντας τις σύγχρονες τάσεις της ηχητικής και εικαστικής δημιουργίας. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει πλούσιες καλλιτεχνικές δράσεις στις Εικαστικές, Ηχητικές, Παραστατικές και Διαδραστικές Τέχνες, δημιουργώντας μια πολυδιάστατη εμπειρία για το κοινό.

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ φιλοξενεί μια σειρά από εκθέσεις, προβολές, παραστάσεις και δράσεις με καλεσμένους καλλιτέχνες, που αναδεικνύουν τη δυναμική της σύγχρονης τέχνης στον διάλογο με το ψηφιακό και το ηχητικό πεδίο.

Η Κεντρική Έκθεση φιλοξενεί την καλλιτέχνιδα Παρή Αντώνιου στην Αίθουσα Θάνος Χρήστου της Πινακοθήκης Κέρκυρας, από τις 8 έως τις 18 Μαΐου. Η έκθεση παρουσιάζει ένα σώμα έργων, που εστιάζει στην έννοια της μεταβολής της μνήμης και της υλικότητας, μέσα από τεχνικές μικτής τεχνοτροπίας και ψηφιακής σύνθεσης.

Την Κυριακή 11 Μαΐου, στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσιάζονται οπτικοακουστικά και διαδραστικά έργα του Προγράμματος Ψηφιακές Μορφές Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, φέρνοντας στο προσκήνιο την έρευνα των φοιτητών και αποφοίτων γύρω από τις τεχνολογίες του ήχου, της εικόνας και της διάδρασης. Καλλιτεχνικός υπεύθυνος: Άγγελος Φλώρος, Επικ. Καθηγητής ΤΤΗΕ.

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου, στον πολυχώρο «Πολύτεχνο», οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας παρουσιάζουν τις δικές τους performances. Καλλιτεχνική υπεύθυνη: Χριστίνα Μητσάνη, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, ΤΤΗΕ.

Από την Τετάρτη 14 ως την Παρασκευή 16 Μαΐου 8 μμ., στον πολυχώρο «Πολύτεχνο», θα γίνονται προβολές με έργα κινούμενης εικόνας, που δημιουργήθηκαν από φοιτήτριες και φοιτητές του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας (2024-2025). Επιστημονική υπεύθυνη: Δάφνη Δραγώνα, Ακαδημαϊκή Υπότροφος, ΤΤΗΕ.

Την Τετάρτη 14 Μαΐου, 8 μμ., στην Ιόνιο Βουλή, θα γίνει προβολή της ψηφιακής οπτικο-ακουστικής performance «Έ(δ)ρως και Ελένη», βασισμένη σε λαϊκά δρώμενα, σε πρωτότυπη ιδέα του Παναγιώτη Σδούκου, καλλιτέχνη-performer. Επιστημονική επιμέλεια: Ρενάτα Δαλιανούδη, Αν. Καθηγήτρια, ΤΤΗΕ.

Την Πέμπτη 15 Μαΐου, 7.30 μ.μ., στην ΕΡΤ Κέρκυρας, θα παρουσιαστεί το βιβλίο Ήχος Ραδιοφώνου, του βραβευμένου ηχολήπτη της ΕΡΤ Σπύρου Καβακόπουλου. Επιστημονική επιμέλεια: Ρενάτα Δαλιανούδη, Αν. Καθηγήτρια Τμ. Τεχνών Ήχου και Εικόνας και Επιστημονική Συνεργάτιδα ΕΡΤ.

Την Παρασκευή 16 Μαΐου, 9.30 μ.μ., στο πανεπιστημιακό campus (π. ψυχιατρικό νοσοκομείο), θα παιχτεί «Ραδιοφωνικό θέατρο κάτω από τ’ άστρα», μια ηχητική παράσταση, για 3η χρονιά, με ραδιοφωνικά καλλιτεχνικά έργα των φοιτητών/τριών, στο πλαίσιο του μαθήματος "Μουσική και Οπτικο-ακουστικά Μέσα: Ραδιοφωνική και Τηλεοπτική Μουσική Παραγωγή" (εαρινό 2025). Η όλη δράση εντάσσεται στο project "Το πανεπιστήμιο πάει στην ΕΡΤ", το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ιονίου Παν/μιου και ΕΡΤ ΑΕ. Επιστημονική επιμέλεια: Ρενάτα Δαλιανούδη, Αν. Καθηγήτρια Τμ. Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιονίου Παν/μίου και Επιστημονική Συνεργάτιδα ΕΡΤ.

Το Σάββατο 17 Μαΐου, 8 μ.μ., στην αίθουσα τελετών της Ιονίου Ακαδημίας, ο διακεκριμένος Ιταλός συνθέτης Lelio Camilleri θα παρουσιάσει μια ζωντανή συναυλία, προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική εμπειρία ηλεκτροακουστικής σύνθεσης με έμφαση στον χωρικό ήχο και τη ζωντανή μίξη.

Το εικαστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ πλαισιώνεται και από τις ακόλουθες εκθέσεις:

  • • AVARTS: παρουσίαση έργων φοιτητών/τριών του προπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας.
  • • Έκθεση Τελειοφοίτων: με έργα που σηματοδοτούν το πέρασμα από τις σπουδές στην καλλιτεχνική πράξη.
  • • Έκθεση Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών "Οι Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή": ερευνητικές και δημιουργικές προσεγγίσεις στην τέχνη και την τεχνολογία.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί, επίσης, το 7ο διεθνές συνέδριο DCAC (Digital Cultures and Audiovisual Challenges), “Interdisciplinary creativity in Arts and Technology”, στο οποίο θα φιλοξενηθούν ακαδημαϊκές παρουσιάσεις και διαλέξεις από καταξιωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου, 9-10 Μαΐου στην Ιόνιο Ακαδημία.

Oι εκπαιδευτικές δράσεις του AV School με τίτλο “Crossroads” προσφέρουν εξειδικευμένα εργαστήρια και σεμινάρια για φοιτητές/τριες και επαγγελματίες, ενισχύοντας τη σύνδεση θεωρίας και πράξης στις οπτικο-ακουστικές τέχνες, 12-16 Μαΐου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας.

Το φεστιβάλ εμπλουτίζεται, επίσης, με συνεργασίες με τοπικές καλλιτεχνικές και πολιτιστικές ομάδες, όπως: Το Φεστιβάλ ICONA, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, τη θεατρική ομάδα AVARTS Theater, τη δημιουργική κοινότητα AVARTS Game Hub που στοχεύει στην καλλιέργεια του πεδίου σχεδίασης-ανάπτυξης παιχνιδιών και τη δικτύωση νέων δημιουργών, τη Λέσχη "ΛογΩΤέχνης" και άλλες ανεξάρτητες πρωτοβουλίες, που αναδεικνύουν το πολυμορφικό δυναμικό της τοπικής σκηνής.

Οι δράσεις αυτές συνθέτουν έναν πολυφωνικό καμβά καλλιτεχνικών μορφών και τεχνολογικής καινοτομίας, φέρνοντας στο προσκήνιο τη δημιουργικότητα, τον πειραματισμό και την ακαδημαϊκή παραγωγή.

Η εμβέλεια του Φεστιβάλ διευρύνεται συνεχώς, προσφέροντας ένα ιδανικό σημείο συνάντησης για την καλλιτεχνική και επιστημονική κοινότητα μέσω διαμεσικών εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών δράσεων και ακαδημαϊκών συνεδρίων. Με ένα δυναμικό πρόγραμμα που αναδεικνύει τη σύγχρονη οπτικοακουστική δημιουργία, το Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών συνεχίζει να αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό για την έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία στον χώρο των τεχνών.

Συντονιστική Επιτροπή Φεστιβάλ 2025

Μιχαήλ Παναγόπουλος, Πρόεδρος Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας 
Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας
Άγγελος Φλώρος, Υπεύθυνος Καλλιτεχνικών Δράσεων
Βασίλης Κομιανός, Υπεύθυνος Επιστημονικού Συνεδρίου
Ιάκωβος Παναγόπουλος, Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Δράσεων
Απόστολος Λουφόπουλος, Υπεύθυνος Μουσικών Εκδηλώσεων
 
Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ 3, ΕΡΤ Κέρκυρας, Δεύτερο Πρόγραμμα.
Πληροφορίες: Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνα
Ιστοσελίδα Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών: www.avarts.ionio.gr/festival
Email επικοινωνίας: avfest@ionio.gr

Διεθνές Συνέδριο Digital Culture & AudioVisual Challenges
https://avarts.ionio.gr/dcac/

AV-School Κύκλος εργαστηρίων & σεμιναρίων
https://avarts.ionio.gr/school/

Facebook 
https://www.facebook.com/AudiovisualArtsFestival

Instagram
https://www.instagram.com/_audiovisualartsfestival_/


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΧΩΡΟΙ

  • Ιόνιος Ακαδημία
  • Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας
  • Παλαιό Ψυχιατρείο
  • Κτίριο Τμήματος Μουσικών Σπουδών
  • Πολύτεχνο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Με τη Χορηγία
ionio.gr
avarts.ionio.gr
erimee
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας