Social Media
Συμμετοχική Κάμερα, σωματική εμπειρία και πρακτική: κινηματογραφώντας σ(το) κοινωνικό πεδίο
Συντονισμός:

Τίτλος: Συμμετοχική Κάμερα, σωματική εμπειρία και πρακτική: κινηματογραφώντας σ(το) κοινωνικό πεδίο
Ομιλητής/ές: Αθηνά Πεγκλίδου, Διδάσκουσα, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ημερομηνία & Ώρα: 22/05/2016 15:00-18:00
Χώρος: Δημοτικό Θέατρο
Γλώσσα: Ελληνικά


Συνοπτική περιγραφή:
Η κάμερα, η φωτογραφική μηχανή και τα μέσα ηχογράφησης χρησιμοποιούνται συνήθως ως τρόποι μετατροπής της εμπειρίας της επιτόπιας έρευνας σε "ερευνητικά δεδομένα" και μετάδοσης της ανθρωπολογικής γνώσης μέσω των οποίων ο ερευνητής μπορεί να παρουσιάσει κοινωνικές πραγματικότητες στην πολυπλοκότητα τους. Η δημιουργία πολυμεσικών τρόπων επικοινωνίας μιας εθνογραφίας φαίνεται όλο και περισσότερο να διαδίδεται ως πολυφωνική, εύκολα προσβάσιμη και χαμηλού κόστους. Αν η «συμμετοχική παρατήρηση» αποτέλεσε για τον ερευνητή την εμβληματική μέθοδο της κοινωνικής ανθρωπολογίας τότε μια «συμμετοχική κάμερα» μπορεί να είναι για τον ανθρωπολόγο/κινηματογραφιστή η δική του ιδανική εμπλοκή στο πεδίο. Μια κάμερα μικρή και ελαφριά που δεν στέκεται παθητική και απόμακρη στον τρίποδα, που πλησιάζει στη δράση για να την περιγράψει και δε δημιουργεί την ψευδαίσθηση της εγγύτητας μέσα από τον τηλεφακό, έχει τις προϋποθέσεις να γίνει «συμμετοχική». Ωστόσο, η «συμμετοχή κάμερα» θα πρέπει να δημιουργήσει οι εικόνες κατανοητές, ευανάγνωστες και ενδιαφέρουσες στους δυνητικούς θεατές. Με την κάμερα όμως στο χέρι, δεν είναι πλέον η κάμερα το «μέσο» αλλά το ίδιο το σώμα του κινηματογραφιστή που θα πρέπει να έχει την ευελιξία, την ετοιμότητα και την εγρήγορση ενός αποτελεσματικού «μέσου». Το σεμινάριο επικεντρώνεται στην ανάλυση του τι σημαίνει θεωρητικά και πρακτικά «συμμετοχική κινηματογράφηση» και πιο συγκεκριμένα σε σωματικές ασκήσεις, στάσεις και κινήσεις για την πραγματοποίηση σταθερών πλάνων, μονοπλάνων και traveling σε συνδυασμό με μια εισαγωγή στην γραμματική της κινηματογραφικής γλώσσας (κάδρο, πλάνο, γωνία λήψης, φακοί, μοντάζ στη λήψη, αυτοσκηνοθεσία/σκηνοθεσία, προφιλμικότητα). Συγχρόνως, θα συζητηθούν ζητήματα δεοντολογίας κατά την κινηματογράφηση στο πεδίο.

(Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα πρέπει να φορούν άνετα και ελαφριά ρούχα, κατά προτίμηση φαρδύ παντελόνι τύπου φόρμας- όχι jean- και αντίστοιχη μπλούζα, όπως και αναπαυτικά, αθλητικά παπούτσια)

Σύντομο βιογραφικό
Η Αθηνά Πεγκλίδου, κοινωνική ανθρωπολόγος και κινηματογραφίστρια, διδάσκει στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, στο Ιόνιο Παν/μιο. Έχει μεταπτυχιακούς τίτλους στην Κοινωνική Ανθρωπολογία (Ε.Η.Ε.S.S. Παρίσι) και στον Ανθρωπολογικό Κινηματογράφο και Ντοκιμαντέρ (Paris X-Nanterre) και διδακτορική διατριβή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία (E.H.E.S.S., Παρίσι). Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη χρήση των οπτικών τεχνολογιών στην εθνογραφική επιτόπια έρευνα και στη συνύφανση του ψυχικού πόνου, των πολιτικών της θεραπείας και της παγκοσμιοποιημένης/τοπικής ιατρικής κουλτούρας. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο εστίασε αρχικά στην ποιητική του φυσιολογικού/παθολογικού και της έμφυλης ταυτότητας μέσα από το παράδειγμα του "γυναικείου" καταναγκασμού της καθαριότητας και της κατάθλιψης, στις συμβολικές διαστάσεις των ψυχοφαρμάκων και τα θεραπευτικά δρομολόγια. Στη συνέχεια, οι μεταδιδακτορικές της έρευνες επικεντρώθηκαν στην Ελληνοαλβανική μεθόριο διερευνώντας ζητήματα κινητικότητας και τοπικότητας πάνω στο σύνορο (Παν/μιο Ιωαννίνων), στην ηθική οικονομία του δώρου στο σύγχρονο ελληνικό ιατρικό πλαίσιο (Α.Π.Θ.) και στη σχέση ψύχωσης, κοινωνικής ανισότητας και υποκειμενικότητας (Παν/μιο Αιγαίου). Τελευταία ασχολείται με την κατασκευή της κατάθλιψης ως «εθνικής ασθένειας» μέσα στην οικονομική κρίση.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
DCAC


school


kedivim


openart


ΧΩΡΟΙ

  • Ιόνιος Ακαδημία
  • Παλαιό Ψυχιατρείο
  • Πολύτεχνο
  • Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας
  • Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας
  • Κτίριο Τμήματος Ιστορίας και Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας
  • Ιόνιος Βουλή
  • Αίθουσα Τέχνης - Αρτ Καφέ, Κήπος του Λαού
  • Κτίριο Τμήματος Μουσικών Σπουδών
ionio.gr
avarts.ionio.gr
erimee