Σκοπός της παρούσας μελέτης και καλλιτεχνικού έργου είναι η εξερεύνηση της έννοιας του Τεχνολογικού Εαυτού καθώς και η κατανόηση της ταυτότητας και σχέσης του ανθρώπου με την τεχνολογικά ραγδαία εξελισσόμενη κοινωνία. Με τη δημιουργία μιας διαδραστικής οπτικοακουστικής εγκατάστασης στην οποία ενσωματώνονται σε πραγματικό χρόνο βιοσήματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος του ανθρώπου μέσω αισθητήρων, επιχειρείται να εμβυθιστεί ο χρήστης σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας όπου έρχεται σε επαφή με τη φυσιολογία και τις αισθήσεις του, οδηγούμενος σε μια θετική εμπειρία αυτογνωσίας και αναδιαμόρφωσης του εαυτού και της ταυτότητας. Συγχρόνως, επικοινωνείται ένας φιλοσοφικός σχολιασμός και δήλωση σχετικά με την έμφυτη δύναμη του ανθρώπου και τη σύνδεσή του με τη φύση, προωθώντας θετικά ψυχολογικά οφέλη, αίσθηση ενδυνάμωσης και αυτοπεποίθησης
Στόχοι
Το έργο αυτό στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μεταξύ ανθρώπινης φυσιολογίας και ψηφιακών μέσων, μετατρέποντας ακούσιες σωματικές λειτουργίες σε μια οπτικοακουστική σύνθεση σε πραγματικό χρόνο.
Μεθοδολογία
Η εγκατάσταση έχει αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό αισθητήρων Arduino και του λογισμικού TouchDesigner για τη δημιουργία του οπτικοακουστικού περιβάλλοντος εικονικής πραγματικότητας σε πραγματικό χρόνο. Οι αυτόματες λειτουργίες του καρδιακού παλμού και της αναπνοής έχουν επιλεγεί ώστε να λειτουργούν ως δεδομένα εισόδου που επηρεάζουν το δημιουργικό 3D περιεχόμενο και παράγουν χωρικό ήχο. Επιπλέον, το σήμα της αναπνοής ενισχύει την πλοήγηση του χρήστη, επιτρέποντας επιπρόσθετο έλεγχο της κίνησης στον τρισδιάστατο χώρο.
Ο Ευάγγελος Ασλανίδης είναι μουσικός και καλλιτέχνης νέων μέσων με έδρα την Αθήνα. Συνδυάζει ένα διεπιστημονικό υπόβαθρο επαγγελματικής δραστηριότητας και εμπειρίας, με πολυάριθμες συμμετοχές σε οπτικοακουστικά πρότζεκτ, εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο πρόγραμμα «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή». Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ο Ευάγγελος εξερεύνησε τη θεματική της ταυτότητας, του εαυτού και των ανθρώπινων συναισθημάτων σε σχέση με το ραγδαία μεταβαλλόμενο τεχνολογικό και κοινωνικό περιβάλλον. Τα έργα του κινούνται προς πειραματικές, συναισθηματικές και εμβυθιστικές δημιουργικές προσεγγίσεις που διεγείρουν τις αισθήσεις, συνδυάζοντας αφήγηση, διαδραστικότητα και καλλιτεχνική δημιουργία, προσφέροντας ταυτόχρονα την ευκαιρία εξερεύνησης σύνθετων εννοιών με ιδιαίτερους τρόπους. Τελευταία, ο Ευάγγελος εστιάζει σε εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, την αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή (HCI), τις διαδραστικές εγκαταστάσεις σε πραγματικό χρόνο, το projection mapping, την ηχητική τέχνη , 3D, 2D καθώς και τις μεικτές οπτικές τεχνικές. Το 2024 συμμετείχε στο 20ο Athens Digital Arts Festival ως μέλος των Pixel Pulse Collective, παρουσιάζοντας live μουσική και visuals. Το 2023 έλαβε μέρος σε ένα επταήμερο εργαστήριο και έκθεση εικονικής πραγματικότητας στην Εθνική Λυρική Σκηνή, που εστίαζε στη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ αρχιτεκτονικής και μουσικής, χώρου και ήχου, μέσα από τη χρήση των νέων ψηφιακών μέσων.