Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο υποδέχεται τον βραβευμένο κινηματογραφιστή Steven Bernstein στην Κέρκυρα (3-5/5/2018)

ShareThis
Δημοσίευση: 26-04-2018 11:27 | Ενημέρωση: 02-05-2018 14:53 | Προβολές: 10977
Έναρξη: 03-05-2018 |Λήξη: 05-05-2018
[Έληξε]
image

Ο Steven Bernstein, βραβευμένος κινηματογραφιστής και ένθερμος υποστηρικτής της Ελληνικής βιομηχανίας οπτικοακουστικών και κινηματογραφικών παραγωγών πρόκειται να επισκεφθεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (3-5 Μαΐου 2018). Η τριήμερη επίσκεψη στην Κέρκυρα, την οποία διοργανώνει το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας, συμπεριλαμβάνει τη διοργάνωση ενός ανοικτού σεμιναρίου στην αίθουσα τελετών της Ιονίου Ακαδημίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 στις 12 το μεσημέρι.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με τις πρυτανικές αρχές και τους καθηγητές των Τμημάτων και μια ειδική συνάντηση την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, 13:00 στο αμφιθέατρο 1 του Τμήματος Ιστορίας, με τους φοιτητές της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών και την ευρύτερη κοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας, Καθηγητής Νικόλαος-Γρηγόριος Κανελλόπουλος: «Έχουμε την τιμή και τη χαρά να υποδεχόμαστε τον Steven Bernstein στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με ένα πρόγραμμα επίσκεψης ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους φοιτητές, τους διδάσκοντες/ερευνητές και δημιουργούς του Ιονίου Πανεπιστημίου και της Κέρκυρας γενικότερα. Η επίσκεψη είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για το ίδρυμα και τη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών στην οποία εντάσσονται το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών. Εύχομαι η επίσκεψη να αποτελέσει το έναυσμα για ουσιαστική συνεργασία και μετάδοση της γνώσης, την ανταλλαγή εμπειρίας και την δημιουργία ενός διεθνούς καλλιτεχνικού οικοσυστήματος παραγωγής περιεχομένου.»



Ο Steven Bernstein γεννήθηκε στο Μπάφαλο (Buffalo) της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλο που αρχικά εκπαιδεύτηκε ως συγγραφέας και σκηνοθέτης, πρωτίστως έγινε γνωστός σαν κινηματογραφιστής στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όπου βρισκόταν εν μέσω του πρώτου κύματος της επανάστασης της μουσικής βίντεο, η οποία σάρωσε την Αγγλία και, στη συνέχεια, στον υπόλοιπο κόσμο.

Έχοντας κερδίσει πολλά βραβεία για το έργο του σε διαφημιστικά σποτ, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλου κύρους βραβείων των Καννών Golden Lion και DA&A, ο Bernstein άρχισε να γυρίζει ανεξάρτητες ταινίες ως κινηματογραφιστής. Η επιτυχία του σε αυτές τις ταινίες, μαζί με τα διαφημιστικά σποτ και το γράψιμό του στο θέατρο και τον κινηματογράφο, έστρεψαν τα φώτα πάνω του. Το 1988 του ανατέθηκε να γράψει ένα βιβλίο σχετικά με τις μεθόδους παραγωγής μιας ταινίας. Το βιβλίο του έγινε μπεστ σέλερ στο συγκεκριμένο θέμα για μία δεκαετία και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Χρησιμοποιήθηκε σε πανεπιστήμια και κολλέγια κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο.

Η επιτυχία του Bernstein δεν άφησε αδιάφορο το Χόλυγουντ. Έτσι, γύρισε την υπέροχη ταινία-σταθμό “Σαν Νερό για Σοκολάτα” (Like Water for Chocolate), την υψηλότερη εισπρακτικά ξενόγλωσση ταινία όλων των εποχών ως τότε και η οποία του χάρισε πολλά βραβεία στα μέσα της δεκαετίας του 90. Τότε ο Bernstein μετακόμισε στο Λος Άντζελες. Το κυρίως μέρος της μετέπειτα δουλειάς του περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά εκλεκτικό εύρος επαίνων, όσον αφορά στις αφηγηματικές ταινίες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης με τίτλο “Το Τέρας” (Monster), το οποίο και χάρισε ένα Όσκαρ στην Σαρλίζ Θερόν φέτος και έκανε πάνω από 100 εκατομμύρια έσοδα, τεράστιες επιτυχίες ταινιών δράσης, όπως το Swat και το Murder, σημαντικές ταινίες στούντιο, όπως το "Dolores Claiborne", ανεξάρτητες ταινίες τέχνης, όπως τις τρεις πρώτες ταινίες του υποψήφιου για Όσκαρ, Νόα Μπάουμπαχ και κωμωδίες με τεράστια επιτυχία, κάποιες από τις οποίες έγιναν οι πιο επιτυχημένες ταινίες όλων των εποχών, όπως το "Waterboy", το οποίο κατέληξε με έσοδα σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα, έκανε συνολικά 50 μεγάλου μήκους τηλεοπτικές ταινίες και πιλοτικές ταινίες καθώς επίσης και εκατοντάδες διαφημιστικά. Η τελευταία δουλειά που έκανε ο Bernstein ως κινηματογραφιστής προτάθηκε για το μεγάλου κύρους βραβείο της Αμερικανικής Κοινότητας Κινηματογραφιστών, για το εκπληκτικό επίτευγμά του στο γύρισμα της πρωτοπόρου τηλεοπτικής σειράς "Magic City", ως επιστέγασμα μιας κινηματογραφικής καριέρας γεμάτη διακρίσεις, αλλά και δημιουργική και εισπρακτική επιτυχία.

Η πορεία του στον κινηματογράφο, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Συνεχίζει να γράφει βιβλία ενώ το βιβλίο του αναφορικά με τη διήθηση και την πυκνομέτρηση των χρωμάτων με τίτλο "Filter Fax" αποτέλεσε βιομηχανικό πρότυπο.

Επίσης, διδάσκει ευρέως και οι ομιλίες του αγαπήθηκαν πολύ. Έδωσε ομιλίες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, το Πανεπιστήμιο της Columbia, το UCLA και πολλά άλλα. Σχεδίασε επίσης ολόκληρα εκπαιδευτικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης και της Διάσημης Σχολής Crosswind στο Λονδίνο, όπου εκπαιδεύονται πάνω από 1000 τεχνικοί, διευθυντές και συγγραφείς.

Στη συνέχεια, η δημιουργική γραφή του Bernstein άρχισε να τραβάει την προσοχή, πριν από δεκαπέντε χρόνια, και τον καλούσαν τακτικά να ξαναγράψει ταινίες μεγάλου μήκους όπου και τελικά του ζητήθηκε να σκηνοθετήσει ένα από εκείνα τα σενάρια. Ονομάστηκε "Αποκωδικοποιώντας την Annie Parker" και γυρίστηκε το 2011. Το σενάριο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και προσέλκυσε ένα εξαιρετικό cast ηθοποιών, το οποίο περιλάμβανε την δύο φορές νικήτρια Oscar, Helen Hunt, την υποψήφια για Όσκαρ Samantha Morton, τον νικητή βραβείου Emmy, AaronPaul, τους Rashida Jones, Corey Stoll, Richard Schiff και πολλούς άλλους. Η ταινία έγινε και θεατρική παραγωγή, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, κέρδισε βραβείο καλύτερης ηθοποιού για την Morton στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Seattle, κέρδισε το βραβείο Sloan για τον Bernstein στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Hampton και κέρδισε βραβεία για τους Hunt και Paul στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μιλάνου. Έχει κυκλοφορήσει σε δεκαέξι χώρες και εκτός από τα έσοδα για τους επενδυτές της, απέφερε επιπλέον δύο εκατομμύρια δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο Bernstein είχε από καιρό ενδιαφερθεί να βρει τρόπους, ώστε οι ταινίες του να υποστηρίζουν σημαντικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και το πέτυχε.

Ο Bernstein συνέχιζε να δέχεται αναθέσεις για να γράψει άλλες έντεκα ταινίες μεγάλου μήκους και τηλεοπτικές σειρές και στη συνέχεια κλήθηκε και πάλι να σκηνοθετήσει ακόμα ένα από εκείνα τα υπέροχα σενάρια, το ’Dominion’. Και πάλι η ποιότητα της γραφής προσέλκυσε ένα κορυφαίο cast ηθοποιών, συμπεριλαμβανομένων των, John Malkovich, Rhys Ifans, Tony Hale, Rodrigo Santoro, Romola Garai and Zosia Mamet. Η ταινία ολοκληρώθηκε πέρυσι και αγοράστηκε για διεθνή θεατρική παραγωγή, κυκλοφορεί και έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε φεστιβάλ, παίρνοντας εξαιρετικές κριτικές για τις τέσσερεις, μέχρι στιγμής, προβολές της. Επιπλέον, θεωρείται άξια για να κερδίσει το βραβείο Oscar και για τη νίκη του Rhys Ifans, με το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο Ταλίν. Ο Ifans επαίνεσε τον Bernstein στην ομιλία του κατά την αποδοχή του Βραβείου του. Η ταινία θα κυκλοφορήσει αργότερα φέτος σε όλο τον κόσμο.

Ο Bernstein ζει στο Λος Άντζελες και στο Λονδίνο, έχει ένα γιο που είναι επιτυχημένος συντάκτης ταινιών, και έχει αυτόν τον καιρό τέσσερα σενάρια στα τελευταία στάδια της ανάπτυξης της παραγωγής.


Σχετικά δημοσιεύματα:


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την συνθήκη της Λωζάνης στην Ιόνιο Ακαδημία
Δημοσίευση: 19-10-2023 13:27 | Προβολές: 5877
Σημαντική Ημερομηνία: 25-10-2023
[Έληξε]
Open Call - Ionian Contemporary Animation Festival ICONA 2023
Δημοσίευση: 20-06-2023 17:46 | Προβολές: 3870
Έναρξη: 20-06-2023 |Λήξη: 08-09-2023
[Έληξε]
<< <
Μάρτιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Παρασκευή 29-03-2024
Πλατεία Τσιριγώτη 7, 49100 Κέρκυρα
Τηλ.: 26610 87860-1 - Fax: 26610 87866
e-mail: audiovisual@ionio.gr
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας