Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου είχε την τιμή να αναγορεύσει Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’.
Το βιντεοσκοπημένο υλικό είναι διαθέσιμο στην εξής διεύθυνση:
Video-Stream τελετής 12/12/2016
Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 19:00 στην αίθουσα τελετών της Ιονίου Ακαδημίας και μεταδόθηκε μέσω live streaming από τον κεντρικό ιστοχώρο του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Το πρόγραμμα της τελετής ήταν το ακόλουθο:
- Είσοδος των μελών της Συγκλήτου
- Είσοδος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β’ συνοδείᾳ του Πρυτάνεως του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Βασίλειου Χρυσικόπουλου
- Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου
- Ανάγνωση ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Αναπληρωτή Καθηγητή Ανδρέα Φλώρο
- Ανάγνωση επαίνου (laudatio) του Τιμώμενου από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Συμβουλίου του Ιδρύματος, Καθηγητή Νικόλαο - Γρηγόριο Κανελλόπουλο
- Αναγόρευση του Τιμώμενου και περιένδυσή του με την τήβεννο και τα διάσημα του Ιονίου Πανεπιστημίου από τον Πρύτανη
- Επίδοση ψηφίσματος και διδακτορικού διπλώματος από τον Πρύτανη
- Επίδοση επίσημου δώρου
- Αντιφώνηση – ομιλία του επίτιμου διδάκτορος, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β’
- Απολυτίκιον Αγίου Σπυρίδωνος - Πολυχρονισμός του Τιμώμενου, από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών
- Πέρας τελετής
Σύντομο Βιογραφικό Τιμώμενου
Ο Mακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης), γεννήθηκε στα Οινόφυτα Βοιωτίας το 1938. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διετέλεσε πρώτος σε πανελλαδική κλίμακα υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για τις σπουδές του στη βυζαντινή ιστορία και στον πολιτισμό, τις οποίες πραγματοποίησε στα Πανεπιστήμια του Γκρατς (Αυστρία) και του Μονάχου. Στην συνέχεια εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών, δίπλα στον Αναστάσιο Ορλάνδο, και ως φιλόλογος στο Λεόντειο Λύκειο της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και στο Γυμνάσιο της Αυλώνας. Στην συνέχεια, εγκατέλειψε την πανεπιστημιακή του καριέρα μετά την ένταξή του στον ιερό κλήρο.
Ο Αρχιεπίσκοπος, κατά τη διάρκεια της μακράς και ουσιαστικής διαδρομής του ενέπνευσε και ίδρυσε πολλές εκπαιδευτικές και μορφωτικές δραστηριότητες στον χώρο του Πολιτισμού και της Τέχνης. Στο κοινωνικό του έργο ξεχωρίζουν η δημιουργία οικοτροφείων, ορφανοτροφείου με μορφή ανάδοχης οικογένειας, Στεγών Ηλικιωμένων, Κέντρου Επανένταξης Ψυχικώς Πασχόντων, Εκπαιδευτηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων με Ειδικές Ανάγκες, Κέντρου Πρόληψης για τα ναρκωτικά, Συσσιτίων Απόρων συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών μεταναστών, Συμβουλευτικών Σταθμών, Κέντρου Ιστορικών και Αρχαιολογικών Ερευνών (Ζάλτσα - Ιερά Μονή Λυκούρεση). Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος διαθέτει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, στο οποίο συγκαταλέγονται πολλά άρθρα, μελέτες και βιβλία θεολογικού, κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου, εκ των οποίων αυτό με τον τίτλο «Μεσαιωνικά Μνημεία της Ευβοίας» βραβεύθηκε το 1970 με πρώτο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Το 2006 εξεδόθη ο πρώτος από τους τρεις τόμους έργου του με τον τίτλο «Χριστιανική Βοιωτία», ένα συνολικό έργο αναφοράς για τα χριστιανικά μνημεία της περιοχής.
Κατά τα τελευταία έτη έχει προαγάγει με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο το ποιμαντικό και κοινωνικό έργο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την αντιμετώπιση των οξέων προβλημάτων που έχουν ανακύψει στη χώρα.
Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας
Ιόνιο Πανεπιστήμιο