Η performance Η Βιτρούβια Γυναίκα είναι ένα έργο που αποσκοπεί να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ του γυναικείου σώματος και της γεωμετρίας των αναλογιών, όπως αυτές προκύπτουν από το ιστορικό σχέδιο του Leonardo da Vinci Ο Βιτρούβιος Άνθρωπος, που αποτέλεσε την έμπνευσή μου.
Η αρχική πρόκληση ήταν να εντάξω το δικό μου σώμα σε αυτήν την διάσημη σύνθεση, δίνοντας στην φαινομενικά αυστηρή διάσταση της γεωμετρικής κατασκευής, μια καθαρά βιωματική καλλιτεχνική διάσταση. Η όλη διεργασία, από την προετοιμασία ως την τελική επιτέλεση, λειτούργησε ως μέσο αυτοπαρατήρησης, σωματικής έρευνας και εικαστικού σχολιασμού της αναλογικότητας και της γυναικείας ταυτότητας.
Για τον σκοπό αυτό έπρεπε να μελετήσω θεωρίες σχετικά με την ανθρωπομετρία και τη σχέση του ανθρώπινου σώματος με τον χώρο και να τοποθετηθώ κυριολεκτικά μέσα στα γεωμετρικά όρια ενός προσεκτικά σχεδιασμένου κύκλου και τετραγώνου, σαν του διάσημου έργου του Λεονάρντο.
Πέρα όμως κι από το τεχνικό μέρος τα ερωτήματα που με ενδιέφαιρε να μελετήσω ήταν: Πώς αλλάζει η αντίληψή μας ως δημιουργοί και ως θεατές, όταν μια γυναίκα εντάσσεται σε ένα πλαίσιο που ιστορικά απεικονίζει έναν άνδρα; Ποιες είναι οι νέες αφηγήσεις που προκύπτουν μέσα από αυτήν την ανακατασκευή;
Δημιουργός: Δέσποινα Xαϊδόγιαννου
Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Χριστίνα Μητσάνη
Ιόνιο Πανεπιστήμιου-Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας
Βιβλιογραφία:
Da Vinci, Leonardo. Vitruvian Man. Περίπου 1490. Gallerie dell'Accademia, Βενετία.
Hansen, Heather. "Emptied Gestures. https://www.heatherhansen.net/emptied-gestures.
Vitruvius. De Architectura. Μετάφραση από τον Morris Hicky Morgan. Cambridge: Harvard University Press, 1914.
Καβατζικλής Δημήτρης, Η σημασία του «ανθρώπου του Βιτρούβιου» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, μικροπράγματα https://mikropragmata.lifo.gr/zoi/i-simasia-tou-anthropou-tou-vitrouviou-tou-leonarnto-nta-vintsi/
Βαζούκη Ευδοκία Από την Φρίντα Κάλο μέχρι τη Γέννηση της Αφροδίτης – Reclaiming the Body, το Γυναικείο σώμα στην τέχνη, στο VOMA, https://www.monopoli.gr/2021/03/19/istories/art-culture-sub/460720/apo-ti-frinta-kalo-mexri-ti-gennisi-tis-afroditis-to-gynaikeio-soma-stin-texni-se-ekthesi-tou-protou-psifiakou-mouseiou-voma/
Παϊζη Δέσποινα, Ανθρώπινο Σώμα και Χώρος, Theories of architecture