ShareThis
Βιντεοτέχνη
Συντονισμός:

Τίτλος: Βιντεοτέχνη
Ημερομηνία & Ώρα: 31/05/2018 - 02/06/2018
Χώρος: Νέο Φρούριο


Αναλυτικός τίτλος: "Ιδιωτικός Βίος, Δημόσιος Βίος, Θάνατος"

Επιμέλεια έκθεσης: Άγγελος Φλώρος
Βίντεο Εγκαταστάσεις ΠΜΣ
Διάρκεια: 31/5/2018 - 2/6/2018, 11:00-20:00

Η έκθεση “Ιδιωτικός Βίος, Δημόσιος Βίος, Θάνατος” περιλαμβάνει οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του μαθήματος “Βιντεοτέχνη” του μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών.Αφορμή αποτέλεσε η διερεύνηση των νέων μέσων στις οπτικοακουστικές τέχνες, η διαχείριση της τεχνολογίας και η μεταφορά της κεντρικής ιδέας σε μία καλλιτεχνική εγκατάσταση στο χώρο. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με αφετηρία το γνωστικό αντικείμενο των προπτυχιακών σπουδών, όπως Τέχνες, Τεχνολογία Ήχου, Ανθρωπογνωστικές Σπουδές, Πληροφορική, κ.α., πειραματίστηκαν με ποικίλες οπτικοακουστικές τεχνολογίες και τεχνικές για να διαμορφώσουν τελικά μία ιδιότυπη ανθρωπογεωγραφική μηχανική οπτικοακουστικών μέσων. Δομικό στοιχείο της καλλιτεχνικής σύνθεσης αποτέλεσε η αναζήτηση του “μέσου” ως οδηγού για τη διαμόρφωση της φόρμας και της μορφής φορέων της οπτικοακουστικής αφήγησης.

Το περιεχόμενο του μαθήματος διαχειρίστηκε μία μεθοδολογία κατάταξης των ευρημάτων που ισχύει στην Αρχαιολογία. Τα αρχαιολογικά ευρήματα ταξινομούνται (συνήθως) διεθνώς σε τρεις θεματικές ενότητες: Ιδιωτικός βίος, Δημόσιος βίος, Θάνατος.

Ευρήματα ιδιωτικού βίου αποτελούν το σύνολο των αντικειμένων που σχετίζονται με αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως κοσμήματα, χτένες, φιάλες αποθήκευσης, παιδικά παιχνίδια, αλάβαστρα και άλλα πολλά, παρέχοντας τη δυνατότητα ανάλυσης και περιγραφής της καθημερινής ζωής των αρχαίων πολιτισμών.

Στο Δημόσιο βίο ταξινομούνται τα δημόσια κτίρια, όπως οι ιεροί ναοί, τα θέατρα, τα στάδια, τα οικήματα της αγοράς αλλά και πλήθος κινητών αντικειμένων που σχετίζονται με το δημόσιο βίο του πολιτισμού. Τα ευρήματα ενσωματώνουν τη λειτουργία του δημόσιου χαρακτήρα του πολιτισμού, περιγράφοντας πρώιμα αστικά συμβιωτικά μοντέλα ανθρώπων/κοινωνίας.

Η σχέση του πολιτισμού με το θάνατο, αποτελεί τη τρίτη ενότητα, εξίσου κομβική για τη διαμόρφωση της αντίληψης που αφορά τη σχέση ενός πολιτισμού με το θεμελιώδεις ερώτημα της “ανθρώπινης ύπαρξης”. Οι φοιτητές στα πλαίσια του μαθήματος «Βιντεοτέχνη» -του Μεταπτυχιακού Κύκλου Σπουδών- κλήθηκαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα εικαστικό έργο μικρής κλίμακας ενταγμένο σε μία από τις παραπάνω 3 ενότητες.Για την υλοποίηση του έργου είναι απαραίτητη η χρήση ενός “μέσου”. Το “μέσο” θα έχει δομικό χαρακτήρα, και πάνω σε αυτό θα αναπτυχθεί η αφήγηση και η πλοκή του έργου.

Η έκθεση φιλοξενεί τα παρακάτω έργα με επιβλέποντα τον διδάσκοντα Κωνσταντίνο Τηλιγάδη:
False Evidence Appearing Real, Ναταλία Αικατερίνη Κερκύρα
Αλληλουχία 1, Μαρία Τσιρουκίδου

καθώς και έργα με επιβλέποντα διδάσκοντα τον Άγγελο Φλώρο:
Θάνατος σε κοινή θέα, Φένια Ηλιάδου
Ohne Titel, Βασίλης Αλεξάνδρου
Ύπαρξη-τέλος-ύπαρξη, Αντωνία Ράντο
Modern Time, Ανδριάνα Κουμεντάκου
Έναστρη Νύχτα, Γιάννα Καλή
UnIty, Παναγιώτα (Γιώτα) Κότικα
13 Άγγελοι περιμένουν, Χρήστος Μαυροδής (προπτυχιακός)


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Επιλέξτε την ημερομηνία για να δείτε τις εκδηλώσεις

<
Μάιος 2018
>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Δευτέρα 28-05-2018
21:00-21:30
Βίντεο-Performance "Επικίνδυνες Σχέσεις, η Συνάντηση", Χριστίνα Μητσάνη
Πολύτεχνο
ionio.gr
avarts.ionio.gr
erimee
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας