Ημερομηνία & Ώρα: /2016 19:00-21:30
Χώρος: Ιόνιος Ακαδημία
Συναυλία με έργα φοιτητών, αποφοίτων και διδασκόντων της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
1o MEΡΟΣ
Τίτλος έργου: Path
Συνθέτης: Δημήτρης Γεληνιώτης
Περιγραφή:
Ο τίτλος του έργου Path αναφέρεται στην ηχητική εξερεύνηση του περιβάλλοντος από εναν φανταστικό περιηγητή, όπως προκυπτει μέσα από μία προσωπική διαδρομή, περιγράφοντας τη διάδραση με τα φυσικά του στοιχεία (οπως το έδαφος, το νερό, ο αέρας) και τη μεταμόρφωσή τους, όπου οι φυσικοί ήχοι, σε συνδυασμό με επεξεργασμένο ηχητικό υλικό, συνθέτουν το περιεχόμενο του φανταστικού αυτού ηχοτοπίου.
Τίτλος έργου: Ghost Traveler
Συνθέτης: Σοφία Παπανικολάου
Τίτλος έργου: Spaced Jimmy
Συνθέτης: Σεμίνα Μποροδήμου
Περιγραφή:
Το Spaced Jimmy είναι μια σύνθεση με ηχογραφημένους ήχους ηλεκτρικής κιθάρας σε αναλογικό tape delay (Space Echo), συνδυασμένους με ηχοτοπία δάσους, θάλασσας και ηχητικά αποσπάσματα από ηχογραφήσεις του Jim Morrison.
Τίτλος έργου: Cliche Morph
Συνθέτης: Βασίλης Χατζόπουλος
Τίτλος έργου: Πνοή (2016)
Συνθέτης: Ευάγγελος Μπεζεβέγκης
Περιγραφή:
«καὶ ἐνεφύσησεν εἰς τὸ πρόσωπον αὐτοῦ πνοὴν ζωῆς, καὶ ἐγένετο ὁ ἄνθρωπος εἰς ψυχὴν ζῶσαν», Γεν. 2. 7
Για τη δημιουργία του έργου, χρησιμοποιήθηκαν ηχογραφήσεις ανθρώπινης φωνής και ηχογραφήσεις παραθαλάσσιου περιβάλλοντος.
Τίτλος έργου: Poe m
Συνθέτης: Βάσω Παπαγεωργίου
Τίτλος έργου: Ενα κομμάτι λινό πανί
Συνθέτης: Eλίνα Καλαμποκίνη
2ο ΜΕΡΟΣ
Τίτλος έργου: Virtual Drowning
Συνθέτης: Άννα Βασιλειάδη
Περιγραφή:
Το Virtual Drowning είναι μία σύνθεση που συνδυάζει την ηρεμία και την ανησυχία ταυτόχρονα, καθώς περιγράφει ένα εικονικό ταξίδι αγωνίας στο βυθό μίας άγνωστης θάλασσας. Γνωρίζοντας ότι η ανθρώπινη ακοή κάτω από το νερό είναι εντελώς διαφορετική λόγω της διαφορετικότητας της διάδοσης του ήχου, έχουν χρησιμοποιηθεί μακρόσυρτοι και σταθεροί ήχοι, ενώ το ήρεμο αυτό σκηνικό διακόπτεται από πλήθος άλλων ήχων, που στόχο έχουν να αποτυπώσουν την αγωνία και ίσως τον τρόμο του πρωταγωνιστή, τόσο μέσα στο ψεύτικο υδάτινο περιβάλλον όσο και μέσα στο μυαλό του. Συνθέσεις σαν κι αυτή επιτρέπουν στον ακροατή να έχει τη δική του οπτική γωνία, καθώς-για καλή μας τύχη-η φαντασία και η αντίληψη διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.(Α.Β.)
Τίτλος έργου: Πολυφωνική Ομοφωνία
Συνθέτης: Γιώργος Κόκορας
Τίτλος έργου: Γένους θηλυκού
Συνθέτης: Έλενα Γεωργιάδου
Περιγραφή:
Το Γένους θηλυκού είναι video art - καταγεγραμμενη performance βασισμένη στην Μήδεια του Ευριπίδη σε σενάριο, σκηνοθεσία και βίντεο μοντάζ της Έλενας Γεωργιάδου, ηχητικό σχεδιασμό/ ηλεκτροακουστική μουσική του ΠαναγιώτηΤσαγκαρούλη και χορογραφία της Βάσιας Μπουχάγιαρ. Η Μήδεια στην ανάγκη για εκδίκηση σκοτώνει τα παιδιά της, τις ναρκισσιστικές προεκτάσεις του εαυτού της. Στο «γένους θηλυκού» το σώμα της γυναίκας αποτελεί ενα ισχυρό επικοινωνιακό μέσο και όπλο, επομένως, καταστρέφοντάς το, η ηρωίδα καταστρέφει και τα μέρη του εαυτού της που δεν μπορεί να δεχτεί.
[Παναγιώτης Τσαγκαρούλης: μουσική]
[Βάσια Μπουχάγιαρ: χορογραφία]
3ο ΜΕΡΟΣ
Τίτλος έργου: Zωντανή ηλεκτροακουστική μουσική για βιολί-σαξόφωνο και ηλεκτρονικά
Συνθέτης: Αλέξανδρος Αγγελάκης
Τίτλος έργου: Zωντανή ηλεκτροακουστική μουσική για φωνή και ηλεκτρονικά
Συνθέτης: Θεόδωρος Λώτης
Τίτλος έργου: Ἠχητικὴ ἐγκατάσταση στὴ MAX/MSP µὲ διακροτήµατα στὴ la minore
Συνθέτης: Ἰωάννα Ἀλεξοπούλου-Δουκουµὲ
Περιγραφή:
Κύριο στοιχεῖο τῆς ἠχητικῆς ἐγκατάστασης αὐτῆς εἶναι τὰ διακροτήματα τὰ ὁποῖα διαμορφώνονται μὲ τὴ βοήθεια παραμετροποιημένων ὣς πρὸς τὴ συχνότητα, κάθε φορὰ functions στὰ ὁποῖα στὸν κάθετο ἄξονα ὁρίζεται ἡ συχνότητα καὶ στὸν ὁριζόντιο ὁ χρόνος.
Ἡ ἐναλλαγὴ τῶν functions γίνεται μὲ τὴ χρήση presets τὰ ὁποῖα ἐνεργοποιοῦνται ἀνὰ 60 δευτερόλεπτα χάρη σὲ ἕνα object counter.
Παράλληλα μὲ τὰ διακροτήματα ἀκούγονται διαστήματα 5ης καὶ 3ης μικρῆς αὐξομειούμενα στὴν ἔνταση.
Τὸ ἔργο εἶναι γραμμένο στὴ λὰ ἐλάσσονα.
Τίτλος έργου: Piece for 58 Oscillators
Συνθέτης: Κανελάκης Νικόλαος
Website Δηµιουργού: soundcloud.com/nk-sonik
Περιγραφή:
To Piece for 58 Oscillators είναι μια ηχητική εγκατάσταση η οποία αποτελείται από 58 ταλαντωτές που παράγουν -μέσω ρυθμικών ακολουθιών- ημιτονοειδή κύματα τα οποία διαφέρουν στη συχνότητα και το ρυθμό τους και είναι αποτέλεσμα προσθετικής σύνθεσης. Το έργο αποδίδει φόρο τιμής στον György Sándor Ligeti και το έργο του Poème symphonique γραμμένο για 100 μετρονόμους, ένα έργο έντονα συνδεδεμένο με έννοιες όπως η τάξη και το χάος, αλλά και ριζοσπαστικές ιδέες. Κύριο λοιπόν χαρακτηριστικό του έργου είναι ότι παρά την πολυπλοκότητα του, κάθε πληροφορία που προστίθεται γίνεται διακριτή από τον ακροατή χωρίς να ακυρώνεται η προηγούμενη. Έτσι λοιπόν η συνολική παρατήρηση του έργου γίνεται ολοένα και περισσότερο ηχητική προσοχή στο κάθε στοιχείο που προστίθεται.
Τίτλος έργου: Tristan
Συνθέτης: Χρήστος Πούλιας
Στοιχειά επικοινωνίας: linkedin.com/in/christospoulias
Περιγραφή:
Ηχητικές υφές στη Max, φτιαγμένες από ένα sample γυναικείας φωνής. Οι επισκέπτες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το σύστημα με την χρήση ενός τηλεχειρηστήριου ps3. Το σύστημα χρησιμοποιεί 100 στρώσεις granular επεξεργασιών την ίδια χρονική στιγμή, χρησιμοποιώντας στοχαστικές μεθόδους, τα όρια των οποίων ορίζονται από τους επισκέπτες.
Τίτλος έργου: Fairytales(2016)
Συνθέτης: Ἰωάννα Ἀλεξοπούλου-Δουκουμὲ
Περιγραφή:
Τὸ ἔργο εἶναι ἐμπνευσμένο ἀπὸ λογοτεχνικὲς ἀφηγήσεις. Οἱ στίχοι τοῦ «Μιὰ φορὰ κι ἕναν καιρό» τοῦ Νίκου Γκάτσου, τὸ «Ἡ προοπτικὴ τῆς θάλασσας» τοῦ Dylan Thomas, τὸ «The Selfish Giant» τοῦ Oscar Wilde καὶ τὸ «Ὁ Ἰγκιτοὺρ ἢ ἡ τρέλα τοῦ Ἔλβενόν» τοῦ Stéphane Mallarmé δένουν ὅλα μαζὶ σὲ μιὰ σουρρεαλιστικὴ ἀφήγηση δημιουργώντας ἕνα νέο παραμύθι πλούσιο σὲ ἠχητικὲς περιγραφές.
Τὸ ἔργο συντέθηκε στὸ Cubase μὲ ἤχους ἠχογραφημένους στὸ studio τοῦ Τμήματος Μουσικῶν Σπουδῶν καὶ στὴν πόλη τῆς Κέρκυρας.
Χρησιμοποιήθηκαν ἀνθρώπινες φωνές, ξύλινα καὶ μεταλλικὰ κρεμαστά, κελαϊδήσματα πουλιῶν, παιχνίδια, τὸ θρόισμα τῶν φύλλων, τὸ θαλασσινὸ κῦμα. Εὐχαριστῶ τὸν φίλο Κώστα Βάρθη ποὺ ἀφηγήθηκε τὰ ἀποσπάσματα ἀπὸ τὸ «The Selfish Giant», τοῦ Oscar Wilde.
Τα παραπάνω έργα αποτελούν τελικές εργασίες των μαθητών για τα μαθήματα του κ.Λώτη ¨Μουσικός προγραμματισμός” και “Εισαγωγή στις τέχνες του ήχου”.
ΕΡΓΑ
Τα Path, Ghost Traveler, Spaced Jimmy, Cliche Morph, Πνοή, Poe m, Ένα κομμάτι λινό πανί και Πολυφωνική Ομοφωνία είναι έργα σε εγγεγραμμένο μέσο δημιουργημένα στις τάξεις της σύνθεσης ηλεκτροακουστικής μουσικής του Τμ. Μουσικών Σπουδών και Ηχητικού σχεδιασμού του Τμ. Τεχνών Ηχου & Εικόνας.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Ο Δημήτρης Γεληνιώτης, η Σοφία Παπανικολάου, η Σεμίνα Μποροδήμου, ο Βασίλης Χατζόπουλος, ο Ευάγγελος Μπεζεβέγκης, ο Παναγιώτης Τσαγκαρούλης, ο Αλέξανδρος Αγγελάκης και η Έλενα Γεωργιάδου είναι φοιτητές/τριες στο Τμ. Τεχνών Ηχου & Εικόνας. Η Βάσω Παπαγεωργίου και ο Γιώργος Κόκορας και η Ελίνα Καλαμποκίνη φοιτούν στο Τμ. Μουσικών Σπουδών.
Η Βάσια Μπουχάγιαρ είναι χορογράφος. Η Άννα Βασιλειάδη είναι πτυχιούχος του Τμ. Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Ρεθύμνου και κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Τέχνες και Τεχνολογίες του Ηχου στην κατεύθυνση Συνθεση Ηλεκτροακουστικης μουσικης απο το Τμ.Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο Θεόδωρος Λώτης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμ. Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.