ShareThis

Καλλιτεχνικός Σταθμός Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας στους Οθωνούς: ένας χώρος δημιουργίας!

ShareThis
Δημοσίευση: 09-09-2021 01:32 | Προβολές: 20099
image

Στον χώρο με την ονομασία «Καλoγέρου» στο Χωριό της νήσου Οθωνοί ξεκίνησε τη λειτουργία του ο πρώτος Καλλιτεχνικός Σταθμός του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας που θα φιλοξενεί σε ένα περιβάλλον έμπνευσης και δημιουργίας νέους επιστήμονες και καλλιτέχνες με στόχο την καλλιτεχνική έρευνα και δημιουργία έργων τέχνης με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Η λειτουργία του Καλλιτεχνικού Σταθμού εγκαινιάστηκε με την επίσκεψη στους Οθωνούς του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητή Ανδρέα Φλώρου και του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου Γιάννη Δεληγιάννη, επιστημονικού συντονιστή του Καλλιτεχνικού Σταθμού, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον διαχειριστή του χώρου με την ονομασία «Καλoγέρου» στο Χωριό της Νήσου Οθωνοί, Διονύση Δημουλίτσα  καθώς και με μέλη της τοπικής κοινωνίας και συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης πολιτιστικών δράσεων.

Ο καλλιτεχνικός σταθμός του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας βρίσκεται στον πρώτο παραδοσιακό οικισμό Χωριό Οθωνών, σε υψόμετρο 300 μέτρων, στον οποίο διαμένουν κάτοικοι καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Το πέτρινο κτίριο που θα τον φιλοξενεί, κατασκευάστηκε το 1844 και είναι πρόσφατα ανακαινισμένο με τη χρήση τοπικών υλικών και τεχνοτροπίας, βασισμένο στην τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Καλλιτεχνικού Σταθμού του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας εντάσσεται πρωτίστως ο προγραμματισμός δράσεων πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχόμενου με συμμετοχή καθηγητών, διδακτορικών και μεταπτυχιακών φοιτητών, αποφοίτων και συνεργαζόμενων καλλιτεχνών.

Μετά την επιστροφή τους από τους Οθωνούς τα στελέχη του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας έκαναν δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο επιστημονικός συντονιστής του Καλλιτεχνικού Σταθμού Αναπληρωτής Καθηγητής Γιάννης Δεληγιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στόχος του μνημονίου είναι οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί που θα επισκεφθούν τον χώρο "Καλογέρου" και θα εργαστούν σε αυτόν, να νιώσουν πως αποτελούν λειτουργικά μέλη της τοπικής κοινότητας. Γι' αυτό τον σκοπό, κατά την έλευσή τους θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ελάχιστους, μόνιμους κατοίκους των Οθωνών, που αποτελεί και το ακροδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, να ενημερωθούν σχετικά με την εφαρμογή διαδικασιών της βιωσιμότητας της περιοχής που υποστηρίζονται ενεργά από τους περίοικους, αλλά και να ενασχοληθούν με τον καλλιτεχνικό σταθμό (zero waste, climate positive actions)».

Στις δηλώσεις του ο  Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, τόνισε ότι «η έναρξη λειτουργίας του καλλιτεχνικού σταθμού του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας στους Οθωνούς, ένα τόπο πλούσιο σε φυσική ομορφιά, ιστορία, παράδοση και πολιτισμό, σηματοδοτεί την έναρξη μιας ιδιαίτερα ωφέλιμης συνεργασίας για τους καλλιτέχνες μας. Παράλληλα, διευρύνει την παρουσία του Ιδρύματός μας στην φυσική του έδρα, το Ιόνιο Πέλαγος, σε μια περιοχή ακριτική, δημιουργώντας ισχυρές προοπτικές εποικοδομητικής συνέργειας με την τοπική κοινωνία. Είναι σημαντικό το γεγονός πως οι καλλιτέχνες και ερευνητές μας θα έχουν πλέον στην διάθεσή τους ένα μοναδικό και ιδιαίτερου κάλλους περιβάλλον δημιουργίας και έκφρασης το οποίο μπορούν να εντάξουν στην καθημερινότητα τους. Η στήριξη της ευρύτερης κοινότητας αποτελεί στόχο μας και θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε ώστε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη συνεργασία αυτή».


 

Βίντεο Καλλιτεχνικού Σταθμού Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ιονίου Πανεπιστημίου - Χωριό, Οθωνοί
Λήψεις - μοντάζ: Αναπλ. Καθηγητής Γιάννης Δεληγιάννης
Ηχητική Επένδυση: Αναπλ. Καθηγητής Απόστολος Λουφόπουλος


 



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΧΩΡΟΙ

  • Κτίριο Τμήματος Ιστορίας και Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας
  • Παλαιό Ψυχιατρείο
  • Ιόνιος Βουλή
  • Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας
  • Πολύτεχνο
ionio.gr
avarts.ionio.gr
erimee
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας