Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης και η Επιτροπή Εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του Κύκλου Διαλέξεων με θέμα «Εκδοτική δραστηριότητα και κίνηση των ιδεών κατά την Επανάσταση του 1821», σας προσκαλούν στη διαδικτυακή διάλεξη του κ. Δημήτρη Αρβανιτάκη, Ιστορικού και υπεύθυνου του Τμήματος Εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη, με θέμα:
«Υμνώντας την Επανάσταση, ή Σημειώσεις για τη Νέα Ποίηση των Ελλήνων»
την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 19.00.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν:
- Η κα Χριστίνα Μπάνου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, και Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης.
- Ο κ. Ηλίας Γιαρένης, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Φοιτητικής Μέριμνας και Διασφάλισης Ποιότητας και Πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού των 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Συντονίζει η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κα Έλλη Άνθη-Καλοφωλιά.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
H συμμετοχή είναι δωρεάν.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Webex:
Meeting number: 2731 182 4769
Password: Y4qUqJ9dan3
Για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων, σάς ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση ενδέχεται να βιντεοσκοπείται ή να λαμβάνονται φωτογραφίες για το αρχείο του Ιονίου Πανεπιστημίου και για λόγους προβολής της εκδήλωσης σε διάφορα μέσα. Προτρέπουμε όσους/ες την παρακολουθήσουν και δεν επιθυμούν τη καταγραφή των προσωπικών τους δεδομένων, να μην ανοίξουν την κάμερα και τα μικρόφωνα και να μη χρησιμοποιούν το όνομά τους ως χρήστες.
Ο Εισηγητής
Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης είναι ιστορικός, με κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα την κοινωνική ιστορία των νησιών του Ιονίου, την ιστορία της τοπικής και της εθνικής ιστοριογραφίας, την ιστορία της λογιοσύνης, τις σχέσεις του ελληνικού και του ιταλικού πνευματικού κόσμου σε συνάρτηση με τη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και των εθνικών κρατών (18ος-19ος αι.). Υπήρξε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής και συντονιστής της έκδοσης των Έργων του Ανδρέα Κάλβου (2014-2021), είναι μέλος της Γραμματείας σύνταξης του περιοδικού Τα Ιστορικά και εργάζεται στο Μουσείο Μπενάκη ως υπεύθυνος του Τμήματος Εκδόσεων.
Κυριότερα έργα του:
Κοινωνικές αντιθέσεις στην πόλη της Ζακύνθου. Το ρεμπελιό των ποπολάρων (1628), Μουσείο Μπενάκη – Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, Αθήνα 2001·
Ανδρέας Μουστοξύδης – Αιμίλιος Τυπάλδος. Αλληλογραφία (1822-1860), Μουσείο Μπενάκη – Εκδόσεις Κότινος, Αθήνα 2005·
Στον δρόμο για τις πατρίδες. Η Ape italiana, ο Ανδρέας Κάλβος, η ιστορία, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2010·
Απολογία της αυτοκτονίας. Ένα “αφελές” κείμενο του Ανδρέα Κάλβου, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2012·
Ανδρέας Κάλβος. Αλληλογραφία, τόμ. 1-2, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2014 (εισαγωγή – επιμέλεια – σχολιασμός)·
Η αγωγή του πολίτη. Η γαλλική παρουσία στο Ιόνιο (1797-1799) και το έθνος των Ελλήνων, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2020·
Σπύρος Ι. Ασδραχάς 1933-2017. Εργογραφία & Δοκιμή βιογραφίας, Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας – Εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα 2021.