Ιόνιο Πανεπιστήμιο,
27η Μαρτίου 2013
Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας από την ίδρυσή του (2004) έως σήμερα αναπτύχθηκε σε έναν δυναμικό, δραστήριο και παραγωγικό εκπαιδευτικό Οργανισμό τόσο της Οπτικοακουστικής Τέχνης όσο και της Τεχνολογίας. Το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος ανέρχεται σε 17 επιστήμονες/καλλιτέχνες, με αξιόλογο έργο, οι οποίοι σήμερα προσφέρουν ερευνητικές-εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε περίπου 650 φοιτητές. Το αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας παρουσιάζεται τόσο στο καθιερωμένο πλέον ετήσιο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικής Τέχνης της Κέρκυρας, όσο και σε συμμετοχές σε πολλά Φεστιβάλ, περιοδικά και συνέδρια, τοποθετώντας το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο προσκήνιο της ψηφιακής Οπτικοακουστικής Τέχνης-Τεχνολογίας.
Είναι προφανές ότι με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ επιχειρείται σήμερα από το Υπουργείο μια άναρχη αλλαγή του ακαδημαϊκού χάρτη της Χώρας μέσα από την ορατή πλέον στρατηγική της άμεσης κατάργησης ενός Ιδρύματος ή Τμήματος αυτού, ή της σταδιακής συγχώνευσης Ιδρυμάτων με πιθανό επόμενο βήμα την μείωση της χρηματοδότησης των νέων Ιδρυμάτων που θα προκύψουν, ενέργεια που οδηγεί σε έμμεση κατάργηση.
Κατά δήλωση του Υπουργού Παιδείας, η πολιτική ηγεσία έχει επιλέξει να δοκιμάσει πιλοτικά την δεύτερη μέθοδο στην περίπτωση του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η στρατηγική αυτή της “κοινοπραξίας” όχι μόνο θα οδηγήσει στην συρρίκνωση του Πανεπιστημίου μας, αλλά και θα υπονομεύσει την φυσιογνωμία και την ποιότητα των προσφερόμενων ερευνητικών-εκπαιδευτικών υπηρεσιών του.
Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας που αγνοεί την γνώμη της πανεπιστημιακής κοινότητας και παραβιάζει την ακαδημαϊκή αυτοτέλεια. Συγκεκριμένα, “η χάραξη στρατηγικής για την ανάπτυξη του ιδρύματος σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και η διαμόρφωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του στο πλαίσιο της αποστολής και της πορείας του” (Νόμος 4009/2011, άρθρο 8, παρ. 10 περ. Α’, όπως συμπληρώθηκε με το αρθ. 2 παρ. 7 Ν. 4076/2012), είναι αρμοδιότητα του νεοσύστατου Συμβουλίου του Ιδρύματος (μετά από εισήγηση της Συγκλήτου). Το Υπουργείο δεν έχει καμία αρμοδιότητα να υποκαταστήσει τα όργανα διοίκησης του Ιδρύματος και να τα αναγκάσει να συμμετέχουν σε όποια έννοια «κοινοπραξίας» και μάλιστα με ετερόκλητα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως ένα Τ.Ε.Ι., κάτι που αλλοιώνει δραστικά την φυσιογνωμία τόσο του Ιονίου Πανεπιστημίου όσο και του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων.
Συνεπώς, καλούμε τα διοικητικά Όργανα του Ιονίου Πανεπιστημίου, τους συναδέλφους όλων των Τμημάτων, καθώς και τους συνδικαλιστικούς φορείς των μελών ΔΕΠ, των Διοικητικών και των Φοιτητών μας, να δείξουν συνοχή και να εστιάσουν στο κοινό στρατηγικό στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την επιβίωση του Ιονίου Πανεπιστημίου με ποιοτικά ακαδημαϊκά κριτήρια, ακολουθώντας αυστηρά τις υπάρχουσες θεσμικές διαδικασίες.
Τέλος, ευχαριστούμε τις τοπικές Εταιρείες και Οργανισμούς για την άμεση συμπαράσταση τους στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Καλούμε την κοινωνία της Κέρκυρας να μην επαναπαυτεί αλλά να συνεχίσει μαζί μας τον αγώνα για τη διατήρηση της αυτοτέλειας και του κύρους του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Στο συνημμένο αρχείο περιλαμβάνεται το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης ΤΤΗΕ.