Βίντεο Τέχνη: η χρήση της Τεχνολογίας στη Τέχνη

Ομιλητής/ές: Μαριάννα Στραπατσάκη, Ζωγράφος, Βιντεοκαλλιτέχνης, τ. Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Τεχνών Ηχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ημερομηνία & Ώρα: 17/05/2016 15:00-18:00
Χώρος: TTHE Αρεταίος, Αίθουσα 3, Π. Ψυχιατρείο
Γλώσσα: Ελληνικά

Στις «Αρχές Έρευνας» ο Α. Αϊνστάιν δήλωσε ότι και ο καλλιτέχνης αλλά και ο επιστήμονας υποκαθιστούν τον εμπειρικό κόσμο με έναν αυτοδημιούργητο κόσμο, αποσκοπώντας στην υπέρβαση. Οι διαφορετικές μορφές της τέχνης: Λογοτεχνία, Ποίηση, Θέατρο, Εικαστικές τέχνες, Φωτογραφία, Κινηματογράφος κ.α. ανέκαθεν αντιπροσώπευαν μια ερευνητική διαδικασία σε θέματα νοηματικής και οπτικής επεξεργασίας για τη δημιουργία ιδεολογικών, κοινωνικών, ανθρωπολογικών και επιστημονικών μηνυμάτων.

Κάθε γεγονός που μπορούμε να το ονομάσουμε τέχνη, είναι μια προσπάθεια «νόησις» των πραγμάτων, η επιστήμη αποδεικνύει, η τέχνη «εννοεί». Η κατανόηση των πραγμάτων είναι πέρα από τη γνώση και μέσα από την τεχνολογία.

Η ψηφιακή τέχνη εκτός από τη δυνατότητα δημιουργίας εικόνων και ήχων, επιτρέπει την ανάπτυξη μιας γλώσσας μέσα από την οποία διαμορφώνεται η καλλιτεχνική ερευνητική διαδικασία σε θέματα δημιουργίας και διαχείρισης εικόνων, ήχων και δράσεων, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εικονικό περιβάλλον εκπαίδευσης και έρευνας προάγοντας ταυτόχρονα την Τέχνη και την Ψηφιακή Τεχνολογία.

Το εργαστήριο θα αποτελείται από θεωρητικό και πρακτικό μέρος.
Στο θεωρητικό μέρος θα παρουσιασθούν και αναλυθούν παραδείγματα αναγνωρισμένων καλλιτεχνών της Βίντεο Τέχνης, και στο πρακτικό μέρος θα κληθούν οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν τα δικά τους δείγματα έργων.

Εκπαιδευτές Εργαστηρίων
Μαριάννα Στραπατσάκη

Back to workshops
   
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας