Α) Ποσοστά εισακτέων σπουδαστών
Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 1 της αριθ.Φ1/192329/Β3 (ΦΕΚ 3185/16-12-2013, τ. Β΄) το ποσοστό των κατατάξεων των πτυχιούχων Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων προς αυτά, Α.Σ.Π.ΑΙ.ΤΕ, της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένα από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) καθώς και των κατόχων πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, ορίζεται σε ποσοστό 12% επί του αριθμού των εισακτέων κάθε ακαδημαϊκού έτους σε κάθε Τμήμα Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.Π.ΑΙ.ΤΕ
Σύμφωνα τις διατάξεις της αριθμ. 253.1/ 50169 /Α5 (ΦΕΚ 2298/12-05-2025 τ. Β) Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίζεται ο αριθμός εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδ. έτος 2025-2026.
Ο αριθμός των εισακτέων στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 είναι εκατόν οχτώ (108) φοιτητές, επομένως ο αριθμός των εισακτέων με κατατακτήριες εξετάσεις είναι δεκατρείς (13) φοιτητές.
Όλοι ανωτέρω κατατάσσονται στο Α΄ εξάμηνο
Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Υ.Α. Φ1/192329/Β3 (ΦΕΚ 3185/16-12-2013, τ. Β΄):
Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος του Πανεπιστημίου ή του Τ.Ε.Ι. ή της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., κατά περίπτωση οι κατατασσόμενοι απαλλάσσονται από την εξέταση μαθημάτων ή ασκήσεων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής που διδάχθηκαν πλήρως ή επαρκώς στο Τμήμα ή τη Σχολή προέλευσης. Με την ίδια απόφαση, οι κατατασσόμενοι υποχρεώνονται να εξεταστούν σε μαθήματα ή ασκήσεις, τα οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών κρίνεται ότι δεν διδάχθηκαν πλήρως ή επαρκώς στο Τμήμα ή τη Σχολή προέλευσης.
Β) Τρόπος Κατάταξης
Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Υ.Α. Φ1/192329/Β3 (ΦΕΚ 3185/16-12-2013, τ. Β') η επιλογή των υποψηφίων για κατάταξη πτυχιούχων γίνεται αποκλειστικά με κατατακτήριες εξετάσεις με θέματα ανάπτυξης σε τρία μαθήματα.
Στόχος είναι να επιλεγούν εκείνοι οι φοιτητές (σύμφωνα με τα ποσοστά που ορίζει ο Νόμος) των οποίων η εργασία διακρίνεται από καλλιτεχνικές κυρίως δεξιότητες και στηρίζεται σε θεωρητική γνώση, που βεβαιώνουν δυνάμει την καλύτερη δυνατή εξέλιξή τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην κατεύθυνση των Οπτικοακουστικών Τεχνών, όπως ορίζεται στην περιγραφή των τακτικών στόχων του Τμήματος. Κατά συνέπεια, οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τρία από τα παρακάτω γνωστικά αντικείμενα στο πεδίο της θεωρίας, της εικόνας, του ήχου, των οπτικοακουστικών τεχνών.
Γνωστικά Αντικείμενα:
1. Ιστορία της Τέχνης
2. Σχέδιο/ Ζωγραφική
3. Ιστορία του κινηματογράφου
4. Μουσική
5. Βίντεο ή Πολυμεσική Εφαρμογή ή Animation
Ο υποψήφιος επιλέγει τρία (3) εκ των πέντε (5) γνωστικών αντικειμένων στα οποία επιθυμεί να εξεταστεί.
Γ) Εξεταστέα ύλη και Βιβλιογραφία:
1. Ιστορία της Τέχνης (Θεωρητική εξέταση):
Κατά την κρίση του, ο υποψήφιος, μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο από τα παρακάτω συγγράμματα ή –προαιρετικά- και συνδυασμό τους:
1. Ernst H. Gombrich, Το Χρονικό της Τέχνης, ΜΙΕΤ, Αθήνα, 2008.
2. Hugh Honour, John Fleming, Ιστορία της Τέχνης (επίτομο), Υποδομή, Αθήνα, 2002.
3. Τζούλιαν Μπελ, Καθρέφτης του Κόσμου. Μια Νέα Ιστορία της Τέχνης, Μεταίχμιο, Αθήνα, 2009.
2. Σχέδιο/ Ζωγραφική:
Ο υποψήφιος καταθέτει:
1. Πέντε έως δέκα σχέδια 35x50εκ. με μολύβι ή κάρβουνο, με θέμα σπουδές προτομής ή μοντέλου.
2. Πέντε έως δέκα σχέδια 35x50εκ. με χρώμα, λαδοπαστέλ ή ακρυλικό ή λάδι, με θέμα συνθέσεις εκ του φυσικού ή ελεύθερες συνθέσεις.
3. Ιστορία του κινηματογράφου (Θεωρητική εξέταση)
Ενότητες εξέτασης: Η γέννηση του κινηματογράφου· Τα πρώιμα χρόνια· Η κωμωδία σλάπστικ· Ο Γερμανικός Εξπρεσιονισμός· Οι ιστορικές πρωτοπορίες (1η και 2η Avant-garde)· H σοβιετική σχολή του μοντάζ· Η έλευση του ήχου· Το κλασικό Χόλιγουντ· Ο κώδικας Hays· Ο Γαλλικός Ποιητικός Ρεαλισμός· Το Φιλμ νουάρ· Ο Ιταλικός Νεορεαλισμός· Το Γαλλικό Νέο Κύμα.
Σύγγραμμα: Thompson Kristin & Bordwell David (2011), Ιστορία του Κινηματογράφου: Μια Εισαγωγή, Αθήνα: Πατάκης.
4. Μουσική:
Α) Για την ευρωπαϊκή/ δυτική μουσική:
Επιλογή ΕΝΟΣ από τα διδακτικά εγχειρίδια προς μελέτη:
H ιστορία της δυτικής έντεχνης μουσικής (συλλογικό), εκδ. Παπαγρηγορίου-Νάκας, 2023.
Εξεταστέα ύλη:
«Η εποχή του μπαρόκ στη μουσική»
«Η εποχή του μουσικού κλασικισμού»
«Η εποχή του μουσικού ρομαντισμού»
«Η μουσική του 20ού αιώνα»
ή
Michels Ulrich, Άτλας της Μουσικής, εκδ. Φ. Νάκας, Αθήνα 1999. [Εξεταστέα ύλη: τα αντίστοιχα κεφάλαια: «Μπαρόκ», «Κλασικισμός», «Ρομαντισμός», «Ιμπρεσιονισμός -Εξπρεσιονισμός», «Μουσική 20ού αιώνα».
ή
Pilka George, Ο κόσμος της μουσικής, εκδ. Κάλβος, Griffith 1985.
Β) Για την ελληνική μουσική:
Ακρόαση των ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ (διατίθενται δωρεάν στον "Εύδοξο", Κωδικός: 82158653).
Ρενάτα Δαλιανούδη «Ιστορία της ελληνικής μουσικής από την αρχαιότητα ως σήμερα», διαθέσιμο στο:
https://service.eudoxus.gr/
ή μπορείτε να τα κατεβάσετε από την ηχοθήκη ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ: https://www.skairadio.gr/i-elliniki-mousiki-apo-tin-arxaiotita-eos-simera/episode-2017-03-26 (επιλέγουν το ντοκιμαντέρ σύμφωνα με τη θεματική).
Εξεταστέα ύλη: δημοτικό τραγούδι, ρεμπέτικο, καντάδα, Επτανησιακή Σχολή, Εθνική Μουσική Σχολή, Ελληνική Πρωτοπορία και Ηλεκτροακουστική μουσική, μουσικό θέατρο (επιθεώρηση και οπερέτα), έντεχνο λαϊκό τραγούδι (Θεοδωράκης και Χατζιδάκις).
Τρόπος και περιεχόμενο εξέτασης:
Οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε 2 ερωτήματα (ένα εκ των οποίων μπορεί να είναι ηχητικό) για τη ευρωπαϊκή έντεχνη μουσική και την ελληνική έντεχνη και αστικο-λαϊκή μουσική, από τον 17ο ως τον 20ό αιώνα, που αφορούν το είδος, το ύφος, την εποχή, τους συνθέτες κ.λπ.
Ενδεικτικές ερωτήσεις:
1.Ποιο καλλιτεχνικό μουσικό ρεύμα εμφανίστηκε στα Επτάνησα τον 19ο αιώνα και ποια τα χαρακτηριστικά του;
2.Ποια τα χαρακτηριστικά του κλασικισμού; Αναφέρετε μερικούς συνθέτες.
3.Ακούστε το ηχητικό παράδειγμα και αναγνωρίστε την εποχή (π.χ. Ρομαντισμός, ή Σύγχρονη ατονική μουσική)
5. Βίντεο ή πολυμεσική εφαρμογή ή Animation:
1. Ο υποψήφιος καταθέτει τρία έως πέντε έργα διάρκειας δύο έως πέντε λεπτών.
Γραπτή ανάλυση του κάθε έργου (1 έως 3 σελίδες) και αναφορά των προγραμμάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί για το μοντάζ του έργου.
Δ) Απαιτούμενα δικαιολογητικά
Τα δικαιολογητικά αυτά είναι τα εξής:
α) Αίτηση του ενδιαφερομένου.
β) Αντίγραφο πτυχίου ή πιστοποιητικό περάτωσης σπουδών.
Ε) Υποβολή αιτήσεων
Τα δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβληθούν από 1 έως 15 Νοεμβρίου 2025 στη Γραμματεία του Τμήματος (Πλατεία Τσιριγώτη 7, 49100 Κέρκυρα, Τηλ.: 26610 87861/87860).
ΣΤ) Εξετάσεις
Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν από 1 έως 20 Δεκεμβρίου 2025 στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Πλατεία Τσιριγώτη 7, 49100 Κέρκυρα.
Βλ. επίσης: Μετεγγραφές - Κατατάξεις