Τη Δευτέρα 8 Μαΐου στις 14.00, στο πλαίσιο του προπτυχιακού μαθήματος «VIS 835-Τριδιάστατα Μοντέλα και Συνθέσεις» του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο/διάλεξη της προσκεκλημένης αρχιτέκτονα μηχανικού κας Λίνας Μαντίκου με τίτλο «Μετασχηματισμοί του ενδιάμεσου 3. Μια μορφοποιητική διαδικασία σε ψηφιακά τρισδιάστατα μοντέλα». Η διάλεξη είναι ανοικτή προς όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές.
Περιεχόμενο δράσης:
Πώς ο ενδιάμεσος βιωμένος, δια-υποκειμενικός, ρευστός και διαμεσολαβημένος χώρος μεταξύ υποκείμενου και αντικειμένου αποτελεί μια παραγωγική συνθήκη αντίληψης, περιγραφής και μορφοποίησης; Ποιος είναι ο ρόλος του φαντασιακού, του ερωτισμού και της κατασκευής της εικόνας του σώματος στη δομή της γλώσσας σχεδιασμού; Μια κατασκευαστική γλώσσα πώς σχετίζεται με μια υποκειμενική γλώσσα αντίληψης, περιγραφής και μετά σχεδιασμού; Πώς η γλώσσα σχεδιασμού σε ψηφιακά περιβάλλοντα μπορεί να δώσει «ιδιοσυγκρασιακά» χαρακτηριστικά σε ένα υπό σχεδιασμό αντικείμενο;
Θα παρουσιαστεί και θα εξεταστεί μια πειραματική μεθοδολογία σχεδιασμού, μορφοποίησης και μετα-εννοιολόγησης ψηφιακών τρισδιάστατων μοντέλων, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα ως εργαλείο αναζήτησης του στοιχειώδους και σχεδιασμού μιας ιδιοσυγκρασιακής βαθιάς δομής.
Σύντομο βιογραφικό
Η Λίνα Μαντίκου(1987) είναι υπ. Διδάκτωρ στο τμήμα της Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως υπότροφος του ΕΛΚΕ ΕΜΠ. Αποφοίτησε με «άριστα» από το προπτυχιακό τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2011) και με «άριστα» από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΔΠΜΣ «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός» του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π, ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Το πεδίο έρευνάς της αφορά διεπιστημονικές μεθόδους αλληλεπίδρασης της τέχνης και της αρχιτεκτονικής. Συμμετείχε ως καλλιτέχνης στην 15η Μπιενάλε νέων καλλιτεχνών Ευρώπης και Μεσογείου το 2011, έχει συμμετάσχει σε πάνω από 6 ομαδικές εκθέσεις ως καλλιτέχνης και έχει επιμεληθεί την ομαδική έκθεση «#ηΑντανάκλασηΤουΠιάτου», στο Μουσείο Γαστρονομίας το 2015 στην Αθήνα. Το ερευνητικό της έργο έχει δημοσιευθεί σε διεθνή παγκόσμια συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά. Έχει αποτελέσει μέλος στο ερευνητικό έργο «I-D (I - Design _ Idiosyncratic Meta Design) Ιδιοσυγκρασιακές Διαδικασίες Ανάγνωσης και Δημιουργίας Μετά-Αντικειμένου στον Σύγχρονο Βιομηχανικό Σχεδιασμό.», ως επιχορηγούμενο ερευνητικό πρόγραμμα μέσα από το πρόγραμμα: «Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές – κύκλος Β’», ΕΣΠΑ 2014-2020 με ερευνητική ομάδα: Ζαφειρόπουλος Θεόδωρος, Ψυχούλης Αλέξανδρος, Αγγελική-Σοφία Μαντίκου, Αθανάσιος Φαραγγάς. Παρέχει επικουρικό διδακτικό έργο στο τμήμα της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ από το 2018 μέχρι σήμερα.
Ζει και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Αθήνα.
Υπεύθυνη διδάσκουσα:
Μαλακασιώτη Αγγελική