ΤΤΗΕ: Προκήρυξη ΠΜΣ Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή 2020-2021 [παράταση αιτήσεων έως 10/09]

ShareThis
Δημοσίευση: 02-06-2020 15:21 | Ενημέρωση: 01-09-2020 00:13 | Προβολές: 9865
Έναρξη: 03-06-2020 |Λήξη: 10-09-2020
[Έληξε]
image

Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου προκηρύσσει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο "Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή" (ΦΕΚ 2936/20.07.2018, τ. B') για το ακαδημαϊκο έτος 2020-2021, βάσει των διατάξεων του Ν.4485/2017. Το εν λόγω ΠΜΣ εστιάζει στην καλλιέργεια και στην παροχή εξειδίκευσης στο δημιουργικό πεδίο των νέων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης με χρήση αποκλειστικά ψηφιακών μέσων (ψηφιακές τέχνες/ τέχνες των νέων μέσων), όπως αυτές θεμελιώνονται στο δημιουργικό υπόβαθρο παραδοσιακών μορφών τέχνης (εικαστικά, χαρακτική, γλυπτική, αλλά και μουσική/ ηχητική παραγωγή), αλλά διαφοροποιούνται και αναπτύσσονται κατεξοχήν και αποκλειστικά με την ενσωμάτωση της διαρκώς εξελισσόμενης ψηφιακής διαδραστικής και οπτικοακουστικής τεχνολογίας.

avarts.ionio.gr/ada Νέο παράθυρο
Ιστοχώρος ΠΜΣ Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή
avarts.ada@ionio.gr

Online Υποβολή Αιτήσεων 2020 (έως Πέμπτη 10/09/2020 και ώρα 14:00 αυστηρά)
avarts.ionio.gr/ada/enroll Νέο παράθυρο

Το ΠΜΣ οδηγεί στην απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή (στα αγγλικά: Audiovisual Arts in the Digital Age). Το πρόγραμμα είναι πλήρους φοίτησης, και δεν παρέχεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης στους υποψηφίους προς ένταξη.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΠΜΣ είναι 35.

Πληροφορίες για το ΠΜΣ

Σκοπός του ΠΜΣ είναι η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, έρευνας και καλλιτεχνικής δημιουργίας στο διαθεματικό δημιουργικό πεδίο της ψηφιακής οπτικοακουστικής τέχνης και της επικοινωνίας/ δημιουργικής βιομηχανίας, μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών αλληλεπίδρασης και οπτικοακουστικής αναπαράστασης, με έμφαση στην εφαρμογή της σχετικής με τα ανωτέρω επιστημονικής σκέψης, και στην παραγωγή καλλιτεχνικού έργου. Οι παραπάνω δυνατότητες προσφέρονται πρωτίστως σε καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν ήδη επιδείξει δημιουργική εμπειρία και καλλιτεχνικό έργο με τη χρήση των παραδοσιακών εκφραστικών μέσων, που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στον χώρο των Καλών Τεχνών, και οι οποίοι θέλουν να ειδικευτούν στη χρήση των νέων μέσων που προσφέρουν η ψηφιακή οπτικοακουστική τεχνολογία και η τεχνολογία της διάδρασης, για να μετεξελίξουν την καλλιτεχνική τους ταυτότητα, ούτως ώστε αυτή:

α) είτε να οροθετείται υπό τη μορφή αυτόνομου καλλιτεχνικού έργου, που εντάσσεται στο πεδίο της ψηφιακής τέχνης (και ειδικότερα της τέχνης του ήχου, της εικόνας ή του πολυμεσικού συνδυασμού τους)
β) ή να εμπεριέχει χαρακτηριστικά δραστηριοποίησης σε πεδία της δημιουργικής οικονομίας και της οπτικοακουστικής επικοινωνίας και βιομηχανίας.

Οργάνωση των σπουδών
Η συνολική χρονική διάρκεια σπουδών που οδηγεί στην απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει εξαμηνιαίες εκπαιδευτικές ενότητες (modules), οι οποίες κατανέμονται στα δύο πρώτα εξάμηνα των σπουδών ενώ στο τρίτο εξάμηνο πραγματοποιείται η εκπόνηση της Διπλωματικής Εργασίας.

Οι εκπαιδευτικές ενότητες στα δύο πρώτα εξάμηνα σπουδών υλοποιούνται με το συνδυασμό θεωρητικής / εργαστηριακής διδασκαλίας και την εκπόνηση ατομικών ή ομαδικών εργασιών από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Σε κάθε περίπτωση, λόγω του έντονα εφαρμοσμένου και δημιουργικού χαρακτήρα του προγράμματος, οι ανωτέρω εργασίες αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστον στο 50% του συνολικού εκπαιδευτικού φορτίου της εκάστοτε εκπαιδευτικής ενότητας. Παράλληλα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές συμμετέχουν στο ετήσιο φεστιβάλ οπτικοακουστικών τεχνών του Τμήματος (το οποίο πραγματοποιείται κατά τον μήνα Μάιο), ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ο τρόπος εξέτασης σε κάθε εκπαιδευτική ενότητα (γραπτή, προφορική, με εργασία/εργασίες) ανακοινώνεται στην αρχή του αντίστοιχου εξαμήνου.
Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η Ελληνική. Εν τούτοις, η συγγραφή των Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών μπορεί να γίνει και στην Αγγλική ύστερα από επιλογή του φοιτητή σε συνεννόηση με τον επόπτη διδάσκοντα.

Η παρακολούθηση των εκπαιδευτικών ενοτήτων πραγματοποιείται είτε διά ζώσης, είτε εξ’ αποστάσεως (έως του 50% του συνόλου των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών ενοτήτων ή/και των σεμιναρίων), αναλόγως των αναγκών των μεταπτυχιακών. Στις ανωτέρω περιπτώσεις, είναι διαθέσιμη ειδική πλατφόρμα σύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης. Ειδικά για το ερευνητικό σκέλος των εκπαιδευτικών ενοτήτων, η υλοποίησή του πραγματοποιείται από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, υπό την διαρκή επίβλεψη των αντίστοιχων διδασκόντων, οι οποίοι παρακολουθούν την πρόοδο της υλοποίησης σε συγκεκριμένες ομαδικές ή ατομικές εκπαιδευτικές συνεδρίες (διά ζώσης ή εξ’ αποστάσεως).

Σημειώνεται ότι, καθώς η εξέλιξη της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης παραμένει άδηλη, σε περίπτωση που ληφθούν εκ νέου έκτακτα μέτρα από το Υπουργείο Παιδείας για την αποφυγή της διασποράς του ιού COVID-19, και επιβληθεί εκ των πραγμάτων η διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και, ειδικότερα, το ΠΜΣ Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή, διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές, και, σε κάθε περίπτωση, θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις εγκυκλίους του Υπουργείου και τη νομοθεσία που θα ρυθμίζει τα αντίστοιχα θέματα.

Υποβολή αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν αίτηση υποψηφιότητας ηλεκτρονικά στην
διεύθυνση https://avarts.ionio.gr/ada/enroll/ μέχρι και την 31η Αυγούστου 2020 10η Σεπτεμβρίου 2020 με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Τίτλους σπουδών (συνοδευόμενους από βεβαίωση αναγνώρισης ισοτιμίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για τίτλους που έχουν απονεμηθεί από Πανεπιστήμια του εξωτερικού).
2. Επικυρωμένο αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας όλων των ετών (Transcript of Records) των προπτυχιακών τους σπουδών.
3. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.
4. Τίτλο πιστοποίησης τουλάχιστον πολύ καλής γνώσης Αγγλικών (για τους πτυχιούχους για τους οποίους δεν προκύπτει αυτοδίκαια από τον τύπο των σπουδών τους).
5. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.
6. Δήλωση σκοπού (Statement of Purpose) για την παρακολούθηση του ΠΜΣ.
7. Δύο (2) συστατικές επιστολές.
8. Λοιπά στοιχεία (εφόσον υπάρχουν) που να τεκμηριώνουν την υποψηφιότητα, όπως εργασιακή εμπειρία, φάκελος καλλιτεχνικών έργων (Σχέδιο, Ζωγραφική, Φωτογραφία, Μουσική, Βίντεο, Πολυμεσικό Έργο, Animation, Κόμικ, Οπτικοακουστικές Εγκαταστάσεις, κτλ.), επιστημονικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια.
9. Πιστοποιητικό γνώσης χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή (για τους πτυχιούχους για τους οποίους δεν προκύπτει αυτοδίκαια από τον τύπο των σπουδών τους).

Aξιολόγηση Υποψηφιοτήτων

Υποψήφιοι των οποίων ο φάκελος πληροί τα ανωτέρω οριζόμενα κριτήρια θα κληθούν, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, για συνέντευξη, εντός μηνός από τη λήξη της υποβολής αιτήσεων. Οι συνεντεύξεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά. Στην περίπτωση αυτή, η επίδοση στη συνέντευξη συνυπολογίζεται στην τελική αξιολόγηση των υποψηφίων, η οποία λαμβάνει χώρα σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΜΣ (https://avarts.ionio.gr/ada/v2/gr/studies/regulation/). Τα ονόματα των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν στον ιστοχώρο του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας και οι επιλεγέντες θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά ή/και τηλεφωνικά.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Μετά την επιλογή τους και κατά την εγγραφή τους, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που θα επιλεγούν θα πρέπει να προσκομίσουν αντίγραφα των δικαιολογητικών που έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά στην γραμματεία του Τμήματος. Εκτός αυτών, θα πρέπει να προσκομίσουν επιπλέον δύο πρόσφατες φωτογραφίες, στο πίσω μέρος των οποίων θα πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμό τους.

Για κάθε συμπληρωματική πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ (http://avarts.ionio.gr/ada) ή στη Γραμματεία του (κα. Αποστολοπούλου Γεωργία, τηλ. 26610 87861, Fax: 26610 87866, e-mail: avarts.ada@ionio.gr).

Ο Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών
Αναπλ. Καθηγητής Κωνσταντίνος Τηλιγάδης


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Έρευνα αποφοίτων Ιονίου Πανεπιστημίου (2013-2023)
Δημοσίευση: 01-04-2023 10:01 | Προβολές: 3251
Έναρξη: 01-04-2023 |Λήξη: 30-04-2023
[Έληξε]
<< <
Μάρτιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Τρίτη 19-03-2024
Πλατεία Τσιριγώτη 7, 49100 Κέρκυρα
Τηλ.: 26610 87860-1 - Fax: 26610 87866
e-mail: audiovisual@ionio.gr
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας