Από την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2022 και κάθε Κυριακή στις 10.30, εκπέμπεται η ημίωρη ζώνη "Φοιτητιβίσματα" από το κανάλι της Βουλής. Πρόκειται για την προβολή δύο δεκαπεντάλεπτων φοιτητικών ταινιών (ντοκιμαντέρ) που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ του προγράμματος πρακτικής άσκησης στον σταθμό της Βουλής τελειόφοιτων των Τμημάτων Οπτικοακουστικών Σπουδών, Μουσικών Σπουδών και Επικοινωνίας των ΑΕΙ της χώρας. Στον τέταρτο πιλοτικό κύκλο του προγράμματος συμμετείχαν κάνοντας πρακτική άσκηση στη Βουλή των Ελλήνων και με θεματολογία εμπνευσμένη από το 1821, 65 επιλεγμένοι φοιτητές και φοιτήτριες και 10 εθελοντές, από 52 Τμήματα και από 17 ΑΕΙ, με την υποστήριξη 60 καθηγητών και διδασκόντων.
Σχετικός σύνδεσμος: https://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Vouli-Tileorasi/programma/
Το πρόγραμμα ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ που ξεκίνησε το 2018 με πρωτοβουλία του καναλιού και με παραγωγή 29 ντοκιμαντέρ, και συνεχίστηκε το 2019 με 40 ταινίες, εξελίσσεται σε πολύτιμο θεσμό για τη φοιτητική οπτικοακουστική δημιουργία. Το 2020 συμμετείχαν 35 φοιτήτριες/φοιτητές και 22 σύνδεσμοι καθηγήτριες/ καθηγητές, από 15 Τμήματα και 8 Πανεπιστήμια.
Οι φοιτητές/φοιτήτριες, που επιλέγονται με ευθύνη των συνδέσμων καθηγητών και των Τμημάτων, παρακολουθούν αρχικά ένα τρίμηνο δια-τμηματικό σεμινάριο, που προσφέρουν εθελοντικά οι διδάσκοντες/διδάσκουσες. Έπειτα χωρίζονται σε ομάδες και, λειτουργώντας συνεργατικά, ερευνούν, προτείνουν, επιλέγουν, κινηματογραφούν, επεξεργάζονται (εικόνα, ήχο, μουσική, γραφικά) και τελικά υπογράφουν την σειρά δεκαπεντάλεπτων ντοκιμαντέρ «Φοιτητιβίσματα».
Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας εκπροσωπείται από την φοιτήτριά του, Νεφέλη Κόλλια, που ανήκει στην σκηνοθετική ομάδα του ντοκιμαντέρ με τίτλο 1821 - Η Επιθεώρηση, το οποίο προβλήθηκε στις 27 Μαρτίου 2022 από το Κανάλι της Βουλής. Υπεύθυνος προγράμματος ΤΤΗΕ: Αναπλ. Καθηγητής Κωνσταντίνος Τηλιγάδης.
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς με ορισμένα μέλη του θιάσου του αναλύουν το θεατρικό τους εγχείρημα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821.
Σενάριο/ Ιδέα: Παντελής Αμπουχάνης / Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Σκηνοθεσία: Σμαράγδα Καραμπέρη / Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, ΑΣΚΤ
Νεφέλη Κόλλια / Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Γεωργία Στράτη / Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Γιώργος Χριστοδούλου / Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ