Στο πλαίσιο του μαθήματος Στοιχεία Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου με διδάσκοντα τον Επίκ. Καθηγητή Δρ. Ιάκωβο Παναγόπουλο, συστάθηκε μια ομάδα φοιτητών/ριών για την επιλογή του βραβείου για καλύτερη ταινία Κοινωνικής ευαισθησίας.
Κείμενο από την ομάδα φοιτητών/ριών σχετικά με την επιλογή της ταινίας:
Το ντοκιμαντέρ "Name Me Lawand" επιλέχθηκε ως το νικητήριο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, χάρη στη βαθιά κοινωνική ευαισθησία που αναδεικνύει. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός κωφού αγοριού που, μαζί με την οικογένειά του, αναζητά ένα νέο ξεκίνημα ως πρόσφυγας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεξιοτεχνικά, η στοχευμένη επιλογή των πλάνων, ο χειρισμός της κάμερας και η ηχητική επένδυση, του σκηνοθέτη Edward Lovelace αποτυπώνουν τις προκλήσεις της μετανάστευσης, την πάλη για αποδοχή και την ανάγκη επικοινωνίας, αναδεικνύοντας τη δύναμη της κοινότητας και της ενσυναίσθησης. Το ντοκιμαντέρ είναι εξαιρετικά επίκαιρο, δεδομένων των αυξανόμενων συζητήσεων παγκοσμίως γύρω από τα δικαιώματα των προσφύγων, την κοινωνική ένταξη και την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η μεταναστευτική κρίση παραμένει κεντρικό ζήτημα. Το φιλμ επαινέθηκε για την ικανότητά του να ευαισθητοποιεί το κοινό γύρω από ζητήματα διαφορετικότητας και κοινωνικού αποκλεισμού, προσφέροντας έναν πολύτιμο διάλογο για την ένταξη και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.
Η ομάδα των φοιτητών/ριών αναφέρει επίσης σχετικά με την εμπειρία:
Η παρακολούθηση των ντοκιμαντέρ έγινε ατομικά, ώστε ο καθένας να αποφασίσει ποια ταινία προτιμά σε προσωπικό επίπεδο. Συσκεφθήκαμε, συζητήσαμε για το κάθε ντοκιμαντέρ μεμονωμένα και έπειτα ακολούθησε ψηφοφορία απο την οποία επιλέχθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ κοινωνικής ευαισθησίας η ταινία "Name me Lawand“ με δέκα ψήφους, με δυο ψήφους ψηφίστηκε το “Crows are White” και τέλος οι ταινίες “Between Revolutions” και “Unspoken” είχαν από μία ψήφο. Η εμπειρία, τόσο της παρακολούθησης όσο και της επιλογής, ήταν σημαντική για τον κάθε ένα, καθώς μέσω της συζήτησης μοιραστήκαμε πολλές ιδέες και ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις και οπτικές...
Συντονισμός της ομάδας από τη φοιτήτρια Δέσποινα-Αθηνά Ματσινοπούλου
- Ευαγγελία Αδάμ
- Παναγιώτης Αφουξενίδης
- Τριαντάφυλλος Δήμας
- Γεωργία Καπαγιαννίδου
- Ανδρέας Καπλανάρας
- Μαρίνα Αικατερίνη Κτενιδάκη
- Ελένη Κυριαζή
- Χαρίκλεια Μαρία Λέκκα
- Γιώργος Μαβίδης
- Αγγελική Τζώρα
- Μιχάλης Φεσάκης
- Χριστόδουλος Χειλακέας
- Θάνος Χονδρογιάννης
Υπεύθυνος διδάσκων Δρ. Ιάκωβος Παναγόπουλος, Επίκ. Καθηγητής ΤΤΗΕ