Η Τέχνη της Επινόησης – Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής
Ημερομηνία και Ώρα: 18/05/2022-19/05/2022 (16:00-18:00 EEST)
Τοποθεσία: Τμήμα ΤΤΗΕ ΥΚ2

Το εργαστήριο Η Τέχνη της Επινόησης αποσκοπεί στο να εισαγάγει τους συμμετέχοντες/τις συμμετέχουσες στον κόσμο της δημιουργικής γραφής, δείχνοντάς τους πως είναι κάθε άλλο παρά μυστηριώδης και απρόσιτος. Με άξονα τον πεζό λόγο (μικροδιήγημα, διήγημα και κατ’ επέκταση νουβέλα και μυθιστόρημα), το εργαστήριο απομυθοποιεί την όλη διαδικασία της έμπνευσης, της συγγραφής και της εκ νέου επεξεργασίας ενός έργου μυθοπλασίας. Δείχνει στα συμμετέχοντα άτομα πόσο εύκολο και ενδιαφέρον είναι να αντλούμε ιδέες από τον κόσμο που μας περιβάλλει και τους παρέχει απλά εργαλεία και ερεθίσματα που θα «ξεκλειδώσουν» τη φαντασία, την ευρηματικότητα και την τεχνική τους. Τα ερεθίσματα αυτά είναι όχι μόνο λεκτικά, αλλά και οπτικά, κινηματογραφικά, ακόμα και μουσικά, αφού ως γνωστόν κάθε ξεχωριστή τέχνη τροφοδοτείται από όλες τις υπόλοιπες. Αξιοποιώντας τις τεχνικές που θα παρουσιαστούν στο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα μπορούν στο μέλλον να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ευκολία στη συγγραφή όχι μόνο πεζογραφημάτων, αλλά και ποιημάτων, σεναρίων για τηλεόραση, κινηματογράφο και κόμικς κ.ά. Το εργαστήριο διαρκεί δύο μέρες και έχει τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό χαρακτήρα. Θα ολοκληρωθεί με τη συλλογική συγγραφή ενός πεζογραφήματος, το οποίο θα δημοσιευθεί ηλεκτρονικά.

Δομή:

1η μέρα: Βασικές αρχές (θεωρία, είδη πεζού λόγου, είδη μυθοπλασίας, κανόνες και παραδείγματα δομής), πρώτα πειράματα πάνω στην αφήγηση, με βάση τα προαναφερθέντα λεκτικά, οπτικά και άλλα ερεθίσματα.

2η μέρα: Συνέχιση ασκήσεων, συζήτηση πάνω στις ασκήσεις, κατευθύνσεις και συζήτηση για το συλλογικό πεζογράφημα.

Η συμβολή κάθε συμμετέχοντος-συμμετέχουσας στο τελικό, συλλογικό πεζογράφημα θα αποσταλεί στον εκπαιδευτή και όλες μαζί θα δημοσιευθούν ηλεκτρονικά στο διάστημα αμέσως μετά το πέρας του εργαστηρίου. 

Απαιτούμενος εξοπλισμός φοιτητών: Γραφική ύλη/προσωπικός υπολογιστής

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20

Γλώσσα Διεξαγωγής: Ελληνικά

Υπεύθυνος οργάνωσης:  Γιώργος Δρόσος

Εκπαιδευτές Εργαστηρίων
Γιώργος Δρόσος

Back to workshops

 

EU  

Partners

ALU     FMK     Ionio Avarts     Knotejner    
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας