Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου "Δημιουργία έκθεσης εικονικής πραγματικότητας του Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου" με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Βασίλειο Κομιανό, Επίκ. Καθηγητή ΤΤΗΕ

ShareThis
Δημοσίευση: 27-06-2022 20:01 | Προβολές: 2001
image

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «Δημιουργία έκθεσης εικονικής πραγματικότητας, με επιλεγμένο μουσειακό υλικό του Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου (ΦΤΜ), για την επέτειο του 1821 και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με την αντιμετώπιση ζητημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα μουσειακά εκθέματα», παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δρ. Αθανάσιο Στάβερη-Πολυκαλά και του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Ανδρέα Φλώρου.

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου, Επίκουρος Καθηγητής Βασίλειος Κομιανός, παρουσίασε εκτενώς το έργο στους εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και του Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου.

Η έκθεση εικονικής πραγματικότητας είναι ένας διαδραστικός 3Δ χώρος στον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν μέσα από τον υπολογιστή τους ή το κινητό τηλέφωνο και προσομοιάζει έναν πραγματικό εκθεσιακό χώρο, τον οποίο οι επισκέπτες βλέπουν σε προοπτική πρώτου προσώπου σαν να βρίσκονται πραγματικά σε αυτόν. Η έκθεση παρουσιάζει σε ψηφιακή μορφή επιλεγμένα γραμματόσημα από τις διαφορετικές θεματικές ενότητες των συλλογών του Μουσείου. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ψηφιακή ανάδειξη των γραμματοσήμων και άλλων εκθεμάτων του ΦΤΜ αλλά και στην αντιπαραβολή τους με τα αυθεντικά χαρακτικά/έργα τέχνης από τα οποία προήλθαν τα τελικά παράγωγα προϊόντα (γραμματόσημα κ.λπ.).

Ο εικονικός χώρος της έκθεσης είναι δομημένος σε τέσσερις διαφορετικές ενότητες: οι τρεις πρώτες ενότητες έχουν επιλεγεί από το αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό του ΦΤΜ, ενώ η τέταρτη έχει σκοπό να αναδείξει τον άνθρωπο πίσω από την τέχνη. Η έκθεση εικονικής πραγματικότητας έχει υλοποιηθεί σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές για χρήση μέσω του διαδικτύου, από προσωπικούς Η/Υ και κινητές συσκευές (smartphones & tablets), ενσωματώνει ειδικές λειτουργίες προσβασιμότητας για χρήστες ΑμεΑ και αναμένεται να αναρτηθεί το επόμενο διάστημα στην υπολογιστική δομή (Microsoft Azure) που διατίθεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα συνδέεται με την ιστοσελίδα του Μουσείου.

Στην παρουσίαση επίσης συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Δεληγιάννης, η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Μαρίνα Μαρκέλλου και ο εξωτερικός συνεργάτης Νικόλαος Μάμαλος, μέλη της ομάδας έργου. Στην υλοποίηση του Έργου συμμετείχαν επιπλέον η Αικατερίνη Ρίζου (εξωτερική συνεργάτης) και οι φοιτητές/τριες του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Κωνσταντίνα Ελένη Ηλιοπούλου, Ανδρέας Βουλιάκης, Φανή Τσιαμάλου και Δέσποινα Σιγουρτζίδου.

Κοινή έκφραση όλων ήταν μια δυναμική συνέχιση της συνεργασίας με νέα έργα στο πεδίο.  

 


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
<< <
Νοέμβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Πέμπτη 21-11-2024
Προσεχώς
Πλατεία Τσιριγώτη 7, 49100 Κέρκυρα
Τηλ.: 26610 87860-1 - Fax: 26610 87866
e-mail: audiovisual@ionio.gr
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας