ShareThis

ΧΩΡΟΙ

  1. Κτίριο Τμήματος Ιστορίας και Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας, Ι. Θεοτόκη 72
  2. Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, Παλαιά Ανάκτορα (Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου)
  3. Παλαιό Ψυχιατρείο, Πλατεία Τσιριγώτη 7
  4. Κτίριο Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Παλαιό Φρούριο
  5. Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, Θεοτόκη Γεωργίου 68 & Μαντζάρου


Κτίριο Τμήματος Ιστορίας και Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας, Ι. Θεοτόκη 72

Πρόκειται για τις νεότερες εγκαταστάσεις του Ιονίου Πανεπιστημίου, που βρίσκονται επί της οδού Iωάννου Θεοτόκη, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία του Σαρόκο. Το Τμήμα Ιστορίας υπήρξε το πρώτο τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1985-1986. Σήμερα, είναι το μόνο αμιγώς ιστορικό τμήμα ελληνικού ΑΕΙ. Στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα συστεγάζονται το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, η Βιβλιοθήκη, καθώς και οι διοικητικές υπηρεσίες του Ιονίου Πανεπιστημίου συστεγάζονται στο ίδιο κτηριακό σύμπλεγμα του οποίου η λειτουργία τους ξεκίνησε το 2009.

Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, Παλαιά Ανάκτορα (Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου)

Επαναλειτούργησε το 1995, στα Ανάκτορα Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, πυρήνα του Ιστορικού Μουσείου της πόλης και του νησιού της Κέρκυρας. Τα έργα της μόνιμης έκθεσης της Πινακοθήκης αποτελούν αδιαμφισβήτητους μάρτυρες της καλλιτεχνικής και πνευματικής άνθησης του τόπου. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής της Πινακοθήκης περιλαμβάνει έργα Κερκυραίων ζωγράφων του 19ου αιώνα (Χ. Παχής, Π. Προσαλέντης, Α. Γιαλλινάς, Β. Μποκατσιάμπης, Σ. Σκαρβέλης, Λ. Κογεβίνας, Γ. Σαμαρτζής). Επίσης εκτίθεται μεγάλη συλλογή έργων, που προέρχονται κυρίως από δωρεές (συλλογή Σαμαρτζή, Παππά, Μάκοτσι και Βεντούρα). Οι κυρίαρχες τάσεις που επικρατούν στα έργα των Κερκυραίων ζωγράφων του 19ου αιώνα, σχετίζονται με τις ακαδημαϊκές τάσεις της εποχής αλλά και τις επιρροές που δέχονται οι καλλιτέχνες από την ιταλική ζωγραφική. Προς το τέλος του 19ου αιώνα παρατηρείται στροφή των καλλιτεχνών αυτών προς τον ιμπρεσσιονισμό. Το Ανάκτορο των Αγ. Μιχαήλ και Γεωργίου, όπου στεγάζεται η Πινακοθήκη μαζί με το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, είναι έργο των ετών 1819-1924. Αποτελεί σημαντικό μνημείο της Αγγλοκρατίας, από τα πρώτα έργα νεοκλασικού ρυθμού στην Ελλάδα. Η ονομασία "Ανάκτορο Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου" δόθηκε, γιατί εκτός από γραφεία και κατοικία των Άγγλων Αρμοστών, το κτίσμα αποτελούσε την έδρα του ομώνυμου τάγματος. Μέχρι την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα (1864) το ανάκτορο στέγαζε τη Γερουσία και την Ιόνιο Βουλή. Μετά το 1864 λειτούργησε ως θερινή κατοικία των βασιλέων, ενώ στέγασε και την αρχαιολογική συλλογή της Κέρκυρας.

Παλαιό Ψυχιατρείο, Πλατεία Τσιριγώτη 7

Νεοκλασικό σύμπλεγμα κτηρίων της πλατείας Τσιριγώτη, όπου σήμερα στεγάζονται τρία τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στα κτήρια αυτά περιλαμβάνεται και το κτήριο Χαλεπάς, από το όνομα του διακεκριμένου Έλληνα γλύπτη που νοσηλεύτηκε εδώ για αρκετά. Στους χώρους του Παλαιού Ψυχιατρείου στεγάζονται το Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας, το Τμήμα Πληροφορικής και το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας. Τα μαθήματα γίνονται σε διάφορες πτέρυγες των οικοδομημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων όπου κάποτε λειτουργούσαν τα μαγειρεία και οι κλίνες του Ψυχιατρείου. Τα βασικά κτήρια που χρησιμοποιούνται στο Παλαιό Ψυχιατρείο είναι το κτήριο Γκούσης, το κτήριο των Γραμματείων και το κτήριο Αρεταίος

Κτίριο Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Παλαιό Φρούριο

Στεγάζεται στο Παλαιό Φρούριο, αξιόλογο έργο στρατιωτικής αμυντικής τέχνης και οικοδομικής τεχνικής, ένα από τα σημαντικότερα αμυντικά συγκροτήματα που κατασκευάστηκαν στην Μεσόγειο (15ος – 18ος αιώνας). Αποτελεί ένα ξεχωριστό χώρο περιπάτου, ενώ παράλληλα φιλοξενεί σειρά μόνιμων και περιοδικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, Θεοτόκη Γεωργίου 68 & Μαντζάρου

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας ξεκίνησε τη λειτουργία του ανήμερα των Χριστουγέννων, το 1998. Έχει παρουσιάσει πολλές θεατρικές παραγωγές σε όλες του τις Σκηνές (Κεντρική, Παιδική, Πειραματική). Στις παραγωγές του, που παρακολούθησαν θεατές σε πολλές πόλεις της χώρας, όπου και περιόδευσε, αλλά και στην Ιταλία, συνέπραξαν πολλοί δημιουργοί – καλλιτέχνες, εκ των οποίων αρκετοί ήταν Κερκυραίοι και φοιτητές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

ΧΩΡΟΙ

  • Κτίριο Τμήματος Ιστορίας και Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας
  • Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας
  • Παλαιό Ψυχιατρείο
  • Κτίριο Τμήματος Μουσικών Σπουδών
  • Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας

ΧΟΡΗΓΟΙ

ionio.gr
avarts.ionio.gr
erimee
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας