Μια νέα δυναμική τροχιά ακαδημαϊκής εξέλιξης δημιουργεί για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο η ίδρυση γραφείου του στην πόλη της Νέας Υόρκης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί φυσική συνέχεια της έντονης δραστηριότητας που το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει επιδείξει τα τελευταία δύο χρόνια στον τομέα της καλλιέργειας διεθνών ερευνητικών συνεργασιών με πανεπιστημιακά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως τα Πανεπιστήμια Johns Hopkins και George Mason, αλλά και προσφάτως με το Texas / Health Science Center - μια συνεργασία αποτέλεσμα των δια ζώσης συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Pharos Summit 2022 που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Με την ίδρυση του νέου γραφείου στην Νέα Υόρκη δημιουργείται ένας ακαδημαϊκός και διοικητικός κόμβος του Ιονίου Πανεπιστημίου για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, ο οποίος θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση των υφιστάμενων συνεργασιών, αλλά και στην καλλιέργεια νέων, τόσο σε ερευνητικό, όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Βάσει της σχετικής εμπειρίας που έχει ήδη αποκτηθεί στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνεργασιών, η απλοποίηση των διαδικασιών και η αμεσότητα της επικοινωνίας που διασφαλίζεται με την λειτουργία του γραφείου, αποτελούν προϋπόθεση για τον βέλτιστο σχεδιασμό κοινών δράσεων, αλλά και για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των συνεργασιών με ακαδημαϊκά ιδρύματα της αλλοδαπής.
Το γραφείο του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Νέα Υόρκη θα στεγαστεί σε χώρο που έχει διατεθεί για τον σκοπό αυτό από την ιστορική Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος στη διεύθυνση 124 Wadsworth Avenue, New York, NY 10033, με ταυτόχρονη υποστήριξη μελών της ελληνικής ομογένειας, εξασφαλίζοντας έτσι και το απαραίτητο προσωπικό για την οργάνωση και λειτουργία του, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.
Σε δήλωσή του σχετικά με την ίδρυση του νέου γραφείου, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος ανέφερε πως «η έναρξη της λειτουργίας του ιδρυματικού μας γραφείου στην πόλη της Νέας Υόρκης αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, ένα ορόσημο στην ιστορία του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το Ίδρυμά μας πρωτοπορεί για άλλη μια φορά, δημιουργώντας μια διοικητική δομή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η οποία θα υποστηρίξει λειτουργικά όλες τις υφιστάμενες, αλλά και μελλοντικές συνέργειες με αμερικανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η εποχή της εξωστρέφειας για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι πλέον πραγματικότητα, οριοθετημένη από την ιδιαίτερη δυναμική ενός μικρού σε μέγεθος ακαδημαϊκού ιδρύματος που μπορεί να σχεδιάζει και να αναπτύσσει σημαντικές και αμοιβαία επωφελείς συνέργειες σε διεθνές επίπεδο. Ευχαριστούμε θερμά, τόσο την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, όσο και τα μέλη της ελληνικής ομογένειας που από την πρώτη στιγμή στήριξαν εμπράκτως την πρότασή μας για την ίδρυση και λειτουργία του γραφείου του Πανεπιστημίου μας».
Τα εγκαίνια του νέου γραφείου του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Νέα Υόρκη προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποτελεί το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που ιδρύει γραφείο στη Νέα Υόρκη και η πρωτοβουλία αυτή έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, όπως αποδεικνύεται από σχετικά εκτενή δημοσιεύματα.
Πιο συγκεκριμένα σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ και με τίτλο "Πότε «ανοίγει πανιά» το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τις ΗΠΑ" αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η δήλωση του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητή Ανδρέα Φλώρου «Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε μία πολύ συστηματική συνεργασία, σε ερευνητική δομή, του εργαστηρίου βιοπληροφορικής και ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, μια από τις θεμελιωμένες και καλές πρακτικές συνεργασιών που υπάρχουν μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων, όπως ειπώθηκε και στο πλαίσιο του “Pharos Summit 2022”. Εκεί λοιπόν διαπιστώσαμε πως η φυσική παρουσία μας στην Αμερική θα διευκόλυνε σε κάποια ζητήματα τα οποία σχετίζονται με συνεργασίες που ήδη έχουμε με τα αμερικανικά πανεπιστήμια σχετικά με την εκπόνηση της έρευνας. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της έρευνας για την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών με βιοδείκτες το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έχει μία τεράστια βάση δεδομένων από δείγματα ανθρώπων τα οποία καθορίζονται σε επίπεδο experiment. Η παρουσία μας εκεί θα διευκολύνει την ερευνητική μας ομάδα σχετικά με την εξαγωγή, διαχείριση και μεταφορά των δεδομένων».
https://www.tovima.gr/2023/01/15/society/pote-anoigei-pania-to-ionio-panepistimio-gia-tis-ipa/
Αντίστοιχα, σε σχετικό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, διευκρινίζεται ότι "η ίδρυση του γραφείου κρίθηκε απαραίτητη στο πλαίσιο της καλλιέργειας διεθνών ερευνητικών συνεργασιών με πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, όπως τα πανεπιστήμια Johns Hopkins και George Mason, αλλά και προσφάτως με το Texas / Health Science Center. Ειδικότερα, υπάρχει συνεργασία του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, Χιούστον, με το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου καθώς και συνεργασία του ελληνικού ΑΕΙ με το Johns Hopkins University για την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ."
https://www.kathimerini.gr/society/562195588/sti-nea-yorki-petaei-to-ionio-panepistimio/