Η διάλεξη - σεμινάριο του φιλόσοφου Θεοφάνη Τάση με τίτλο “Ψηφιακός Ανθρωπισμός Νόημα, ελευθερία και θνητότητα στην εικονιστική κοινωνία” θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10:00 και 12:00, το πρωί της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου 2023, στην Αίθουσα ΥΚ1 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα μετά από πρόσκληση, στο πλαίσιο του μαθήματος "AVA540 Διαδραστικά Οπτικοακουστικά Συστήματα" του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας υπό την υποστήριξη του ερευνητικού έργου με τίτλο: «Υποστήριξη Δράσεων Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ωρίμανσης για την Αξιοποίηση της Ερευνητικής Δραστηριότητας των Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών που αναπτύσσονται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (ΕΔΒΜ166)".
Α. Ενότητες:
1. Εικονιστική κοινωνία: Ορισμός και χαρακτηριστικά.
2. Εικονιστικό υποκείμενο: Ένας νέος ανθρωπολογικός τύπος
3. Πληθωριστική ελευθερία και αλγόριθμοι: Το παράδοξο της ελευθερίας επιλογής και οι συνέπειές του.
4. Ψηφιακή ειδωλολατρία: Ορατότητα και αναγνώριση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
Β. Αντικείμενο & Σκοπός:
Συζητούνται τα θεμελιώδη γνωρίσματα της εικονιστικής κοινωνίας και ο ριζικός μετασχηματισμός του εαυτού και των κοινωνικών σχέσεων κατά την ψηφιοποίησή τους. Θα εξετάσουμε τον εαυτό ως υβρίδιο ψηφιακού και ενσώματου εαυτού και πώς η ελευθερία του διευρύνθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να καθίσταται πλέον άχθος με αποτέλεσμα να εκχωρούσε σε αλγορίθμους την διαχείρισή της. Επιπλέον, θα δούμε πώς διαμορφώνεται η ψηφιακή εικόνα εαυτού διεκδικώντας την αναγνώριση μέσω της ορατότητάς της στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
Γ. Μαθησιακοί στόχοι:
Με την παρακολούθηση της διάλεξης οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
1. Να σκεφθούν με διαφορετικό τρόπο την παρουσία τους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
2. Να κατανοήσουν καλύτερα τις έννοιες ορατότητα, προσοχή, αναγνώριση και ελευθερία επιλογής.
3. Να αντιλαμβάνονται πληρέστερα την σχέση μεταξύ αυτονομίας, ψηφιακής εικόνας και αλγορίθμων.
Ο Θεοφάνης Τάσης γεννήθηκε το 1976 στο Μόναχο όπου και μεγάλωσε. Διδάσκει Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία στο Alpen-Adria Universität στην Αυστρία και είναι επισκέπτης καθηγητής στο Universität St. Gallen στην Ελβετία. Διετέλεσε Stanley J. Seeger Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Marie Curie Fellow στο Université Saint-Louis στις Βρυξέλλες και Erasmus Fellow στο Freie Universität Berlin. Η έρευνά του αφορά την σχέση πολιτικής, ηθικής και ανθρώπινης αναβάθμισης με επίκεντρο τις έννοιες εικόνα, θνητότητα και τέχνη του βίου. Τα έργα του Πολιτικές του Βίου: Η Ειρωνεία (Εκδόσεις Ευρασία, 2012) και Καστοριάδης: Μια Φιλοσοφία της Αυτονομίας (Εκδόσεις Ευρασία, 2007) έχουν βραβευθεί με το Καυταντζόγλειο βραβείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το Ψηφιακός Ανθρωπισμός: Εικονιστικό Υποκείμενο και Τεχνητή Νοημοσύνη (Εκδόσεις Αρμός, 2019) ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2020. Στα ελληνικά κυκλοφορούν ακόμη τα έργα του: Φιλοσοφία της Ανθρώπινης Αναβάθμισης (Εκδόσεις Αρμός, 2021), Πολιτικές του Βίου ΙΙ: Η Επιμέλεια Εαυτού στην Εικονιστική Κοινωνία (Εκδόσεις Αρμός, 2017), Φάρμακον (Εκδόσεις Ευρασία, 2011) και οι ποιητικές συλλογές Φυσιολογικά Ευρήματα (Εκδόσεις Κέδρος, 2001) και Απογεύματα στον Καπιταλισμό (Εκδόσεις Τυπωθήτω, 2009). Το μεταφραστικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία των Martin Heidegger, John Stewart Mill, Αλέξανδρου Νεχαμά και Roberto Mangabeira Unger.