Το Machina Panoptes είναι μια διαδραστική εγκατάσταση που συνδυάζει ρομποτική, τεχνητή όραση, συνθετική ομιλία και φωτισμό, εμπνευσμένη από τον Άργο Πανόπτη – το μυθολογικό ον με τα εκατό μάτια από τον μύθο της Ιούς.
Το έργο αποτελείται από έξι ημιδιαφανή λευκά πάνελ από plexiglass, διαστάσεων 50x50 εκ. το καθένα, τα οποία σχηματίζουν έναν “τοίχο βλέμματος” συνολικού πλάτους 1,5 μ. και ύψους 1 μ. Κάθε πάνελ φιλοξενεί 16 ρομποτικά μάτια, συνολικά 96, τα οποία παρακολουθούν τον θεατή με σχεδόν οργανική ακρίβεια.
Η εγκατάσταση ενσωματώνει έναν αισθητήρα Kinect που ανιχνεύει ανθρώπινη παρουσία και παρακολουθεί την κίνησή της. Όταν κάποιος πλησιάσει, ενεργοποιείται μια webcam η οποία αναγνωρίζει το φύλο του θεατή. Στον χώρο θα βρίσκεται ένα βάζο με μπισκότα.Μέσω συνθετικής ομιλίας, το έργο του απευθύνεται εξατομικευμένα με τη φράση: “Hello sir/miss, would you like to have a cookie?”, παραπέμποντας στα ψηφιακά cookies και τη ρητορική της συγκατάθεσης.
Αν ο θεατής πάρει το φυσικό μπισκότο από το βάζο, το έργο το ερμηνεύει ως συναίνεση και ενεργοποιείται πλήρως: τα μάτια αρχίζουν να κινούνται συγχρονισμένα και οι φωτεινές ενδείξεις ενεργοποιούνται. Αν όχι, η φωνή τον αποχαιρετά ευγενικά προτρέποντας τον/την πάλι να πάρει ένα μπισκότο.
Το Machina Panoptes στοχεύει μέσω της διάδρασης και με ένα παιγνιώδη τρόπο να προβληματίσει το θεατή για τα ζητήματα της συγκατάθεσης, της παρακολούθησης και των προσωπικών δεδομένων στη σύγρονη ψηφιακή πραγματικότητα.
Ονομάζομαι Λάμπρος Μάριος Παυλάκης, είμαι εικαστικός καλλιτέχνης και δημιουργός διαδραστικών έργων που βασίζονται στη ρομποτική, τα ηλεκτρονικά, τη μουσική τεχνολογία και τη φυσική υπολογιστική. Αποφοίτησα από το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διαθέτω πολυετή εμπειρία ως καθηγητής Εικαστικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ από το 2020 ασχολούμαι εντατικά με τη δημιουργία διαδραστικών εγκαταστάσεων και open-source hardware projects όπως MIDI Controllers και άλλες προτότυπες συσκευές. Έργα μου έχουν διακριθεί σε διεθνείς πλατφόρμες, όπως το Instructables και το Arduino Project Hub, και έχουν παρουσιαστεί σε ποικίλα τεχνολογικά και καλλιτεχνικά δίκτυα. Είμαι ιδρυτής του Crius Digital Studio, μέσω του οποίου σχεδιάζω και μοιράζομαι εκπαιδευτικό υλικό και tutorials. Μέσα από τη δουλειά μου επιδιώκω να συνδυάζω δημιουργικά την καλλιτεχνική πρακτική με τις νέες τεχνολογίες, προάγοντας τη διαθεματικότητα, τη μάθηση και την προσβασιμότητα στην τέχνη.