Έκδοση βιβλίου της Επικ. Καθηγήτριας του ΤΤΗΕ Αγγελικής Μαλακασιώτη με τίτλο "Η Ποιητική του Μελαγχολικού Χώρου"

ShareThis
Δημοσίευση: 04-08-2020 11:52 | Προβολές: 4086
Συμμετέχοντα Μέλη
Αγγελική Μαλακασιώτη
image

Κυκλοφόρησε το βιβλίο-δοκίμιο της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου Αγγελικής Μαλακασιώτη με τίτλο "Η Ποιητική του Μελαγχολικού Χώρου" από τις εκδόσεις "Ο Μωβ Σκίουρος".

Αθήνα, 2020

Σελίδες 1-104 

ISBN: 978–618–5476–01–4

Σύνοψη:
Αν και ψυχής εκπορευόμενη, η μελαγχολική συνθήκη εμπεριέχει εγγενώς μια σχέση με τον χώρο. Οι όψεις, οι δομές, οι λειτουργίες, οι σχέσεις των μερών της εγκαλούν σε μια λανθάνουσα αρχιτεκτονική γλώσσα η οποία βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στον ανθρώπινο ψυχισμό ανά τους αιώνες. Η τέχνη του μελαγχολικού χώρου μοιάζει να αναδύεται μέσα από διακειμενικές αναφορές, μέσα από κοινούς τόπους μεταξύ λόγων και σημείων στον χρόνο. Αυτές οι μελαγχολικές «ποιήσεις», όντας αλληγορικές, συμβολικές, εννοιολογικές κατασκευές, δεν αφορούν στην αυστηρή χωρικότητα της φυσικής και των μαθηματικών, αλλά σε ένα είδος ανθρωπολογικού τοπίου, ενός τοπίου συνάμα ασύλληπτου και απροσμέτρητου.

Με τον ίδιο τρόπο που ο Γκαστόν Μπασλάρ (Gaston Bachelard) περιγράφει πως «ο βιωμένος χώρος υπερβαίνει τον γεωμετρικό», έτσι και το παρόν βιβλίο επιχειρεί να υπερβεί την ανάγνωση του χώρου, μεταφράζοντας την ενδόμυχη εμπειρία της μελαγχολίας σε χωρικές συνθήκες, ποιότητες και χαρακτηριστικά. Η κατά τόπους ανατομή της μελαγχολίας συνοδεύεται από την αρχιτεκτονική ανάγνωση συμπτωματολογικών περιγραφών του φαινομένου, όπως αυτές φανερώνονται σε αποσπάσματα της μελαγχολικής πραγματείας - εικόνες, ποιητικές μεταφορές, συμβολισμούς, φιλοσοφικές αναλογίες και θεωρητικά σχήματα - από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό συγκροτείται ένα ανθολόγιο μεταφορικών σχημάτων που συμπυκνώνουν τη χωρική «ποίηση» της μελαγχολικής ατμόσφαιρας και τη σχέση της με το σώμα, το κτίσμα, το τοπίο, την πόλη.

Σχετικός σύνδεσμος:  http://www.biblionet.gr/book/249171


Επιστροφή
Πλατεία Τσιριγώτη 7, 49100 Κέρκυρα
Τηλ.: 26610 87860-1 - Fax: 26610 87866
e-mail: audiovisual@ionio.gr
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας