ShareThis
Συναυλία Τετάρτη 18/05

Ημερομηνία & Ώρα: /2016 20:00-21:30
Χώρος: Ιόνιος Ακαδημία


Τίτλος έργου: Xūn Old / New (8-καναλική σύνθεση 2015, 13’)
Συνθέτης: Leigh Landy

Περιγραφή:
Το βασικό υλικό αυτής της σύνθεσης είναι ηχητικά δείγματα του παραδοσιακού μουσικού οργάνου xūn (είδος οκαρίνας) από την επαρχία Liaoning της Κίνας ηχογραφημένα στο Tianjin Conservatory of Music. Ο Li Yue πραγματοποίησε τέσσερις ηχογραφήσεις χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές και τέσσερα διαφορετικά xūn. Τα δείγματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν ακριβώς όπως ηχογραφήθηκαν εκτός από ένα που μετατονίστηκε για λόγους μουσικής συνοχής. Ο σκοπός αυτού του έργου είναι να αναδείξει την πλούσια παράδοση αυτού του οργάνου αλλα και ότι μπορεί να έχει ένα σύγχρονο άκουσμα επίσης. Το έργο είναι γραμμένο για τον Li Yue.

Τίτλος έργου: Radio-aktiv (8-καναλική σύνθεση 2011, 9’45”)
Συνθέτης: Leigh Landy

Περιγραφή:
Το έργο αυτό είναι το δεύτερο από μια σειρά τεσσάρων ραδιοφωνικών έργων. Καθένα από αυτά βασίζεται στο ραδιόφωνο τεσσάρων χωρών: Γαλλία, Γερμανία (αυτό που θα ακούσουμε απόψε), Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα. Τα έργα αυτά εστιάζουν στην χρήση ανακυκλωμένου ηχητικού υλικού που προέρχεται από την απ’ευθείας ηχογράφηση ραδιοφωνικών προγραμμάτων στη διάρκεια μερικών ημερών. Το υλικό αυτό, εκτός από λίγες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται χωρίς επεξεργασία επιλέγοντας απλώς στην ανα-σύνθεση του υλικού αυτού. Όσοι ακούν ραδιόφωνο στις συγκεκριμένες χώρες θα αναγνωρίσουν ενδεχομένως τους εκφωνητές ή διάφορα ραδιοφωνικά σπότ. Το έργο λειτουργεί αφενός στο επίπεδο της ανώτερης ακρόασης - δηλαδή της κατανόησης της κάθε λέξης που ακούγεται, αν κάποιος επιθυμεί να εστιάσει στο επίπεδο αυτό - και αφετέρου στο επίπεδο της αναγωγικής ακρόασης - ξεχωρίζοντας πότε-πότε μια λέξη ή μια φράση, με την ακρόαση του έργου ως οργανωμένος ήχος. Τα κομμάτια αποσκοπούν στο να πάρουν αυτό που είναι γνώριμο και δίνοντάς του μια ελάχιστη κλίση να το ανα-συστήσουν ως ενα ηχητικό καλλιτέχνημα καθώς επίσης να αναδείξουν τις ομοιότητες αλλά και τα ιδιαίτερα διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά των κόσμων του ραδιοφώνου. Το χιούμορ είναι το βασικό στοιχείο στα έργα αυτά. Οσο για το κοπυραϊτ... καλύτερα να μη ρωτήσετε. Το ‘Radio-aktiv’ ‘ηταν παραγγελία του ZKM της Karlsruhe για το εθνικό φεστιβάλ ραδιοφωνικής μουσικής ARD Hörspiel Tagen του 2011.

Σύντομο βιογραφικό:
Ο Leigh Landy κατέχει την έδρα της Έρευνας στο Πανεπιστήμιο De Montfort, όπου διευθύνει το ερευνητικό κέντρο ΜΤΙ (Μουσική - Τεχνολογία – Καινοτομία). Στις συνθέσεις του περιλαμβάνονται έργα για το βίντεο, το χορό και το θέατρο. Οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στις μελέτες της ηλεκτροακουστικής μουσικής και ιδιαίτερα τα θέματα που σχετίζονται με την προσβασιμότητα αυτής της μουσικής. Είναι βασικό μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Οργανωμένο Sound", συγγραφέας επτά βιβλίων συμπεριλαμβανομένων των "Κατανοώντας την τέχνη του Οργανωμένου Ηχου" (MIT Press), και συγγράφει την εποχή αυτή μαζί με τον John Richards ένα νέο βιβλίο με τίτλο “Ο Ηχητικός Μουσικός του 21ου αιώνα” που εστιάζει στις κουλτούρες μουσικής δημιουργίας που βασίζονται στη δειγματοληψία και στις ερασιτεχνικές κατασκευές (DIY). Διευθύνειτο πόρταλ πληροφορίας για την ηλεκτροακουστική μουσική ElectroAcoustic Resource Site (EARS) και είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Σπουδών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (EMS). www.mti.dmu.ac.uk/~llandy.


Τίτλος έργου: Waves (Ζωντανό Οπτικοακουστικό βιοαναδραστικό έργο)
Συνθέτης: Marek Choloniewski

Περιγραφή:
Το Waves (Κύματα) είναι ένα έργο που χρησιμοποιεί τα εγγεφαλικά κύματα του εκτελεστή για τον έλεγχο μιάς πολύπλοκης οπτικοακουστικής σύνθεσης. Η έρευνα για το έργο αυτό ξεκίνησε το 2014 με στόχο την ανάμιξη εγγεφαλικών κυμάτων με ηλεκτρομαγνητικά σήματα. Στην έρευνα αυτή ο συνθέτης προχωρά στην αναζήτηση μιας παράστασης που κάνει εκτεταμένη χρήση αισθητηριακού μετα-ελέγχου. Χαρτογραφώντας το χώρο της παράστασης μέσω μικτών τεχνολογιών δημιουργεί μια αιθερική/εσωτερική πολυδιαστατική μορφή τέχνης. Διακριτικά και εσωστρεφή στοιχεία είναι πολύ ουσιαστικά συστατικά της διαμεσικής παράστασης του Choloniewski.

Σύντομο βιογραφικό:
Ο Marek Chołoniewski (Κρακοβία 1953), έχει διπλώματα στο όργανο (με L. Werner), τη θεωρία της μουσικής και τη σύνθεσης(Β Schaeffer) καθώς και την ηλεκτρονική μουσική (J. Patkowski) από την Μουσική Ακαδημία της Κρακοβίας. Το 1977 ίδρυσε την εταιρεία Music Center, στην οποία εργάζεται από το 1976 ενώ, από το 2000 είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτροακουστικής Μουσικής της Μουσικής Ακαδημίας της Κρακοβίας. Είναι ο ιδρυτής και συνιδρυτής πολλών ομάδων: Freight Train, Studio MCH, Studio Ch & K, CH & K & K, mc2 duo, Double Mark, Inifinity Quartet, Natural Plastic, Kinetic Trio, dizzy kinetics. Γράφει μουσική οργανική, ηλεκτρονική, ραδιόφωνική καθώς και για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Επίσης συνθέτει ηχητικές και βίντεο εγκαταστάσεις, οπτικοακουστικά και διαδικτυακά έργα.
Διδάσκει, δίνει διαλέξεις και πραγματοποιεί συναυλίες σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Είναι ιδρυτής, καλλιτεχνικός διευθυντής, συντονιστής και συνεργάτης πολλών διεθνών καλλιτεχνικών πρότζεκτ: Series Audio Art (1987), Audio Art Festival (1993), International Workshops for New Music Cracow / Stuttgart (1993), Internationale Akademie für Neue Komposition und Audio Art (1993), Videos Silent with Music Live (1994), GlobalMix (1998), Ship Artists (2000), GPSArtn (2000), Ensemble Spiel (2003), Bridges and European Modern Orchestra (2003/2005), Polish Society for Electroacoustic Music (Polish section of CIME / ICEM, 2005), Integra (2005-2010), Polish Sound Art in China and Chinese Sound Art in Poland ( 2006/2007), PAFME (2006), EuropeannCourse for Musical Composition and Technologies (2006), Days of Polish Culture in Luxembourg (2008), Integra (2006). Έλαβε το Τιμητικό Βραβείο FPC, Minister of Culture and Independent Project Grant CEC ArtsLink στη Νέα Υόρκη. Από το 2008 εθήτευσε ως Γραμματέας, ενώ από το 2011 είναι ο Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (CIME / ICEM).

    Πρόβες Συναυλίας
Mέγεθος: 171.49 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΧΩΡΟΙ

  • Ιόνιος Ακαδημία
  • Παλαιό Ψυχιατρείο
  • Πολύτεχνο
  • Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας
  • Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας
  • Κτίριο Τμήματος Ιστορίας και Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας
  • Ιόνιος Βουλή
  • Αίθουσα Τέχνης - Αρτ Καφέ, Κήπος του Λαού
  • Κτίριο Τμήματος Μουσικών Σπουδών
ionio.gr
avarts.ionio.gr
erimee
ttt
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας