Βίντεο Τέχνη


Διδάσκων/ουσα: Τηλιγάδης Κωνσταντίνος, Κρίγκα Μαρία, Μητσάνη Χριστίνα
Κατηγορία Μαθήματος: Εμβάθυνσης - Εμπέδωσης Γνώσεων
Τύπος Μαθήματος: Επιλογής
Επίπεδο Μαθήματος: Προπτυχιακό
Γλώσσα Μαθήματος: Ελληνικά
Τρόπος Παράδοσης: Στην τάξη
Εξάμηνο: Θ΄
ECTS: 5
Διδακτικές Μονάδες: 3
Ώρες Διδασκαλίας: 3
Σελίδα E Class: https://e-class.ionio.gr/courses/DAVA296

Οργάνωση Διδασκαλίας:
ΔραστηριότηταΦόρτος Εξαμήνου
Διαλέξεις39
Μελέτη και Ανάλυση Βιβλιογραφίας56
Εξάσκηση και Προετοιμασία30
Σύνολο Μαθήματος (ECTS: 5)125

Προαπαιτούμενα / Προτεινόμενα: THE200, (THE302), (AUD323), (VIS431), AVA444, AVA445, Συνέντευξη/Interview - Portfolio
gr  pdf.png  Βίντεο Τέχνη
Mέγεθος: 194.85 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF


Σύντομη Περιγραφή:

Βίντεο Τέχνη

Ανάλυση και Παρακολούθηση των μεταβαλλόμενων μορφών της τέχνης του βίντεο σε σχέση με την επανάσταση στην ηλεκτρονική και ψηφιακή απεικόνιση που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια, το μάθημα προσανατολίζετε  στην εικαστική τέχνη και στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της τέχνης, με ιδιαίτερη αναφορά της δεκαετίας του 1960, τις αρχές που διέπουν τη δεκαετία του 1970, στις μεταμοντερνιστικές ανησυχίες της δεκαετίας του 1980 και των αισθητικών αρχών που διαμορφωθήκαν τη δεκαετία του 1990. Η διερεύνηση επίσης των συνεπειών της διεθνοποίησης των βίντεο καλλιτεχνών κατά την περίοδο αυτή και που αυτό οδήγησε στη νέα χιλιετία συνάμα με τις ανησυχίες της μετα-αποικιοκρατίας και του αντίκτυπου της επιρροής του Διαδικτύου.


Αντικειμενικοί Στόχοι - Επιδιωκόμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:

Στόχος του μαθήματος είναι η θεωρητική κατάρτιση των φοιτητών γενικά σε ότι αφορά την σύγχρονη τέχνη και ειδικότερα την βίντεο τέχνη, η γνώση του γλωσσικού κώδικα του αντικειμένου και η δημιουργία μιας καλλιτεχνικής συνείδησης. Η εξοικείωση με το μέσο και τα τεχνικά ζητήματα που θα προκύψουν. Η δημιουργική διαδικασία από την σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την υλοποίηση της ως καλλιτεχνικό έργο. Επιδιωκόμενα Αποτελέσματα: η δημιουργία και η παρουσίαση του έργου σε διεθνή VideoArt φεστιβάλ και χώρους τέχνης, η διάδραση και η συνεργασία μεταξύ των φοιτητών σε διαφορετικούς τομείς της δημιουργικής διαδικασίας (sound design, editing, φωτογραφία, φωτισμός κλπ).


Περιεχόμενο (Syllabus):

Βίντεο Τέχνη
Εισαγωγή στην ιστορία της Βίντεο Τέχνης. Βασικές αρχές μεθοδολογίας και έρευνας για το πώς η Video Art συνέβαλε στην σύγχρονη τέχνη όπως περιγράφουν εξειδικευμένοι θεωρητικοί τέχνης και καλλιτέχνες. Ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή της Βίντεο Τέχνης σε άλλες μορφές τέχνης όπως η Land art, η Performance Art κ.λ.π. Αναφορές θεματικών που απασχόλησαν καλλιτέχνες επιμελητές και επιστήμονες που σχετίζονται με τις θεωρίες όπως αυτές διατυπώθηκαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διάσταση του χρόνου και του χώρου ή η τέταρτη διάσταση κ.λ.π. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί σε κινήματα, εικαστικά δρώμενα, καλλιτεχνικά έργα και μανιφέστα που δημιουργήθηκαν από το 1960 έως σήμερα. Μελέτη και πως επίδρασε η Video Art στην εξέλιξη των τεχνών της αισθητικής και της κουλτούρας ως σήμερα. Θα γίνουν προβολές έργων με σκοπό την ανάλυση των πρώτων πειραματικών βίντεο, βίντεο-εγκαταστάσεων και τη εξέλιξη της δομής τους μέχρι σήμερα. Με ποιό τρόπο και τη συντέλεσε στη κατάργηση των ορίων μεταξύ των διαφορετικών μορφών τέχνης και την ένταξη της Βίντεο Τέχνης σε άλλες περιοχές έκφρασης όπως Θεάτρου, Χορού, Όπερας, Συναυλιών κ.λ.π.
Θα γίνουν εργασίες με έργα γνωστών καλλιτεχνών (Nam June Paik, Wolf Vostell, Matthew Barney, Pipilotti Rist, Bill Viola, Robert Cahen, Douglas Gordon κ.λ.π.).


Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη:

Ιστορία των αισθητικών θεωριών
Έκδοση: 1/1989
Συγγραφείς: Μονρόε Μπέρντσλεϋ
ISBN: 960-211-039-2
Τύπος: Σύγγραμμα
Διαθέτης (Εκδότης): Ι. Δουβίτσας & ΣΙΑ Ε.Ε.

 

Γραμμόφωνο, κινηματογράφος, γραφομηχανή
Έκδοση: α/2005
Συγγραφείς: Friedrich Kittler
ISBN: 960-8392-22-5
Τύπος: Σύγγραμμα
Διαθέτης (Εκδότης): ΚΑΠΟΛΑ ΚΩΝ. ΠΑΓΩΝΑ

 

Κινηματογράφος 2. Η εικόνα-χρόνος
Έκδοση: α/2010
Συγγραφείς: Gilles Deleuze
ISBN: 978-960-8392-91-5
Τύπος: Σύγγραμμα
Διαθέτης (Εκδότης): ΚΑΠΟΛΑ ΚΩΝ. ΠΑΓΩΝΑ


Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι:

Οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν και να εργαστούν για το τελικό αποτέλεσμα με τη δημιουργία έργων βίντεο-τέχνης, βίντεο-ποιητικής, επιτέλεσης, πειραματικών καλλιτεχνικών ταινιών, ντοκιμαντέρ με τις οποίες επέκτασης της Video Art. Παράλληλα θα συγγράψουν θεωρητική εργασία σε σχέση με το έργο που ολοκλήρωσαν.

Στις δεκατρείς εβδομάδες περιλαμβάνετε σύνολο ασκήσεων εικόνας ήχου και τεχνικές για την εγκατάστασης βίντεο-προβολών, μελέτη και τον συσχετισμό για τα απαραίτητα λογισμικά και τις τεχνικές που θα χρησιμοποιήσουν για την περάτωση των εργασιών. Συμμέτοχη των φοιτητών στις διαλέξεις και τις συζητήσεις. Ανάλυση και κριτική στα θέματα που απασχολούν το μάθημα.


Μέθοδοι αξιολόγησης/βαθμολόγησης:

'Ετος 2020-21


Επιστροφή
<< <
Μάρτιος 2023
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Σάββατο 25-03-2023
Προσεχώς
Πλατεία Τσιριγώτη 7, 49100 Κέρκυρα
Τηλ.: 26610 87860-1 - Fax: 26610 87866
e-mail: audiovisual@ionio.gr
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας