Επίτιμοι Διδάκτορες


Stelarc

Stelarc, Curtin University, Αυστραλία

Ημερομηνία Επιτιμοποίησης: 18/05/2016
Κείμενο ομιλίας Καθηγητή Stelarc

Βιογραφικό:

O Stelarc είναι ένας καλλιτέχνης της performance, που έχει πειραματιστεί οπτικά και έχει ενισχύσει ακουστικά το σώμα του. Έχει δημιουργήσει τρία φιλμ με την κινηματογράφηση του σώματός του εσωτερικά. Μεταξύ 1976-1988, πραγματοποίησε 26 SUSPENSIONS (Αιωρήσεις), performances στις οποίες το σώμα του αιωρείται, στηριγμένο από άγκιστρα που έχουν περαστεί στο δέρμα. Έχει χρησιμοποιήσει ιατρικό εξοπλισμό, Προσθετική, Ρομποτική, συστήματα Εικονικής Πραγματικότητας, το Ίντερνετ και τη Βιοτεχνολογία, προκειμένου να κατασκευάσει στενές και ακούσιες διεπαφές με το σώμα. Διερευνά την Εναλλακτική Ανατομική Αρχιτεκτονική, με επαυξημένες και εκτεταμένες σωματικές κατασκευές.

Σήμερα, είναι πρόεδρος στον τομέα της Performance Art της Σχολής Καλών Τεχνών του Brunel University, Uxbridge (UK).

Προσωπικός Ιστοχώρος


Ascott

Roy Ascott, Plymouth University, Ηνωμένο Βασίλειο

Ημερομηνία Επιτιμοποίησης: 18/05/2016
Κείμενο ομιλίας Καθηγητή Roy Ascott

Βιογραφικό:

Ο Roy Ascott, Βρετανός καλλιτέχνης, μαθητής του Richard Hamilton του Victor Pasmore, από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 εστίασε το έργο του στην θεωρητική και πρακτική εφαρμογή της κυβερνητικής (cybernetics) στην τέχνη. Η πορεία του αυτή οδήγησε στην καθιέρωση της Τεχνοετικής (Technoetics) που αφορά την συνδυαστική μελέτη και πρακτική της τέχνης, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της συνείδησης.

Ο Ascott είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Planetary Collegium, του ερευνητικού κέντρου διδακτορικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Plymouth. Επίσης, είναι ιδρυτής και και καθηγητής του πτυχιακού προγράμματος της Τεχνοετικής (Technoetics) στην Ακαδημία DeTao στη Σαγκάη. Ο Ascott είναι Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Aalborg στην Κοπεγχάγη και του Πανεπιστημίου του Δυτικού Λονδίνου.

Δίνει διαλέξεις και δημοσιεύει σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία. Είναι σύμβουλος σε κέντρα για τις διαδραστικές τέχνες, σε φεστιβάλ και σε επιτροπές, στην Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα, τις ΗΠΑ, στο CEC και στην UNESCO.

Προσωπικός Ιστοχώρος


Ιερώνυμος Β’

κ. Ιερώνυμος Β’, Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ελλάδα

Ημερομηνία Επιτιμοποίησης: 12/12/2016
Έπαινος από τον Καθ. Νικόλαο-Γρηγόριο Κανελλόπουλο

Βιογραφικό:

Ο Mακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης), γεννήθηκε στα Οινόφυτα Βοιωτίας το 1938. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διετέλεσε πρώτος σε πανελλαδική κλίμακα υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για τις σπουδές του στη βυζαντινή ιστορία και στον πολιτισμό, τις οποίες πραγματοποίησε στα Πανεπιστήμια του Γκρατς (Αυστρία) και του Μονάχου. Στην συνέχεια εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών, δίπλα στον Αναστάσιο Ορλάνδο, και ως φιλόλογος στο Λεόντειο Λύκειο της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και στο Γυμνάσιο της Αυλώνας. Στην συνέχεια, εγκατέλειψε την πανεπιστημιακή του καριέρα μετά την ένταξή του στον ιερό κλήρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος, κατά τη διάρκεια της μακράς και ουσιαστικής διαδρομής του ενέπνευσε και ίδρυσε πολλές εκπαιδευτικές και μορφωτικές δραστηριότητες στον χώρο του Πολιτισμού και της Τέχνης. Στο κοινωνικό του έργο ξεχωρίζουν η δημιουργία οικοτροφείων, ορφανοτροφείου με μορφή ανάδοχης οικογένειας, Στεγών Ηλικιωμένων, Κέντρου Επανένταξης Ψυχικώς Πασχόντων, Εκπαιδευτηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων με Ειδικές Ανάγκες, Κέντρου Πρόληψης για τα ναρκωτικά, Συσσιτίων Απόρων συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών μεταναστών, Συμβουλευτικών Σταθμών, Κέντρου Ιστορικών και Αρχαιολογικών Ερευνών (Ζάλτσα - Ιερά Μονή Λυκούρεση). Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος διαθέτει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, στο οποίο συγκαταλέγονται πολλά άρθρα, μελέτες και βιβλία θεολογικού, κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου, εκ των οποίων αυτό με τον τίτλο «Μεσαιωνικά Μνημεία της Ευβοίας» βραβεύθηκε το 1970 με πρώτο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Το 2006 εξεδόθη ο πρώτος από τους τρεις τόμους έργου του με τον τίτλο «Χριστιανική Βοιωτία», ένα συνολικό έργο αναφοράς για τα χριστιανικά μνημεία της περιοχής.

Κατά τα τελευταία έτη έχει προαγάγει με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο το ποιμαντικό και κοινωνικό έργο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την αντιμετώπιση των οξέων προβλημάτων που έχουν ανακύψει στη χώρα.


Eija-Liisa Ahtila

Eija-Liisa Ahtila

Ημερομηνία Επιτιμοποίησης: 05/06/2018

Tελετή αναγόρευσης της Eija-Liisa Ahtila σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας

Βιογραφικό:

Η Eija-Liisa Ahtila ανήκει στους πλέον καταξιωμένους εικαστικούς καλλιτέχνες και σκηνοθέτες ταινιών βίντεο. Έχει σπουδάσει νομικά και τέχνες στο Helsinki, και κινηματογράφο στο Λονδίνο και το Los Angeles. Στο έργο της, που αποκαλεί “ανθρώπινα δράματα”, έχει εστιάσει σε υπαρξιακά ζητήματα και στην κινηματογραφική γλώσσα, και, πιο πρόσφατα, σε βαθύτερα θεωρητικά και φιλοσοφικά ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη ύπαρξη και τον πολιτισμό. Στα πρόσφατα έργα της διευρύνει το πεδίο εστίασής της από τους ανθρώπους στο περιβάλλον τους, με θεωρητική της αφετηρία τη βιοπολιτική προσέγγιση. Στο φιλμ της, Studies on the Ecology of Drama, η Ahtila διερευνά τις οδούς μέσα από τις οποίες μπορούν να δημιουργηθούν φιλμικές εικόνες που κινούνται πέρα από τον κινηματογραφικό ανθρωποκεντρισμό, προς ζητήματα που αφορούν την συνεχιζόμενη οικολογική κρίση. Έχει εκθέσει, μεταξύ άλλων, σε ατομικές και αναδρομικές εκθέσεις στην Tate Modern, στο MoMA, στο Guggenheim, Bilbao, Jeu de Paume, στη Neue Nationalgalerie στο Βερολίνο, στο Kiasma του Ελσίνκι, στο Moderna Museet στη Στοκχόλμη, ενώ έχει συμμετάσχει σε σημαντικές εκθέσεις, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας. Το έργο της έχει λάβει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων, η τιμητική μνεία στη 48η Μπιενάλε της Βενετίας (1999) και το Artes Mundi Prize (2006) , ενώ ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής (Golden Lion Jury) στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας (2011). Έχει διδάξει στη Φινλανδική Ακαδημία Καλών Τεχνών (2007-2010), και το 2009 τιμήθηκε με τον τίτλο της Ακαδημαϊκού της Τέχνης. Tα έργα της έχουν επίσης προβληθεί σε σημαντικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, καθώς και στην τηλεόραση.

Ενημέρωση: 30-09-2021
<< <
Σεπτέμβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Κυριακή 08-09-2024
Συλλογική Έκθεση "Καλλιτεχνών Αφύπνισις"
Έναρξη: 24-05-2024 |Λήξη: 30-09-2024
[Σε Εξέλιξη]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Αφίσα
Mέγεθος: 57.28 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
Πλατεία Τσιριγώτη 7, 49100 Κέρκυρα
Τηλ.: 26610 87860-1 - Fax: 26610 87866
e-mail: audiovisual@ionio.gr
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας