Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου προκηρύσσει στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου, μία (1) θέση μέλους Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο: «Ψηφιακή Γλυπτική Πλαστική: νέες εκφραστικές μορφές της Γλυπτικής με χρήση ψηφιακών μέσων» (από εξέλιξη).
«Το γνωστικό αντικείμενο: «Ψηφιακή Γλυπτική-Πλαστική: νέες εκφραστικές μορφές της Γλυπτικής με χρήση ψηφιακών μέσων» προϋποθέτει το συνδυασμό αφ’ ενός της θεωρητικής εποπτείας με την πρακτική εφαρμογή της σε καλλιτεχνικό έργο στο νέο πεδίο της δημιουργικής Γλυπτικής–Πλαστικής με τη χρήση νέων μέσων, και αφ’ ετέρου τη διδακτική εμπειρία στα παραπάνω. Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας περιλαμβάνει ως κεντρική του συνιστώσα την εκπαίδευση των φοιτητών σε θεμελιώδη αντικείμενα των Εικαστικών Τεχνών, με αφετηρία τα βασικά στοιχεία του εικαστικού λεξιλογίου, δηλαδή το Σχέδιο και το Χρώμα, και εν συνεχεία την Ζωγραφική, διασυνδέοντάς τα παράλληλα με εναλλακτικές, διευρυμένες μορφές έκφρασης μέσω σύγχρονων τεχνολογιών. Υπό την δημιουργική αυτή θεώρηση κρίνεται επιβεβλημένη η θεραπεία του αντικειμένου της Γλυπτικής - Πλαστικής ως ενός δημιουργικού πεδίου που συντελεί στην διεύρυνση των δυνατοτήτων έκφρασης με νέες μορφές που επιτρέπει η χρήση ψηφιακών μέσων. Με τον ανωτέρω συνδυασμό, οριοθετείται το δημιουργικό πεδίο της Ψηφιακής Γλυπτικής – Πλαστικής, το οποίο στόχος είναι να αποτελέσει έναν νέο ακαδημαϊκό πυλώνα εκπαιδευτικής και ερευνητικής ανάπτυξης του Τμήματος παράλληλα με τον αντίστοιχο της Ζωγραφικής - αλλά και σε συνδυασμό με αυτόν - υπό τις δυνατότητες και προοπτικές που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία. Από τα ανωτέρω προκύπτουν οι βασικές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται, ώστε το γνωστικό αντικείμενο να θεραπεύεται με πληρότητα σε διδακτικό, δημιουργικό και ερευνητικό επίπεδο στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας: Α) Διεπιστημονική και διαθεματική/διαμεσική προσέγγιση, ώστε να καλύπτονται τόσο οι καλλιτεχνικές, όσο και οι τεχνολογικές διαστάσεις του αντικειμένου στο τομέα της γλυπτικής και των γλυπτικών εγκαταστάσεων με χρήση ψηφιακών τεχνολογιών. Η ενδεικτική οριοθέτηση των δημιουργικών διαστάσεων του αντικειμένου περιλαμβάνει σχετικά με τα ανωτέρω διαδραστικά έργα τέχνης και δυναμικά μεταβαλλόμενες παρουσιάσεις καλλιτεχνικού περιεχομένου. Το προαπαιτούμενο υπόβαθρο περιλαμβάνει κατά μείζονα λόγο τις σπουδές στην τέχνη της Γλυπτικής. Β) Προαπαιτούμενο υπόβαθρο που περιλαμβάνει κατά μείζονα λόγο την τεκμηριωμένη θεωρητική γνώση γύρω από τα ανωτέρω αντικείμενα, καθώς και την κατοχή καλλιτεχνικού έργου στον εν λόγω τομέα. Αποδεδειγμένη διδασκαλία στα ανωτέρω αντικείμενα είναι ιδιαίτερα επιθυμητή.
Συμπερασματικά, το γνωστικό αντικείμενο: “Ψηφιακή Γλυπτική-Πλαστική: νέες εκφραστικές μορφές της Γλυπτικής με χρήση ψηφιακών μέσων ” συναποτελείται από θεωρητική κατάρτιση, την επίδειξη σημαντικού καλλιτεχνικού έργου στον τομέα της γλυπτικής με χρήση ψηφιακών μέσων και των γλυπτικών διαδραστικών εγκαταστάσεων, καθώς και την εμπειρία της διδασκαλίας των επιμέρους θεωρητικών και πρακτικών διαστάσεων του προκηρυσσόμενου αντικειμένου».
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν στο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα ΑΠΕΛΛΑ, στη διαδικτυακή διεύθυνση http://apella.minedu.gov.gr/ την υποψηφιότητά τους μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης της Προκήρυξης αυτής στο πληροφοριακό σύστημα, μαζί με όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά.
Ο Πρύτανης
Ανδρέας Φλώρος