Ελένη Κολλιοπούλου

Τίτλος: Ενεργοποιώντας την πολυαισθητηριακή σωματικότητα: διερευνώντας την εμβάθυνση της υποκειμενικής ενσωμάτωσης του χρόνου στις πολυμεσικές παραστατικές τέχνες μέσα από το πρίσμα της σημειογραφίας του χορού Butoh
Ιδιότητα: Μεταδιδάκτωρ
Email: ekolliopoulou@ionio.gr

Κολλιοπούλου Ελένη

gr  pdf.png  Κολλιοπούλου Ελένη: Βιογραφικό Σημείωμα
Mέγεθος: 114.46 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
Επιτροπή

Επιβλέπουσα: Αναπλ. Καθηγήτρια Dalila Honorato

(έναρξη 2020)

Περίληψη 

Η ερευνητική μεταδιδακτορική πρόταση τιτλοφορείται: "ενεργοποιώντας την πολυαισθητηριακή σωματικότητα: διερευνώντας την εμβάθυνση της υποκειμενικής ενσωμάτωσης του χρόνου στις πολυμεσικές παραστατικές τέχνες μέσα από το πρίσμα της σημειογραφίας του χορού Butoh". Η ερευνητική περιοχή ορίζεται ως το πεδίο συνεύρεσης των εικαστικών και παραστατικών τεχνών (φιλοσοφία του σώματος: continental philosophers, σωματικότητα). Η έρευνα παγιώνεται μέσα από τη Φιλοσοφία του σώματος δίνοντας έμφαση στην Ιαπωνική φαινομενολογική προσέγγιση της ενσώματης εμπειρίας του χωροχρόνου. Το αντικείμενο της έρευνας είναι η δημιουργική προσαρμογή αυτής της προσέγγισης μέσα από τη σημειογραφία του Butoh (αλλιώς Butoh-fu) σε πρακτικές σύγχρονης τέχνης και ειδικότερα σε mixed-media εγκαταστάσεις (Installation art).

H έρευνα στοχεύει στην αναβάθμιση της γνώσης μας σε σχέση με τις έννοιες της χρονικότητας (temporality) και επιτελεστικότητας (performativity) στις παραστατικές τέχνες χρησιμοποιώντας ως πρίσμα της την έννοια των qualia όπως προκύπτει από το Butoh-fu (σημειογραφία του Butoh). Το Butoh-fu αποτελεί σύνθεση των qualia (μεμονωμένες περιπτώσεις υποκειμενικής, συνειδητής εμπειρίας που αποδίδονται συμβολικά μέσα από ποιοτικά πολυαισθητηριακούς οραματισμούς) το οποίο μεταδόθηκε από το Hijikata Tatsumi στους χορευτές του μέσω εικόνων και ποιητικής γλώσσας. Το Butoh-fu θα χρησιμοποιηθεί στην παρούσα έρευνα για να υποβληθεί σε επεξεργασία το ζήτημα της βίωσης του χρόνου στις νεοφιλελεύθερες κοινωνίες έχοντας ως αφετηρία τη σκέψη του Byuyng Chul Han σε σχέση με τις υπερκινητικούς και νευρωτικούς τρόπους κατανάλωσης χρόνου ο οποίος είναι εργαλειοποιημένος στη σύγχρονη κοινωνία. Το πλαίσιο (contest) της έρευνας αφορά διεπιστημονικούς (interdisciplinary) καλλιτέχνες όπως η Lygia Clark και η Trisha BrownParticipatory artists και Post-dance θεωρητικούς όπως ο Andre Lepecki.


Ενημέρωση: 04-02-2021

Επιστροφή
<< <
Μάρτιος 2023
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Σάββατο 25-03-2023
Προσεχώς
Πλατεία Τσιριγώτη 7, 49100 Κέρκυρα
Τηλ.: 26610 87860-1 - Fax: 26610 87866
e-mail: audiovisual@ionio.gr
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας