Η εξ αποστάσεως υλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά τα τελευταία τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα προέκυψε ως ανάγκη στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας της Covid-19. Υπό τις συνθήκες αυτές, η συνέχιση του διδακτικού έργου με όρους ποιότητας κατέστη εφικτή και επιτυχής με τις εντατικές προσπάθειες του συνόλου του διδακτικού προσωπικού των Πανεπιστημίων. Πλέον, με τη διαμόρφωση νέων δεδομένων, όπως η καθολική πρόσβαση του ενήλικου πληθυσμού στον εμβολιασμό, η επαναφορά στην κανονικότητα της διά ζώσης διδασκαλίας μπορεί να εξεταστεί ως εναλλακτική, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.
Παράλληλα όμως, ο έγκαιρος προγραμματισμός και η άμεση χάραξη μιας ενιαίας πολιτικής λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα υπό τα νέα δεδομένα της πανδημίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση του αποτελεσματικού σχεδιασμού και της ομαλής έναρξης του χειμερινού ακαδημαϊκού εξαμήνου, τόσο από την άποψη της ακαδημαϊκής διαχείρισης εκ μέρους των Πανεπιστημίων, όσο και για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των Ιδρυμάτων. Η ενιαία αυτή πολιτική πρέπει να προσδίδει στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα την απαραίτητη ευελιξία, όπως ήδη συμβαίνει στον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο, ούτως ώστε αυτά να μπορούν να καθορίσουν πτυχές της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής τους λειτουργίας, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Υπό το πρίσμα αυτό, η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου αποφασίζει τα ακόλουθα:
- Καλεί την πολιτεία όπως εγκαίρως στηρίξει τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για την διά ζώσης πραγματοποίηση των μαθημάτων, των εργαστηρίων και της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, προχωρώντας στις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους πρόσθετους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους που απαιτούνται για την πλήρη συμμόρφωση με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο θέμα του ελέγχου των όποιων δικαιολογητικών πρόσβασης στους χώρους διδασκαλίας, μια διαδικασία που είναι στην πράξη αδύνατο να πραγματοποιηθεί από το διδακτικό και υφιστάμενο προσωπικό των Ιδρυμάτων. Χωρίς την ανωτέρω μέριμνα, η διά ζώσης διδασκαλία δεν θα είναι εφικτή.
- Απευθύνει έκκληση στους/στις φοιτητές/φοιτήτριες και σε όλες τις κατηγορίες διδακτικού και διοικητικού προσωπικού να εμβολιασθούν, στηρίζοντας εμπράκτως την προσπάθεια επαναφοράς στην διά ζώσης εκπαιδευτική πραγματικότητα με την μέγιστη δυνατή ατομική και συλλογική ασφάλεια.
- Να υποβάλει αίτημα στον ΕΟΔΥ για την διάθεση κινητών μονάδων πραγματοποίησης τακτικών ελέγχων (rapid tests), δυο φορές την εβδομάδα, για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εντός των χώρων του Ιδρύματος, πέραν του αιτήματος που έχει ήδη κατατεθεί για την λειτουργία κινητών εμβολιαστικών κέντρων στην Κέρκυρα, Λευκάδα, Αργοστόλι και Ζάκυνθο.
- Εντέλλεται την Ιδρυματική Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας να προχωρήσει στην κατάρτιση, δημοσιοποίηση, συντονισμό και επίβλεψη των απαραίτητων -για τον ασφαλή προγραμματισμό της διά ζώσης διδασκαλίας- μέτρων και υγειονομικών πρωτοκόλλων, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους Κοσμήτορες των Σχολών του Ιδρύματος.